Video: Rahvusvahelise kosmosejaama astronaudid jõudsid tagasi Maale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene kosmoselaeva Sojuz kapsel naases rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) kolme liikmega ning maandus täna Kasahstanis. Kapsli pardal olid NASA astronaut Scott Kelly ning Venemaa astronaudid Mihhail Kornijenko ja Sergei Volkov. Kelly ja Kornijenko olid rahvusvahelises kosmosejaamas rekordilised 340 päeva. Tavaliselt kestab astronautide missioon kosmoses umbes kuus kuud. 

52-aastast Kelly't ja 55-aastast Kornijenkot uurivad nüüd teadlased, kes soovivad teada, kuidas mõjutab pikaaegne kaaluta olek ja kõrge radiatsioon inimese keha. Uuringud aitavad planeerida USA kosmoseagentuuril ja tema partneritel missiooni Marsile, mis kestab vähemalt kaks aastat. Uuringutesse on kaasatud ka Scott Kelly identne kaksik ja endine NASA astronaut Mark Kelly, et näha, kas geneetilised muutused toimuvad pikkade kosmosereiside ajal või ei.

Kelly püstitas USA astronautide seas oma 340 päeva pikkuse missiooniga uue rekordi. Eelmise pikima missiooni tegi Michael Lopez-Alegria, kes oli 2007. aastal kosmoses 215 päeva. Absoluutne rekord kuulub Nõukogude Liidu astronaudile Valeri Poljakovile, kelle missioon kosmoses kestis 1994.-1995. aastal 438 päeva.

100 miljardi dollariline rahvusvaheline kosmosejaam tiirleb Maast umbes 400 km kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles