Keskerakondlased lubavad tasuta lasteaiakohta ja soodustusi eakatele (8)

Copy
Keskerakonna virtuaalne volikogu.
Keskerakonna virtuaalne volikogu. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Täna kogunenud Keskerakonna volikogu kinnitas lisaks toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste valimisplatvormile ka erakonna hüüdlause, milleks on «Õige käik!».

Keskerakonna peasekretär Andre Hanimägi ütles, et erakonna valimisloosung võtab kokku erakonna tehtu Eestimaa omavalitsustes, riigikogus ja valitsuses, aga ka tulevased eesmärgid ning annab ühtlasi edasi sõnumi, et valima minek on õige käik, sest igaühe hääl võib muuta palju.

«Keskerakond on teinud mitmeid otsuseid, mille osas on tihti tulnud oponentidelt palju kriitikat ja leitud, et see pole teostatav või vajalik. Olgu selleks Tallinnas näiteks tasuta ühistransport või Reidi tee ehitus, aga üldisemalt ka erakorralised pensionitõusud või tulumaksuvabastuse suurendamine 500 euroni. Täna võime kindlalt öelda, et need on olnud mitte ainult julged, aga ka õiged käigud ja meil on neid varuks veel palju,» lubas peasekretär.

Ta lisas, et Keskerakonna kandidaadi poolt hääletamine on vajalik ning õige käik, kui soovitakse näha stabiilset kodukoha arengut, tugevat ja kogenud meeskonda ning uusi ideid. Ta tõi välja, et just Keskerakonna eestvedamisel tõsteti omavalitsuste tulubaasi, mis on võimaldanud investeerida kodukoha kiiremasse arengusse ning eraldatud kriisiabi omavalitsustele paremaks toimetulekuks.

«Maailmas on palju näiteid, kus üks väike käik on muutnud mõne sündmuse või lausa ajaloo kulgu. Ka Eesti inimeste valik 17. oktoobril ei ole ainuüksi valik selle üle, kes lükkab talvel lund ja suvel niidab, vaid annab signaali ka selleks, millist Eestit me näha tahame ja millist ka tegelikult näeme,» lõpetas Hanimägi.

Ratas: kaaluda tuleks hoolduskindlustusmaksu rakendamist

Uusi makse silmas pidades tasub Ratase meelest tõsiselt kaaluda tervise- ja tööminister Tanel Kiige poolt välja pakutud hoolduskindlustusmaksu rakendamist, millega kaetaks konkreetselt vaid hoolekandega seotud kulud.

«Näiteks kaheprotsendiline maks jaotatuna töövõtja ja tööandja vahel annaks olulise positiivse tõuke murele, mis kimbutab kümneid tuhandeid Eestimaa peresid ühel või teisel ajahetkel – kuidas tagada enda lähedase väärikas vananemine ning hool,» usub ta.

Samuti tuleks Ratase sõnul Eestis arutada juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 algatust kehtestada rahvusvahelistele korporatsioonidele globaalselt 15-protsendiline tulumaksu miinimum. «Julgemalt tuleks meil arutada aga ka jõukuse või erinevate varamaksete üle, mis ei lööks valusalt antud maksu maksjaid, kuid võimaldaksid panustada erinevatesse murekohtadesse,» täiendas ta.

«Probleemiks on jätkuvalt OÜtamine. Kui ikkagi juhatuse esimehe ainus sissetulek on dividenditulu oma firmast, siis on selge, et see tulu tuleb maksustada sotsiaalmaksuga. Varamaksude puhul võiksime arutleda eelkõige kinnisvara- ja automaksu üle. Kinnisvaramaksu puhul võiksime lähtuda maamaksu loogikast, et inimese kodu on maksuvaba, aga muu omandatud kinnisvara pealt tuleks maksta,» rääkis Ratas.

Lubatakse tasuta lasteaiakohta

Tasuta lasteaiakoht, vaesuse vähendamine, kiirem asjaajamine kohalike omavalitsustes, hea haridus ning täisväärtusliku elu võimaldamine kõikjal Eestis - nendele põhimõtetele toetutakse kohalike omavalitsuste valimistel, ütles Keskerakonna juhatuse liige ja valimisplatvormi toimkonna juht Jaak Aab.

«Toetame pikaajalise hoolduse süsteemi uuendamist. Vähendame inimeste omaosalust hooldusteenuste tasumisel ning rajame kogukondlikud teenusmajad vanemaealistele ja teistele abi vajavatele inimestele. Võimaldame eakatel elada võimalikult kaua oma kodus,» rääkis ta.

Aabi sõnul on oluline hoida eakaid ühiskondlikult aktiivsetena ja laiendada neile mõeldud vaba aja veetmise võimalusi. «Loome eakatele ja vähekindlustatud inimestele soodustusi kultuuri- ja huvitegevuses osalemiseks ning tagame pensionäridele tasuta ujulakasutuse,» loetles ta. 

Samuti lubas Aab, et koostöös riigiga võetakse eesmärgiks kaotada lasteaia kohatasu. «Silmapaistvate gümnasistide tunnustamiseks toetame kohalike omavalitsuste tasandil stipendiumite maksmist. Võimaldame tasuta toitu koolis ja lasteaias ning tagame kodulähedaste alg- ja põhikoolide säilimise,» sõnas Aab. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles