Video: Talibani võitlejad sisenesid Kunduzi linna (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval avaldati Talibani Twitteri kontol video sellest, kuidas äärmusrühmituse võitlejad sisenesid Kunduzi linna. 

Pealtnägijate ja politseinike sõnul sisenesid Talibani võitlejad linna varahommikul ning nad ründasid valitsushooneid ja politsei peamaja. Paljud ametnikud põgenesid lennujaama, vahendab Reuters.

Videos on näha, kuidas võitlejad jalutavad tühjadel linnatänavatel ning samal ajal kirjeldatakse, kuidas nad on vallutanud armee kontrollpunkte ja võtnud pantvange.

Tunnistaja sõnul suutsid Talibani võitlejad läbida linna ümbritseva turvaala ning linna siseneti neljast suunast. Linna kohal lendasid kaks Afganistani sõjaväekopterit ning kuulda võis ka relvakokkupõrked Talibani ja valitsusvägede vahel.

Eile õhtul teatasid NATO väed ja kohalik politsei, et kontroll linnas on jälle Afganistani valitsusjõudude käes, vahendab BBC. Öösel jätkati linna “puhastamist” peitu pugenud võitlejatest, teatab Reuters.

Kokkupõrgetes sai surma kolm ning viga kaheksa valitsusjõudude liiget, teatas Kunduzi politseiülem Qasim Jangalbagh Reutersile. Surma sai umbes 100 Talibani võitlejat.

Pentagoni teatel polnud rünnak nii tõsine kui esialgu arvati. “Taliban käib linnakeskustes tegemas vesterni-stiilis tulistamisi. Nad viivad läbi reide, rüüstavad ja heiskavad oma lipu,” ütles pressiesindaja Jeff Davis BBC-le, “ja sama kiiresti kui nad seda teevad, lüüakse nad linnast jälle minema,” lisas ta.

Taliban hõivas Kunduzi ka eelmise aasta 28. septembril ning kontrollisid linna kaks päeva. Linna äärealadelt taandumisest teatati tollal 15. oktoobril. Tegemist oli esimese korraga pärast võimult kukutamist 2001. aastal, kui Taliban suutis hõivata Afganistani provintsi pealinna.

BBC teatel on Afganistani valitsusvägede kontrolli all umbes kaks kolmandikku riigist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles