USA tsirkus saatis oma elevandid pensionile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA üks kuulsaim tsirkus nimega Ringling Bros. and Barnum & Bailey pidi pensionile saatma oma viimased 11 elevanti. Surve selleks tuli loomaõiguste organisatsioonidelt.

Tsirkuse produtsent Alana Feld sõnas, et kuigi elevandid saadetakse pensionile planeeritust varem on aeg hüvastijätuks siiski küps, sest terves Ameerikas on õigusmaastik loomade kasutamise kohta tsirkuses kardinaalselt muutunud ning tsirkuse külastajate soovid on muutumas.

Elevandid saadetakse tsirkuse poolt hallatavasse säilituskeskusesse, mis asub Florida osariigis. Tsirkuse kodulehe andmetel saavad 200 aakri suuruses keskuses kokku 40 India elevanti, kes on kõik kunagi tsirkuses töötanud. Lisaks on kodulehel kirjas, et loomad veedavad päevi rännates mööda keskuse karjamaid ning elevandid saavad üksteisega palju suhelda.

Mõne loomakaitsja sõnul pole olukord aga nii roosiline. Organisatsiooni PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) esivõitleja John Di Leonardo ütles, et elevante hirmutatakse keskuses astlaga edasi ning tõenäoliselt kasutatakse nende peal elektrišokirelva. Tsirkuse sõnul pole sellistel süüdistustel alust. Nende sõnul hoolitsetakse elevantide eest hästi ning neil on liikumiseks palju vaba ruumi.

Tsirkus sattus loomaõiguste organisatsioonide ja USA ametnike vaatevälja 1998. aastal, kui stressi ja ülekoormuse tõttu suri 3-aastane elevant Kenny. Sellest ajast alates on organisatsioonid pidanud tulist võitlust, et elevante tsirkuses enam ei kasutataks.

2011. aastal nõustus tsirkus süüdistustest pääsemiseks maksma 270 000 dollari suuruse trahvi. Tsirkust süüdistati loomade heaolu rikkumises, vahendab The New York Times.

2014. aastal pidid aga mitmed loomaõiguste organisatsioonid maksma ettevõttele 16 miljonit dollarit alusetute süüdistuste eest elevantide kohtlemise kohta tsirkuses. Kohtuprotsess loomaõiguste organisatsioonide ja tsirkuse vahel kestis 14 aastat, vahendab Washington Post.

Kuigi elevandid lõpetasid tsirkuses töö, siis vaidlused nende hoolitsemise üle säilituskeskuses pole kaugeltki lõppenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles