VABA AKADEEMIA Jaanika Anderson: «Egüptomaaniast enne Napoleoni sõjakäiku Egiptusesse»

Copy

Sel reedel, 26. juulil peab Vabas Akadeemias loengu Jaanika Anderson. Seekordses loengus tuleb juttu egüptomaaniast läbi ajaloo.

Egüptomaania ehk hullus ja iha kõige Egiptusega seonduva järele on kestnud juba aastatuhandeid, kuigi vahel arvatakse ekslikult, et see sai alguse Napoleoni sõjakäiguga Egiptusesse 1798-1801. Egiptuse muistised ja ehitised, mis on tihedalt seotud egiptlaste religiooni ja matusekultuuriga, on pikka aega elanud passiivset elu, justkui oodates taasavastamist ja taaselustamist. Seega on egüptoloogial ja selle arengul oluline roll egüptomaania elavana hoidmisel. Loengus vaatame, millised olid egüptomaania ilmingud paari tuhande aasta vältel enne Napoleoni sõjakäiku Egiptusesse.

Loeng toimub 26. juulil kell 18.15 Tartu Jakobi kultuurikojas.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta alguses asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Märksõnad

Tagasi üles