VABA AKADEEMIA Andreas Ventsel ja Mari-Liis Madisson räägivad vandenõuteooriatest

Eveliis Mee
, Postimees TV toimetaja
Copy

Sel reedel, 24. mail toimub Vabas Akadeemias järjekordne vandenõuteooriate seminar, kus on seekord võimalik kuulata kahte ettekannet.

Mari-Liis Madissoni ettekanne "“1984” troopidest sotsiaalmeedias ringlevates vandenõulugudes" puudutab tänapäevaste vandenõuteooriate esteetikat kui üsna vähe uuritud valdkonda. Vandenõuteooriate levitajad väidavad sageli, et nad ei tegele fiktsiooniga, vaid reaalsusest rääkimisega, kuid sageli laenavad nad oma selgituskäigud ja väljendusvahendid populaarsest düstoopiakirjandusest. Täpsemalt keskendub ettekanne George Orwelli "1984" troopide kasutamisele tänapäevastes eestikeelsetes ja lätikeelsetes Facebookis ringlevates vandenõulugudes. Muuhulgas tuleb juttu, milliste teemadega seoses ja mil viisil "1984" kujundite poole pöördutakse ning milliseid funktsioone need vandenõude kujutamisel täidavad.

Andreas Ventseli ettekanne kannab pealkirja "Vandenõuteooriate poliitiline potentsiaal". Poliitikas on auditooriumi veenmine enamasti edukas juhul, kui korratakse järjepidavalt lugusid, mis teatud väärtusi ja toimijaid soosivad. Inimesed armastavad lugusid ehk narratiive, kuna tegemist on ühe kõige loomulikuma viisiga erinevate sündmuste mõistmiseks, meeldejätmiseks ja teistega jagamiseks. Vandenõuteooriad on just üks niisugune lugu, mis on „elust enesest põnevam“. Enamgi veel, vandenõuteooriad näevad sündmusi konfliktina, mille käivitavaks jõuks on „salaja kurjadel eesmärkidel tegutsev grupp”, kelle mahhinatsioonide tagajärjel mingi osa ühiskonnast, sageli suur enamus, kannatab. See tähendab, et konflikt, mis on igasuguse poliitilise võitluse kese, on vandenõuteooriate tuum. Ettekandes vaadeldaksegi vandenõuteooriate funktsioone poliitilise diskursuse kujundamisel.

Kõik huvilised on oodatud Jakobi Kultuurikotta ettekandeid kuulama 24. mail kell 18.15.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta alguses asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Märksõnad

Tagasi üles