SÕJASTUUDIO Peeter Tali: ütlen esimest korda, et nüüd on olukord Ukrainas tõesti väga murettekitav

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Strateegilise kommunikatsiooni ekspert ja riigikogu liige Peeter Tali tunnistas Postimehe «Sõjastuudios», et sedapuhku peab ta küll esimest korda välja ütlema, et nüüd on olukord Ukrainas tõesti väga murettekitav. Ta selgitas, et venelased on pannud surve peale kogu rindejoonele ja ukrainlastel pole laskemoona, et neile vastu astuda. 

Venelased on liikunud idarindel edasi ja tundub, et ukrainlastel ei ole praegu lihtne neile vastupanu osutada.

Paraku on see nii, et initsiatiiv on püsinud Vene vägede käes mitu kuud. Vene väed liiguvad suurte kaotuste hinnaga aeglaselt edasi. Põhjuseks on asjaolu, et ukrainlastel ei ole piisavalt laskemoona. Ei ole piisavalt suurtükimoona ega rakette, et venelasi lüüa. Kuigi venelased on seal kaotanud nii mehhaniseeritud pataljoni lahinggruppe ja kümneid tanke, liiguvad ikkagi edasi.

Surve on igal pool, aga praegu on tulipunkt Tšassiv Jar, selline maastikku valitsev kõrgustik, mida venelased ründavad ja plaan on võtta ära ikkagi suur tööstuslinnak Slovjansk ja Kramatorsk ning liikuda edasi. Venelased on pannud Tšassiv Jari ründama eliitüksused – 11. õhuründebrigaad Burjaatiast ja 98. õhudessantdiviis, keda kasutatakse jalaväena, aga nende väljaõpe ja lahingumoraal on kõrgem kui tavalisel Vene jalaväel. See on tõesti murettekitav. 

Nii et oluline on Tšassiv Jari mitte kaotada, see kaotus võimaldaks venelastel kätte saada mitmed teised strateegiliselt tähtsad kohad?

Jah, sest plaan on kätte saada ikkagi Slovjansk ja Kramatorsk. Venelased on pannud surve peale tervele rindejoonele. Kus tal võimalus avaneb, sinna koondab ta kogu jõu, et läbi murda. Nii et seis on pingeline. Analüütikud tajuvad riski, et see läbimurre võib kusagil toimuda. Ma ütlen vist esimest korda siin «Sõjastuudios», et nüüd on olukord täitsa murettekitav. 

Kas see ongi siis juba venelaste kevadpealetungi algus?

Praegu on näha seda, et vaadatakse, kuhu põhijõupingutus suunata. Harkivit lüüakse õhust Venemaa territooriumilt, seal ei ole näha sellist Vene vägede grupeeringut. Paraku veab Venemaa rindele juurde varustust, tanke, lahingutehnikat ja suurendab oma isikkoosseisu. Kõiki venelaste välja käidud numbreid ei saa küll uskuda, aga hinnanguliselt on Vene sõjaväes 1,2 miljonit inimest ja sellest 400 000 kuni 500 000 sõdib Ukrainas. Ka ukrainlastel on jõustruktuurides miljon inimest ning rinnetel ka 400 000. Samas ülekaal õhus on venelastel.

Kui me olime väga optimistlikud, et lääne relvasüsteemid toovad muutuse, siis paraku on Ukraina saanud neid liiga vähe. Kui me räägime moodsatest lääne tankidest, siis kokku on Ukraina saanud neid sadakond. Venelastel on Ukrainas kasutada umbes 2000 tanki ja ukrainlastel on neid umbes 900, millest sada on enam-vähem moodsad lääne tankid.

Venelased suudavad ikkagi tanke juurde toota ja neil on neid veel ka laos. Osa on küll vanad T-55 ja T-62 tankid, aga tank on tank. Samuti suudavad venelased toota rakette ja nüüd on moderniseerinud pomme. Kui ukrainlased leiavad uue taktika, uue relvasüsteemi, siis venelased kohanduvad. Nad on kohmakad, teevad vene moodi, aga ikkagi kohanduvad. 

Nii et täiendava abi saamine on Ukraina jaoks praegu juba kriitilise tähtsusega, eriti USA uue abipaketi otsus?

USA otsus peaks tulema laupäeval ja ma loodan, et see tuleb. See mõjuks ukrainlastele ka moraalselt hästi. Kui aga vaadata laia pilti, siis Venemaa koos oma partneritega on olnud edukas selles mõttes, et tal on õnnestunud murendada lääne ühtsust, lükata läbi seda Kremli narratiivi, et ukrainlased polegi rahvas ja riigid peavad mõtlema iseenda peale, sest sanktsioonid raskendavad lääne inimeste hakkamasaamist.

Nii et venelaste võitlus nähtamatul diplomaatilise ja infosõja rindel on kandnud vilja. Eks nad lõhuvad ka Ukraina ühiskonda, kus toetus president Zelenskõile on samuti langenud. Sõda ongi raske ja kõik, mida vaba maailm on lubanud, pole paraku juhtunud. Kõik on toimunud aeglasemalt ja väga väikeses mastaabis. Nagu see piinlik lugu Saksa tiibrakettidega Taurus või siis Ameerika taktikaliste ballistiliste rakettidega, mis peaksid olema laupäeval arutatava abipaketi osa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles