VABA AKADEEMIA Kalle Truus: «Taimsed hallutsinogeenid: keemilisi, neuroloogilisi ja spirituaalseid aspekte»

Eveliis Mee
, Postimees TV toimetaja
Copy

12. jaanuaril on Vabal Akadeemial külas Kalle Truus, kes räägib taimsetest hallutsinogeenidest.

21. sajandit on nimetatud ka psühhedeelia-sajandiks – alanud on ajastu, mil järsult suureneb inimkonna huvi teadvusseisundeid muutvate ainete, sh taimsete hallutsinogeenide vastu. Need on ained, mis radikaalselt muudavad inimtunnetust, põhjustades eredaid ja sügavaid nägemusi. Nägemused ei tarvitse olla meeldivad, sageli põhjustavad need kogejale suuri kannatusi. Miks siis selliseid aineid tarvitatakse? Kui palju on teada ajusisestest mehhanismidest, mis nägemusi tekitavad? Kas neis nägemustes on ka midagi väärtuslikku? Miks paljud kirjanikud, kunstnikud ja teadlased on tarvitanud psühhotroopseid aineid? Kas saaks neid aineid kuidagi kasutada ajuhaiguste ravil?

Loeng annab ka ülevaate psühhotroopsete ainete uurimisest käesoleval sajandil Eesti kolmes suuremas ülikoolis; arutletakse mõningate filosoofiliste küsimuste ja tuleviku-perspektiivide üle.

Kõik huvilised on oodatud Tartu Jakobi kultuurikotta (Jakobi 41) loengut kuulama 12. jaanuaril kell 18.15.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta alguses asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles