VÄLKVIDEO Tõnis Leht: kärpeid ei tohiks jätta ministrite otsustada, need tuleks kokku leppida koalitsioonikõnelustel

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Politoloog Tõnis Leht ütles Postimehe otsesaates, et uus võimuliit peaks kärpekohad kokku leppima koalitsioonikõnelustel, mitte jätma need ministrite otsustada. 

Tõnis Leht rääkis, et viimastel läbirääkimispäevadel on vaja teha ka kokkulepped, mis suunas hakatakse kärpimisega liikuma.

«Fakt on see, et igasugused kärped saavad olema ühiskonnas väga terava tähelepanu all. Meenutame siin näiteks Kaja Kallase ja Jüri Ratase valitsust, kui tehti ka väike kärpimisharjutus ning seda kära, mis tõusis, kui mindi huvihariduse mõnda miljonit vähemaks võtma või asuti kaitseväe orkestri kallale.»

Ta lausus, et need teemad vajaksid ikkagi koalitsiooni poolt mingisuguseidki suuniseid ja kokkuleppeid ning kärpekohti ei tohiks jätta ministrite otsustada.

«Seda on ju ka välja öeldud, et ei soovita kärpida nii, et igaüks saab protsendi ja siis kõik lõikavad ühtlaselt, sellist krokodilli stiilis lauskärpimist ei ole ju keegi soovinud.»

Politoloog juhtis tähelepanu, et Eesti 200 on kõige enam rääkinud sellest, et kulud tuleks läbi vaadata sisuliselt ja alles siis otsustada, mida riik peaks tegema ja mida ta ei peaks tegema. Ta lisas, et samas ei ole nii põhjalikku auditit järgmise eelarve perspektiivi silmas pidades paari kuuga võimalik teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles