JÄRELVAADATAV ⟩ Üleskutse annetada oma kõnet

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy

«Anneta kõnet» on projekt, mis kutsub kõiki eesti keelt kõnelevaid inimesi võimalusel oma häält annetama, panustades seeläbi eesti keele säilimisse ning kõnetehnoloogia kiiremate lahenduste jõudmiseni meie igapäevaellu. Kõnet on oodatud annetama nii eesti keelt emakeelena, eesti keelt võõrkeelena kui ka erinevaid eesti murdekeeli kõnelevad inimesed.

«Tahame, et inimesed läheksid veebilehele https://annetakonet.ee/, valiksid ühe teema kaheksast ning räägiksid sel teemal seda, mida nad soovivad,» rääkis masinõppe- ja keeletehnoloogia osakonna projektijuht Kristiina Vilbaste.

Ta lisas, et iga kategooria juurest leiab ka abistavad küsimused. «Kui kohe ei tule pähe, millest rääkida, siis võib ka lihtsalt sealolevatele küsimustele vastata. Meie eesmärk on koguda 4000 tundi eestikeelset kõnet. Nii et kutsuge oma sõpru ja lähedasi häält loovutama, mida rohkem erinevaid rääkijaid, seda parem!» lõpetas Vilbaste.

Kogutud kõne andmeid saavad oma töös kasutada nii teadusasutused kui ka era- ja avaliku sektori organisatsioonid olemasolevate teenuste parandamiseks või uute loomiseks.

Annetatud kõnematerjal transkribeeritakse ehk viiakse teksti kujule ning kõnematerjali ja sellele vastavat tekstilist materjali kasutatakse eesti kõnetehnoloogia lahenduste edasiarendamiseks ja teadustöö eesmärgil. Kõnetehnoloogia lahendustena on silmas peetud eelkõige automaatset teksti kõneks ja kõne tekstiks muutmist.

Kõnetehnoloogia lahendused võimaldavad näiteks vaegnägijatel ja -kuuljatel lihtsamini infot tarbida, olgu selleks siis automaatne uudiste ja raamatute ettelugemine või reaalajas subtiitrid erinevates eestikeelsetes telekanalites. Laiemas mõttes saab projekti tulemitest kasu kogu Eesti ühiskond. Kõnetehnoloogia lahenduste arendamise läbi muutub nii riigi- kui ka erasektori asutustega suhtlemine inimesele lihtsamaks ning kiiremaks.

Postimehe otseülekandes räägivad kampaania saamisloost ja sellest, mis saab annetatud kõnega edasi Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis riigi andmete valdkonna juht Ott Velsberg ja poeet Jürgen Rooste. Vestlust juhib Brent Pere

Projekti rahastab Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles