Videod ja galerii: NO99 lavale jõudis viimane etendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul jõudis teatris NO99 lavalaudadele viimane etendus «Kihnu Jõnn».

Selle nädala jooksul andis NO99 oma kodusaalis kolm viimast etendust lavastusega «NO30. Kihnu Jõnn». Vaata videost, millised mõtted vaatajates tekkisid: 

Detsembri lõpus annab teater veel külalisetenduse Moskvas lavastusega «NO43. Kõnts». 

Ametlike (suur)lavastuste nimekirjas jõudis trupp oma 14 tegutsemisaasta jooksul tagurpidi lugedes arvuni 30. Kuid koos ühekordsete aktsioonidega jäi tegijate endi kinnitusel teatri kontosse täpselt 100 lavastust.

Teater NO99 teatas oktoobri viimasel päeval, et lõpetab tegevuse. Teatri avalduses kinnitati, et tegevus lõpetatakse 2019. aasta jaanuaris. Teatri sulgemisega kaotab töö umbes 30 inimest. Mis täpselt teatritegijate motivatsiooni kadumiseni viis, kirjast ei selgu.

Teater NO99 pöördumine täismahus:

19. veebruaril 2005. aastal avaldas ajaleht «Sirp» loetud tunnid enne Teater NO99 esimest esietendust lavastusega «Vahel on tunne, et elu saab otsa ja armastust polnudki» meie manifesti. Selle lõpuread ütlesid: «Tuled, näljane ja heatujuline, teed end soojaks, keskendud ja hakkad siis pihta just sealt, kust tundub, et on õige pihta hakata. Võib-olla see olekski meie avalavastuse manifest? Alustada sealt, kust tundub, et on õige pihta hakata.» See ei käi ainult alustamise kohta. Ka lõpetada tuleb seal, kus tundub, et on õige hetk. See hetk on täna.
 

Oleme otsustanud lõpetada. See on meie loomingulise koosluse ühine otsus, me kirjutame sellele kõik alla, sest oleme jaganud 14 aastat ühesuguseid ideaale − ja täna tõdeme ühiselt, et kunagi seatud ideaalide vääriliselt me edasi töötada ei suuda. Teater NO99 on alati olnud idealistlik pürgimus, ja kui ideaalideni enam ei küüni, siis ei ole ka Teater NO99t. Teatrit ei lõpeta mõni meediat pingestav draama. Ei. Teater lõpetab, sest sammhaaval, vähehaaval, järk-järgult on toimunud miski, millele nime anda pole võimalik. See otsus teeb meile haiget. Vaikus, mis saabub Teater NO99 koridoridesse, on vaikus nagu iga teinegi, kuid meie jaoks on see valus vaikus. Aga see vaikus on ka aus. See vaikus on õiglane. Sest samamoodi edasi minna me ei saa − ja teistmoodi edasi minna me ei taha.

Olgu vaherepliigina öeldud, et ministeerium ja teatri nõukogu on meie otsusega kursis. Me oleme nendega kooskõlastanud põhilise − jaanuaris 2019 lõpetab Teater NO99 tegevuse. Järgmisel nädalal anname kolm viimast etendust lavastusega «NO30 Kihnu Jõnn», detsembri lõpus külalisetenduse Moskvas lavastusega «NO43 Kõnts». Siis on kõik. Kuidas täpselt lõpetamine käib, mis leping faksitakse kuhu, kelle telefon heliseb millal − seda me täna öelda ei oska. Aga varsti oskame. Selle nimel oleme ministeeriumi ja nõukoguga juba koostööd alustanud.

Meie ideaal on algusest peale olnud muutumatu: keskenduda maksimaalselt kunstiteosele, mis sünnib kõigi teatris töötavate inimeste ühise jõupingutuse, ühise põlemise, ühise armastuse tulemusel.

Me täname selle eest oma publikut: kõiki, kes on aastate jooksul pühendanud hetke enda elust, et olla koos meie lavastustega. Me hindame seda hetke väga kõrgelt. Me täname kõiki inimesi, kes on meiega aastate jooksul koostööd teinud. Kes on viibinud meie proovisaalis, tööruumides, kabinettides, etenduse ajal puldis, vaheajal eesriide taga, eesriide ees, trepil, kassas, grimmitoolis, töörõdul ning lava peal − me täname kõiki ja me ei unustanud kedagi, mitte kedagi. Me täname kõiki nende hetkede eest. Me täname kriitikuid ja kaasamõtlejaid, kes on meid oma halastamatuse ja soojusega sundinud eneselt veel rohkem nõudma. Me täname Eesti riiki ja maksumaksjaid, tänu kellele meil on olnud 14 aastat privileeg teha kunstiliselt sõltumatut teatrit ja pühenduda täielikult kunstile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles