Videointervjuu napilt pääsenud isaga: minge metsa, Zuzu ja Rohelised, surm oli mu pojast meetri kaugusel! (10)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kell 7.59 sai häirekeskus teate, et Kadriorus murdus hõberemmelgas ja kukkus autode peale. 

Tallinnas Kadrioru uusrajoonis kukkus täna kortermaja ja kolme auto peale vana haraline hõberemmelgas. Kukkumise hetkel astusid autosse pereisa Peeter Solman ja tema poeg.

«Hakkasin väikese poisiga autosse minema, kui see juhtus,» ütles Peeter Solman, kes jõudis juba rooli taha istuda, et poeg kooli viia. Tagaistmele oli astumas ka perepoeg, kuid sinna ta ei jõudnudki, sest järsku oli asjaosaliste sõnul kuulda kõva raginat ja mürinat.

«Kargasin autost välja ja korraga kukkus see puu autode peale. Surm oli mu pojast meetri kaugusel,» ütles Solman.

Õnnetust aknast pealt näinud erakonna Isamaa ridadesse kuuluv Riina Solman ütles, et õnnetus hirmutas last üsna tugevalt. «Hakkas nutma, kuid läks ikka kooli ilusti,» ütles Solman.

Kuigi tegemist oli õnneliku õnnetusega, oli pereisa Peeter Solman veel tund aega hiljem linnaametnike peale vihane, sest sama remmelga üks oks murdus juba kolm kuud tagasi öösel sõiduteele. Tema sõnade järgi taotleti juba siis Tallinna linnavalitsuse keskkonnaametilt luba hõberemmelga maha raiumiseks, kuid tegelikult selleni ei jõutud.

Pärast oksa kukkumist tellis maja haldaja olukorda hindama puuhooldus ettevõtte, mille arborist soovitas kindlameelselt laste mänguväljaku ja uue kortermaja kõrval asetsev harali puu maha võtta. «On näha mädanikutekitaja seene viljakehad, seega mädanik on sees. Samuti on võras näha suuri kuivi oksi, üks neist mänguväljakuni viiva jalgtee kohal. Kahjuks puu seisukord pole kiita, võiks proovida harusid kuidagi toestada, aga garantiid, et hullem jääb olemata, anda ei saa. Peame esialgse visuaalse vaatluse tulemusena soovitama raiet,» ütles tellitud arborist maja haldajale toona, kuid lisas kirja lõppu soovituse konsulteerida Tallinna keskkonnaameti ametnikega, kes raielubasid väljastavad.

Nende soovitusel ja loal jäi vana hõberemmelgas elama ja majahaldaja viis läbi hooldusraie.

Linna metsavaht-dendroloog Sulev Järve põhjendas toonast otsust, et nägi võimalust tagada hooldusraiega puu ohutus. «Kui on ilus ja väärtuslik puu - mis siis, et mäda siit-sealt-, siis hoolduvõtetega saab seda ohutumaks muuta," ütles ta.

Peaaegu puu alla jäänud Peeter Solman oli linnaametnike suhtes kriitiline, tema hinnangul kaitstakse puid iga hinna eest: «Mind ei huvita, Zuzu ja rohelised, minge kõik metsa!» Abilinnapea Zyleixa Ismailova hinnangul on Solmanite toon keskkonnaaktiviste suunas ebaõiglane. «Keskkonnaamet püüab alati säilitada puid. See on prioriteet, et linn oleks roheline, aga iga hinna eest me seda ei tee,» ütles Roheliste erakonda kuuluv Ismailova.

Maaülikooli doktorant ja Arboristide Ühingu juhatuse liige Liina Jürisoo sõnul on Postimehe tehtud piltidelt näha, et kolme kuu jooksul juba teist korda ohtlikuks muutunud hõberemmelga südamik on täiesti mäda. «Igal juhul tuleks see konkreetne puu maha võtta,» ütles Jürisoo.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles