Järelvaadatav: ÜRO arutas Tallinnas ülemaailmseid keskkonnaküsimusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Siim Kiisler juhib koos ministeeriumiga neljandat ÜRO keskkonnaassambleed.
Keskkonnaminister Siim Kiisler juhib koos ministeeriumiga neljandat ÜRO keskkonnaassambleed. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Alates 2017. aasta 6. detsembrist kuni 2019. aasta märtsini on Eesti maailma rahvusvaheliste keskkonnasuundade eestvedaja. ÜRO neljanda keskkonnaassamblee presidendina juhib Eesti keskkonnaminister Siim Kiisler assamblee ettevalmistusi, globaalse keskkonnaministrite deklaratsiooni kujundamist ja läbirääkimisi.

Samuti esindab Kiisler maailma keskkonnavaldkonda poliitiliselt kõrgetasemelistel kohtumistel.

ÜRO keskkonnaassamblee on ÜRO üksus, mis tegutseb ÜRO Peaassamblee juures. Assamblee peamine eesmärk on integreerida keskkonnakaalutlused paremini ÜRO otsustesse. Assamblee on kõrgeim maailma keskkonnaküsimuste üle otsustav organ, mis koguneb Nairobis.

Keskkonnaassamblee presidendina vastutab Kiisler strateegiliste ja poliitiliselt oluliste keskkonnaotsuste ettevalmistamise eest. Samuti juhib ÜRO keskkonnaassamblee president 2019. aasta märtsis toimuvat kõrgetasemelist kohtumist.

Samuti on assamblee presidendi ülesanne leida teema, mis kõnetaks kõiki ÜRO 193 riiki. Eelmisel assambleel oli selleks reostus ning selle peatamine. Just tollel assambleel valiti Eesti keskkonnaminister uueks presidendiks. Sellega sai temast esimene ÜRO keskkonnaüksust juhtiv eestlane.

Konverentsil astuvad Eesti esindajate kõrval ülesse ka ÜRO keskkonnaprogrammi direktor Erik Solheim, organisatsiooni abipeasekretär Joyce Msuya, keskonnaprogrammi juhtivteadlane Jian Liu, erinevad ÜRO ametnikud ning mitmete riikide esindajad. Samuti kõnelevad keskkonnaprobleemidele mitmekülgseid lahendusi pakkuvate organisatsioonide ja ettevõtete esindajad.

Konverentsiga samaaegselt toimub erinevate uuenduslike tehnoloogiate ja ideede näitus, mis kõik ühel või teisel viisil peaksid aitama leevendada üha suuremaks muutuvaid keskkonnaprobleeme. Teiste hulgas esitatakse «Teeme ära» algatuse nutiseadmete rakendust 15. septembril toimuva maailma koristuspäeva hõlbustamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles