MIS UUDIST? Järvela: nädalavahetusel ähvardab juhtuda Eesti rallisõprade suur õudusunenägu

Postimehe video-podcast «Mis uudist?» alustas uue hooajaga. Kolmapäeval käis saates külas Postimehe sporditoimetuse juht Ott Järvela. Juttu tuleb spordist. Lisaks Järvela ennustab, kes võiks saada aasta meessportlase tiitli. 

«Ralli on ikkagi teema, sest nädalavahetusel ähvardab juhtuda paljude Eesti rallisõprade suur-suur õudusunenägu,» ohkas Järvela. Postimehe sporditoimetus elab praegu rallirütmis, sest nädalavahetusel toimub Kesk-Euroopa ralli. Nimelt on Neuville'il 29 punkti edu, mis tähendab seda, et kui ta saab parema tulemuse kui Ott Tänak, siis ta on maailmameister. 

Mida tähendab see, et sporditoimetus elab rallirütmis? Järvela selgitas, et nende toimetuse sisechatis ralliteemad ja lingid on enamuses. 

«Tõsi, vahepeal tuleb ka midagi kelmikamat vahele panna! Ma just enne seda, kui me eetrisse läksime, panin chatti, et teeme ühe kelmikama uudise ka, et Eesti sangpommi tõstjad olid Korfu saarel toimunud võistlustel väga edukad,» rääkis Järvela. «See on lõbus ala, ta ei ole professionaalne.» Eestlased said võistlustel 44 medalit, neist 28 kuldmedalit. 

Aasta meessportlaseks Johannes Erm või keegi teine? «Läheb huvitavaks! Johannes Erm tuli Euroopa meistriks, Janek Õiglane tegi olümpiamängudel kõige parema tulemuse ja selge eneseületus. Janek Õiglase pakutud emotsioonid - selles on ta Eesti spordis parim, kui ta võistleb, siis on seda huvitav vaadata. Siis ka Kregor Zirk, kes jõudis olümpial finaali ja maailmameistrivõistlustel finaali. Meil on ka Rasmus Mägi. Meie sportlaste seas on tegelikult neli väga head kandidaati. Ma arvan, et soosik on Erm, kuid rahvahääletuse võidab Õiglane,» vastas Järvela. Ott Tänak võislteb sel võistlusel võistkonnakategoorias. 

Võitskondades on veel keegi? «Korvpallikoondis võitis Leedut! See on päris kõva. See on isegi uskumatult kõva!» vastas Järvela. 

Kuidas sportlasi kasvatada tiimimängijaks? «On väga kindlad põhimõtted paigas ja nende jälgimist nõutakse väga rangelt. Aga samas maailma tipptreenerid saavad aru, et Lionel Messile mingi kindla joonise etteandmine, et sa pead nii mängima, see on kõige lollim asi, mida sa saad teha. Tema trump ongi ettearvamatus,» vastas Järvela. 

Kui võtta Eesti näide, siis on selleks näiteks jalgpallur Konstantin Vassiljev. «Ta oli samasuguses rollis väga pikalt. Ta on ülimalt ebastandardsete lahenduste tootja väljakul. Kõik nii raamastikku seada on väga rumal. Sportmängude mõte on ikkagi loovusega vastasest parem olla,» selgitas Järvela. 

Juttu tuli ka Narva Paemurru spordikoolist, kus nende õpilased käisid Venemaal Velikije Lukis peetud poksivõistlustel. Direktor Leonid Gulovi sõnul ei olnud spordikool nende sõidust Venemaale teadlik.

«See on kõva uudis ja ootamatu. Aga kui me vaatame laiemat mustrit, siis paraku see ei tulnud üllatusena,» nentis Järvela. «Sellisele juhtumile tuleb intensiivselt tähelepanu pöörata, lootuses, et õnnestub mustrit muuta. Aga see on ilmselge näide, kuidas Eestis elavad sellised inimesed, kes ei taju Venemaad sellise ohuna, nagu meie seda teeme,» selgitas Järvela. 

Kas Eestis ei ole piisavalt võistluseid, et nad tunnevad vajadust Venemaale minna? «Äkki nad tundsid ennast seal mugavamalt või mõnusamalt... See keskkond on äkki kodusem. Venemaal korraldatakse väga palju võistluseid,» vastas Järvela. 

Näiteks poksi puhul on Peterburi poksi-skeene võimsam kui Eesti oma. «Võib-olla kutsusid neid sinna võistlema hoopis sõbrad,» rääkis Järvela. 

Saatest kuuleb veel: kuidas ja mis kombel reisivad sportlased? Mis alades saavad Venemaa ja Valgevene sportlased võistelda oma lipu all? Kas Venemaa ja Valgevene sportlastele pandud sanktsioonid toimivad? 

Tagasi üles