SÕJASTUUDIO Neeme Väli: on märkimisväärne, et Ukraina ründas samal ajal kolme venelaste lennuvälja (4)

Copy

Kindralmajor reservis Neeme Väli rääkis Postimehe «Sõjastuudios,» et kuna ukrainlased ründasid samal ajal kolme Venemaa territooriumil olevat sõjaväelennuvälja, ei saanud venelased liigutada oma tehnikat ühelt lennuväljalt teisele. 

Ukraina president tänas sõjaväelasi selle eest, et nad suutsid rünnata 1800 kilomeetri kaugusel olevat Murmanski Olenja sõjaväelennuvälja. Kas siit võib välja lugeda, et pihta saadi tõesti ka venelaste kaugpommitajale?

Siin on selliseid märkimisväärseid aspekte päris mitu. Üks on tõesti distants, sest see lennuväli on kaugel ja on oluline, et ukrainlased suutsid seda tabada. Praegu vaieldakse selle üle, kuidas lennuväljale pihta saadi. Kas tõepoolest võis see õhuvahend nii kaugele lennata või suudeti siiski kuidagi Venemaa territooriumile infiltreeruda ja siis sealt see droon lennutada.

Teine oluline asi on taktika muutus. Ukrainlased ründasid praktiliselt samal ajal mitut lennuvälja, välistamaks seda, et venelased üritavad tehnikat rünnaku alla sattunud lennuväljadelt kusagile mujale viia. Nii et see on kindlasti ka tähtis.

Kolmandaks oli see lennuk, mis pihta sai, strateegiline pommitaja TU-22, mida Venemaal väga palju ei olegi. 2021. aasta andmetel oli neid töökorras väidetavalt 66 ühikut, aga vahepeal on mõned pihta saanud. Samas maksab üks selline lennuk suurusjärgus 40 miljonit dollarit. Nii et üsna tõsine rahaline kaotsiminek. Arvan, et see oli väga märkimisväärne rünnak ukrainlaste poolt ja Ukraina presidendi tänusõnad on sellise edu puhul kindlasti väga õiged. 

Ukraina piirile palju lähemat Engelsi lennuvälja on ukrainlased rünnanud ka varem ja see sundis venelasi tehnikat kaugemale viima. Kas Murmanskis asuv Olenaja sõjaväelennuväli oligi üks selline koht? Kuhu see viidi?

Seda kindlasti, aga ka mujale. Põhimõte on ikkagi selles, et üritada viia neid lennuvahendeid kaugemale Venemaa territooriumi sisemusse, et venitada seda lennumaad Ukraina territooriumilt Venemaale võimalikult pikaks, lootuses, et ehk droonid nii kaugele ei lenda, aga lendasid. 

Kui täpselt me teame, mis tulemustega neid Venemaa sõjaväelennuvälju rünnatud on? Kui suured on purustused?

Üht-teist ju siiski tilgub välja, sest Venemaa ei suuda kogu sotsiaalmeediat kontrollida. Nendest plahvatustest hakkavad ju kohe ringlema kohalike inimeste ülesvõtted. Sealt on näha, kas pihta saadi, mingi pauk käis, tulekera tõuseb. Kahtlemata on see ukrainlaste jaoks oluline, sest sa pead ju aru saama, kas sa said kuskile pihta või ei saanud. On olnud pilte konkreetsetest pihta saanud lennuvahenditest, sest satelliidipilti pole võimalik takistada ja on selge, et lääneliitlased jagavad Ukrainaga nii neid pilte kui luureinfot. Seega mingisugune info ikkagi liigub, mida ja kui palju purustati. Loomulikult püüab Vene pool seda nii palju kui vähegi võimalik varjata, aga päris kõike ikkagi ära peita ei saa. 

Ukraina ootab küll F-16 hävitajaid, aga juba on öeldud, et need esimesed hävitajad veel sõja käiku ei muuda, sest neid tuleb vähe ja väga lähedale rindele nendega ilmselt minna ei julgeta?

Kindlasti tuleb nendega ringi käia väga ettevaatlikult. See muide ei kehti ainult F-16 puhul. Kui me vaatame ka muud haruldast ja kallist tehnikat, mida lääs on Ukrainale andnud, näiteks Patriot-õhukaitsesüsteeme või ka lääne tanke, siis nendega tegelikult käiaks samuti ringi väga säästlikult ja püütakse vältida nende sattumist kriitilistesse olukordadesse.

Ka õhuväelased ütlevad, et seoses F-16 hävitajate saabumisega ei maksa oodata suurt murrangut sõjategevuses, aga abiks on nad siiski, sest nad on ikkagi üsna tõhusad lennukid. Nende relvasüsteemid, radarisüsteemid on paremad ja täpsemad kui venelaste lennukitel. Loomulikult katsutakse vältida nende sattumist Vene õhukaitsesüsteemide tuleulatusse. Samas õhukaitsefunktsioonis, näiteks objekti kaitsel või ka rindejoone toetamisel, täidavad nad kindlasti oma rolli. Ma ei usu, et ukrainlased nendega kohe riskima hakkavad, aga selge on see, et Vene pool üritab neid võimalikult kiiresti kas alla lasta või nende asukohad välja peilida, et nad siis maa peal hävitada. 

Ukraina lennuväljad on paraku rindele nii lähedal, et venelased suudavad neid rünnata?

Suudavad kindlasti, aga see eeldab, et sinu relvasüsteem, antud juhul siis rakett, ulatuks lennuväljani. Samuti pead sa teadma, kas need lennuvahendid on ikka seal. Lennuvahendi liigutamine ühelt lennuväljalt teisele käib ju väga kiiresti. Arvata võib, et ukrainlased on sellest ohust teadlikud ja ma usun, et nad paigutavad lennukid üsna sageli ümber, et Vene õhuluure ei saaks neid avastada. Lennuvälju on ka Ukrainas palju ja ma usun, et just nimelt avastamise ja löögi vältimiseks hakkab Ukraina neid lennukeid ühelt lennuväljalt teisele liigutama. 

Kuidas saab lennukit lennuväljal kaitsta?

Kui ta on maa peal, siis õhust tuleva ohu vastu on ainuke võimalus see, kui sul on välja ehitatud spetsiaalne infrastruktuur, mida ka väga paljude nõukogudeaegsete lennuväljadega on tehtud. Ehitatakse selline betoonangaar, mis on tugevduseks kaetud veel ka pinnasekihiga ja siis lennuk läheb sinna alla sisse. Sellisel juhul on ta ülevalt tuleva raketilöögi eest kaitstud. 

Tagasi üles