OTSE POSTIMEHEST Läänemets uuest valitsusest: kauem kui augustini võimalust oodata ei ole

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Uuendatud 28. juuni 2024, 16:25
Copy

Kaja Kallas lahkub ametist ja see viib praegused koalitsioonierakonnad uuesti laua taha. Kas sotsid loodavad uuest koalitsioonist saada suuremat tükki ning kellest võiks saada uus peaminister? Stuudios käis siseminister ja sotside juht Lauri Läänemets. 

Saatejuht on Tarvo Madsen.

Siseminister ja sotside juht Lauri Läänemets sõnas Postimehe otsestuudios, et Kallas teatas öösel kõigile koalitsioonipartneritele oma lahkumisest, kuid vähemalt saate eetrisoleku ajaks ei olnud nad rohkem omavahel suhelnud. 

Läänemets avaldas arvamust, et edasi võiks jätkata koalitsiooni sama koosseisuga, sest siis ei kulu aega tutvumisele. «Esiteks me oleme kokku töötanud, teame teineteist. Teame, mis on kellegi ootus ja kellegi punased jooned, kui neid juhtub olema,» lisas ta. Samuti on tema sõnul oluline, et parlamendis oleks piisav ülekaal. «Keerulisi ja raskeid otsuseid tuleb teha, ehk toetust parlamendist on ka vaja meile,» lisas Läänemets.

Ta tõdes, et kuigi sotsid on valitsuses seni olnud maailmavaate poolest Eesti 200st ja Reformierakonnast veidi erinevad, siis suures plaanis ei ole neil probleeme olnud ning ükski asi pole ära jäänud seetõttu, et erakonnad poleks suutnud omavahel kokku leppida. Samas peab Läänemets ka õigeks, et sotsid seisavad enda vaadete eest. «Me räägime seda, mida arvame ja õigeks peame ja see ei tähenda, et me blokeerime midagi. Meiega on võimalik rääkida küll,» ütles ta ning lisas, et kui peaks siiski tekkima vajadus opositsiooni minna, saaksid sotsid ka seal hakkama. 

Kaja Kallase lahkumise kohta ütles Läänemets, et selline pakkumine on talle väga suur tunnustus ning näitab, et Kallas on Euroopas silma jäänud. Samuti on see väga oluline Eesti jaoks laiemalt. «Euroopas on poliitikuid, kes oma väärtustelt ei ole nii sirgjooneliselt, kui asi puudutab Venemaad. Eesti jaoks on väga oluline, et Euroopa juhtimise juures oleks inimene, kes ütleb, et stop - siit me ühtegi ruutmeetrit ära ei anna.»

Samas tõdes ta, et asjaolu, et valitsus ja inimesed pidid nii kaua Kallase lahkumise uudist ootama tegi olukorra keerulisemaks ning valitsus ei saanud pikka aega liikuda asjadega edasi nii jõuliselt, kui oleks soovinud. «Aga saame ka aru, et seni kuni europarlamendi valimised kestsid ja kuni lõplikult midagi selge ei olnud, ei olnud võimalik ka temal neid otsuseid teha.»

Kallase lahkumine tähendab seda, et tegelikult tuleb moodustada uus koalitsioon ning uus koalitsioonileping. Läänemetsa sõnul on ilmselt mõistlik lepingusse sisse vaadata, sest aasta tagasi oli veel lootus, et majandus läheb kiiremini käima, aga praegu on seis teine. Ta avaldas lootust, et ilmselt soovib ka Reformierakond ise koalitsioonilepingus majandusteemade plokki üle vaadata. Sotsidel sellist kindlat nõudmist ei ole, et koalitsioonilepingut peaks ümber tegema. «Meil täna seda kindlat soovi, et me lähme koalitsioonilepingut täiesti ümber tegema ei ole, sest sotsiaaldemokraatide jaoks olulised asjad on seal sees ja need ei ole aasta jooksul muutunud.»

Teisalt on võrreldes aasta taguse ajaga läinud paremaks ka sotside reiting ning ka nende riigikogu fraktsioon on suurenenud pea poole võrra. «Reitingust pole valimiste vahelisel ajal väga palju kasu, see ei realiseeru kuidagi konkreetseteks tulemusteks. Riigikogu valimisteni on päris mitu aastat aega, niiet sinna nüüd puhkama jääda ja arvata, et nüüd tuleb uksi kõvasti prõmmima hakata ja jalaga lahti lööma - ei, seda plaani meil ei ole.»

Läänemets jättis lahtiseks küsimuse, kas võiks vaadata ümber näiteks ministriportfelle või jagada muudmoodi ametikohti. Samas ütles ta, et uus valitsus peaks saama kindlasti paika enne augustit, kuna augustis peaks valitsus hakkama tegelema juba järgmise aasta riigieelarve ja eelarvestrateegia koostamisega. 

Mina ütlen, et head mehed. Palju tühje sõnu ei loobi ja ütlevad siis, kui vaja. Koalitsioon võiks emma-kumma juhtimisel väga hästi toimida. «Kauem kui augustini võimalust oodata ei ole.»

Tagasi üles