OTSE POSTIMEHEST Jürgen Ligi Michalist ja Pevkurist: kummagagi ei saa asi metsa minna (17)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Uuendatud 27. juuni 2024, 16:19
Copy

Postimehe otsestuudios käis külas riigikogu liige ja Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi, kellega rääkisime sellest, mis saab Reformierakonnast peale Kaja Kallase lahkumist juhi kohalt. Lisaks arutlesime selle üle, miks automaksu tegemine on valitsuskoalitsioonile nii vaevaliseks osutunud.

Saatejuht on Tarvo Madsen.


Jürgen Ligi sõnas Postimehe otsestuudios, et Reformierakonna juhatus ei ole jõudnud veel Kaja Kallase lahkumist põhjalikult arutada. «Ta on väga napisõnaline olnud sel teemal. Eelmsiest juhatusest läks lendu see uudis, et ta järgmisteks valimisteks esimees ei kavatse olla,» tõdes Ligi. 

Küsimusele, kas Kallas oleks pidanud nii erakonna sees kui ka avalikkuse ees olema Euroopasse lahkumise osas konkreetsem ja asju otsesemalt välja ütlema vastas Ligi, et see oleks tekitanud olukorra, kus keegi ei võta peaministrit enam tõsiselt. « Juba praegu loobitakse sõnu nagu oleks mingisugune seisak, otsustamatus. Koalitsioonipartnerid ka poosetavad siin ümber, et justkui ei ole kellegagi siis rääkida. Kõik toimib ja tegelikult peaministrid teevad oma töö lõpuni,» ütles ta. «Aga kui nad ütlevad varakult, et nad tahavad ära minna, siis avalikkuse hoiakutes toimub küll lagunemine - arvatakse, et mis liider sa oled, kui sa tahad ära minna.»

Ligi arutles, et ehk oleks peaminister võinud natukene varem oma plaanidest rääkida väiksemas ringis, kuid samas on näha, et viimasel korral lekkis juhatusest jutt, et ta ei planeeri pikalt erakonna juhiks jääda. Samas on ta kindel, et Kallas teeb oma töö lõpuni, kuniks ta ametis on. «Ta ei põgene mingisuguselt laevalt, ammugi uppuvalt ja rotina, vaid ta teeb oma tööd lõpuni.»

Reformierakonna jaoks seisab nüüd ees valik, kuidas uut peaministrit valida ning kas peaks seda tegema üldkogul või juhatuses. Samuti võiks tegelikult teoreetiliselt Kaja Kallas olla peaministrina ametis senikaua, kuniks Euroopas ametikohad ametisse määratakse. Ligi sõnul on tema aru saanud, et uus erakonna esimees ja peaminister valitakse ära siiski enne, kui Euroopa lõplikud kinnitamised tulevad. «Mulle tundub see nii, aga me ei ole midagi ametlikult arutanud,» lisas Ligi. 

Teoreetiliselt on nüüd Reformierakonnal valik, kas valida peaministrikandidaat ära juba juhatuses või jääda ootama seni, kuniks saab koguneda kongress. Kongressi kogunemine on aga veidi pikaajalisem protsess. «Nüüd on meil omavahel ees arupidamine, et kuidas teha - kas teha mõlemad asjad üldkogul, mis tähendab ajakadu ja ilkujatele-poosetajatele jälle pärituult, et Reformierakond ei suuda otsustada.»

Samas saab ka nii, et juhatus otsustab ära peaministrikandidaadi ning seejärel kinnitab kandidaadi hiljem kongress, valides esimeest. «Me peame selle üle veel vaidlema, et kuidas me siis teeme. Kas võtame aja maha ja hakkame koguma üldkogu või on targem juhatuses asi ära klaarida.»

Ligi rääkis, et ehkki avalikkuses on räägitud Reformierakonna leeristumisest ei vasta see tegelikult tõele ning erakonna sees ei arutata omavahel, kes on kellegi poolt. Samuti lükkas ta ümber variandi, et tema ise võiks uueks juhiks kandideerida. 

Teatavasti on kõige tõenäolisemad kandidaadid Reformierakonna juhiks ja peaministriks Hanno Pevkur ja Kristen Michal, kuid Ligi ei soovinud täpsustada, kumba neist tema pooldav. Ta kirjeldas, et mõlemad mehed on endaga vahepealsetel aastatel tööd teinud ning tegemist on kogenud poliitikutega. «Kummagagi ei saa asi metsa minna, ma olen kindel,» ütles ta. 

Peaministri lahkumisel läheb valitsus laiali ning siis tekib omakorda küsimus, kes moodustavad uue koalitsiooni ning kas koalitsioonileping jääb samaks. Ligi toonitas, et tema meelest peaks praegune valitsus jätkama ning mitte omavahel klapitama, tülitsema ja kombineerima. «See on see kõige kurvem külg, et valitsuse vahetamine on riigirahandusele laastav ja väga harva selle lühikese aja jooksul toob mingit uut hingamist.»

Uue koalitsoonilepingu loomise osas hoiatas Ligi, et see võib osutuda riigile väga laastavaks. «äljapressimised ja vorstikauplemised kindlasti on jälle platsis. Tuleb võtta üksteisel käest kinni ja vaadata silma, et kuulge, lõpetame ära - meil ei ole uut resurssi tekkinud, meil ei ole põhimõttelisi ja uusi ilmavaatelisi valikuid. Püüame selle valitsemise hoida toimivana ja mitte laskuda uutesse tekirebimistesse.»

Lisaks eelmainitule tuli Jürgen Ligiga juttu ka automaksueelnõust ja hiljuti avalikkuse ette tulnud kaitsekulude küsimusest. Täispikka intervjuud saab kuulata saatest. 

Tagasi üles