OTSE POSTIMEHEST Aivar Riisalu: uus Tallinna võimuliit on lihtsalt rumal, kui hakkab lahti laskma ka kogenud spetsialiste (3)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Endine Mustamäe linnaosa vanem ja Tallinna volikogu liige Aivar Riisalu rääkis Postimehe otsesaates, et uue võimuliidu otsus, lasta lahti kogenud kommunaalameti asejuht Tarmo Sulg, näitab, et nad on lihtsad rumalad. 

Jõudsite uue linnapea Jevgeni Ossinovski umbusaldamiseks koguda 39 allkirja, on teil jõudu ka umbusalduse läbiminekuks?

See 39 allkirja sai kokku veerand tunniga, sest Keskerakonna fraktsiooni 33 liiget on täna väga ühtne.  Opositsioonis on ka EKRE ja nende plussiks võib öelda, et kui nad on midagi otsustanud, siis nad toimetavad operatiivselt. Lihtne aritmeetika näitab, et 39 häält umbusaldamiseks piisav kogus ei ole, aga see on piisav jõud ja väga piiri peal. Näiteks eile oli koalitsioonist kohal 36 inimest. Nii et kui oleks kuidagi olnud võimalik see eile ära teha, oleks umbusaldus läbi läinud. Kahjuks ei kutsu meie volikogu koosolekut kokku, ega pane asju päevakorda, nii et see veel praegu ei toimunud.

Paraku on see nii, et koalitsioon saab tõesti kutsuda volikogu umbusalduse hääletamiseks kokku just sellel päeval, kui neil vajalikud hääled olemas on, muidugi siis, kui keegi salaja üle ei jookse?

Ma ei tahaks sellest üle jooksmisest isegi väga palju rääkida. Ma leian, et seal on päris palju alatust ja minu endised erakonnakaaslased, kes seal virilate nägudega ringi käisid, hoidsid minust üsna eemale. Ilmselt põhjusel, et eks ma ikka ütlen ka. Ma väidan, et need protsessid kutsus esile Jüri Ratase keskpärasus. Ta suutis seitse aastat erakonna toetust vähendada, aga ei suutnud võtta selles eest poliitilist vastutust ja otsustas lihtsalt oma jüngritega erakonna ära lõhkuda. See näitab, et Jüri Ratas ei ole mitte kunagi mõelnud Eesti rahva peale, ega ole mõelnud tegelikult ka tallinlaste peale. Ta on mõelnud ainult oma isikliku ego peale. See on kurb.

Millega saab meelitada inimesi üle jooksma? Keskerakonda süüdistati selles, et teil oli Tallinnas oma toiduahel, kas uus võim meelitab samade asjadega?

Muidugi. Parim näide on ju Urmo Saareoja, kellega sotsiaaldemokraatidest nõukogu liikmed tegelesid. Urmo oli viimastel nädalatel väga erutunud ja see on mõistetav, kui sul on pere. Ma arvan, et tema jääb nüüd küll tööle edasi, aga kas see siis ei ole toiduahela loomine. 

Kui palju on puhastatud tänaseks linnavõimu keskerakondlastest, kõigile on ju nähtav, et lahkusid abilinnapead ja nende nõunikud ning tagasi on kutsutud kõik linna asutustes olevad keskerakondlased, isegi need, keda võib eksperdiks pidada. 

Tagasi kutsuti ka kõik linnaosavanemad, sellega koos ka sotsiaaldemokraadist Nõmme linnaosa vanem. Lisaks tõesti linna asutuste nõukogude liikmed. Mina olin AS Tallinna Arendus nõukogu esimees ja arvan, et andsin sellele ettevõttele uue hingamise. Selle ettevõttes suurimad märgid on filmilinnak Paljassaares ja Tallinna Linnahalli AS lõpetamine. Linnahalli puhul lõpetati ära mõttetu juhtimisstruktuur ja aastane kokkuhoid on seetõttu 400 000 eurot. Julgen öelda, et oma eraettevõtja taustaga olin ehk ka mina ekspert. Lisaks on minu teada asutud ka ametnikke koondama, näiteks on koondamisteate saanud kommunaalameti kauaaegne juhataja asetäitja Tarmo Sulg. Ma julgen öelda, et selle mehe najal on Tallinna kommunaalvaldkond tegelikult elanud. Nii et kui nad taolise käigu tegid, siis ei ole mul neist enam isegi kahju, see näitab, et nad on selgelt rumalad.

Kui vaadata asja siiski sellest vaatenurgast, mida Keskerakond linnas tegi, siis kui mitu korda te Mustamäe linnaosa vanemana saite käsu, et võtke üks või teine keskerakondlane tööle?

Ma olin ametis siiski vaid kümme kuud. 

Kas teile ei julgetud selliseid ettepanekuid teha, ERR kirjutas sellest, kuidas loomeinkubaator võttis tööle nõrkvoolu spetsialistina Erki Savisaare.

Ma arvan, et mulle ei julgetud. Tõsi ta on, et vahel on taolisi raamist välja asju, mille peale ongi mõistlik selliseid raamist välja lepinguid sõlmida. Mustamäe kõige suurem probleem on täna parkimine. Selle lahendamiseks tulekski kaasata eelkõige neid inimesi, kellel on pikaaegne kogemus kogukonnas, kes tunneb ühistute esimehi ja oskab nendega suhelda. Ka mina kasutasin sellist lahendust, sellist lepingusüsteemi.

Eraettevõtluses toimetatakse ju ka oma võrgustiku kaudu, ma ettevõtjana tegin seda kogu aeg. Võtsin tööle inimesi, keda ma teadsin ja kelle oskustes olin kindel. Mis puudutab parteipiletit, siis see on inimese vaba valik ja põhiseaduslik õigus, aga see ei ole äge, kui me hakkame inimesi hindama nii, et ta on keskerakondlane ja nüüd tuleb ta kindlasti lahti lasta. Täna ehitatakse ju üles uut toiduahelat ja võetakse samuti tööle inimesed oma võrgustikust, oma parteidest ning see on mõneti loomulik. Mida neil siis teha on, nad peavad elama täpselt sama moodi, kui meie. 

Mida teeb uus linnavõim oma lubaduste järgi täna teisiti, kui teie tegite?

Minu meelest on Tallinn üks kõige paremini juhitud kohalikke omavalitsusi. See rohelise pealinna tiitli saamine ei olnud väga lihtne. Tallinn investeerib ja ehitab, tal on majanduslikult suhteliselt hea seis. Meil oli sotsiaaldemokraatidega tegelikult väga hea koostöö, sest nad tõid linnavalitsemisse sellist uut kaasaegset vaadet. Ma julgen küll natuke ärbelda, aga mina olin see inimene, kes viis strateegiakeskuse ideekavandi linnapea lauale. Mina olin see inimene, kes sulges lollusi. Pani kinni panga, teleka, poe ja omaette asutusena linnahalli, kus ühe hoone haldamiseks hoiti palgal tervet ettevõtet. See sai likvideeritud. Nii et tegelikult ei olnud keskerakondlikul linnavalitsusel ei üksinda, ega ka koos sotsidega häda mitte midagi.

Mida tegi Keskerakond valesti, et jõuti selleni, et Tallinna linnavõim kukkus?

Valesti ei läinud midagi. Nüüd me jõuame ringiga tagasi jälle Jüri Ratase juurde, kes kaotades erakonna esimehe positsiooni, lihtsalt otsustas kätte maksta. Erakonna ära lõhkuda. Kõik need kümme riigikogu fraktsioonist lahkunut olid ju saanud sinna üldnimekirja alusel. Ainult Ester Karusool oli ringkonnamandaat, ülejäänud olid Jüri Ratase sõbrad esikümnest ja loomulikult suutis ta nendega manipuleerida täpselt nii, nagu talle tarvis oli.

Jufereva astus Reformierakonda, no tule taevas appi. Mina läksin omal ajal  Keskerakonnast ära just seetõttu, et Jufereva jooksis kogu aeg Moskva vahet ja mul oli piinlik. Nüüd on Jufereva Reformierakonnas europarlamendi nimekirjas neljandal kohal. Tule taevas appi, mis poliitiline kultuur meil Eestis tänaseks järel on. Samas räägitakse kogu aeg Keskerakonnast, kui kõige suuremast paariast.

Nii et Jüri Ratas ei suutnud olla nii palju mees, et tunnistada, et kui erakonnal on miinus kümme kohta parlamendis, siis on see tema süü. Tallinnas ju kõik töötas, meie saime eelmistel kohalikel valimistel 3000 häält rohkem, lihtsalt valimisaktiivsus oli kõrgem ja seetõttu ei saanud me volikogus absoluutset enamust, aga sellest ei jäänud ka väga palju puudu. Minu hinnangul ei olnud Ratas omal ajal isegi mitte peaminister, vaid ta oli Urmas Reinsalu valitsuse peaminister ja kui kõik teised läksid sotsidesse, siis tema läks oma tegeliku peremehe juurde. Ju ta arvas, et sotsid on liiga intelligentsed ega aktsepteeri teda. Kunagi pidasin ma Jüri Ratasest lugu, sest just tema tõi mind Tartust Tallinna ettevõtluse abilinnapeaks, aga nüüd on saanud minust tema suurim kritiseerija. 

Millised on Keskerakonna võimalused, nii Tallinnas kui Eestis?

Mina arvan, et kõik teised erakonnad peaksid täna paluma jumalat, et Keskerakond jääks poliitilisel kaardil alles, sest keskklassi erakond on igal pool Euroopas olemas ja seda on vaja. Kui Keskerakond ära kaob, siis inimeste eest ei hoolitse enam keegi. Eks vaatame mis saab, mina usun sellesse erakonda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles