SÕJASTUUDIO Raivo Vare: venelased ilmselt valmistuvad pealetungiks Donbassis

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Raivo Vare rääkis Postimehe «Sõjastuudios», et ukrainlastel praegu pealetungivõimalusi ei ole, venelaste suur pealetung toimub aga ilmselt Donbassis. Ta lausus, et õhurünnakud nii Harkivile kui teistele Ukraina linnadele tõenäoliselt jätkuvad.

Kuigi rindel olulisi liikumisi ei toimu, on viimane kuu toonud kaasa ulatuslikke õhurünnakuid. Kõige keerulisemas olukorras on ilmselt Harkiv, mida rünnatakse nii droonide, rakettide kui juhitavate pommidega.

Hull on olukord seetõttu, et õhurünnakute tõrjumiseks ei ole piisavalt vahendeid. Oleme näinud, et Kiievi ründekatsed väga õnnestunud ei ole. Mõnikord on mõni rakett läbi libisenud, aga üldiselt see enam ei õnnestu, sest õhukaitse on piisavalt tugev. Samal ajal teistes punktides õhukaitsevahendeid lihtsalt ei jätku ja Harkiv on kahjuks üks nendest. Ma kardan, et need rünnakud seal jätkuvad. 

Vene televisioon on näidanud uhkusega, kuidas nad valmistavad uusi juhitavaid suurpomme, mille puhul on üle mindud võimsamate versioonide peale. Neid ei ole ju nõukogude ajast saadik tehtud, siiani on need kõik võetud varust, pandud tiivad külge ja siis kasutatud. Nüüd nad aga tahavad tekitada uut võimsat lainet ja võimaluste aken selleks on neil seni, kuni ükskord saabuvad uued hävitajad F-16. Nendel on päris suur võimekus rünnata nii-öelda rindetaguses tsoonis pomme kohale toimetavaid Vene sõjalennukeid.

Paraku on nende lennukitega üks kurb epopöa, mis on kestnud ja kestnud. Nüüd on mõneti ots küll lahti saadud, aga kogused on veel väikesed. Esimesed lennukid võivad tulla alles juulis ja niikaua on venelastel aega rünnakutega jätkata. Kusjuures nad on nüüd kasutusele võtnud kõige viimase põlvkonna tsirkoonraketid. Tsirkoonidega on juba keerulisem, sest nende kiirused on suuremad, aga täpsus õnneks mitte.

Samal ajal on Ukraina hakanud tegema järjest edukamaid rünnakuid Venemaa territooriumil strateegiliste objektide pihta, paraku on USA administratsioon selle hukka mõistnud. Mida sellest välja lugeda?

Sel puhul võib teha ju igasuguseid oletusi, alates sellest, et on mingid kokkulepped, millest me ei ole teadlikud ja lõpetades sellega, et tegelikult on tegu klassikalise lääneliku hirmuga sõja eskaleerumise ees. Loomulikult on siin mängus ka USA sisepoliitilised huvid, eriti seoses naftatehastega. Ameeriklased on avalikult välja öelnud, et nad kardavad, et Vene naftatehaste ründamine toob kaasa naftatoodete hinnatõusu maailmaturgudel. Autokütuste hinna tõus USA presidendivalimiste eel on aga alati väga oluline faktor, mis mõjutab valijate meelsust. 

Tegelikult ei ründa ukrainlased ju mitte ainult naftatöötlemistehaseid, vaid ka venelaste militaarobjekte. Viimane avaldus tuli ju USA-lt just hetkel, kui rünnati lisaks naftatehasele Nižnekamskis ka Jelabuga Shaheedi droonide tootmise tehast, mille venelased on sinna koos iraanlaste abiga püsti pannud. Kohaliku ülikooli üliõpilased panevad neid droone seal kolmes vahetuses konveieril kokku. Nii et ka see tehas sai tabamuse ja väidetavalt päris korraliku.

Sedapuhku tekibki küsimus, et mida siis väikeriik selles sõjas veel teha saab, kui suur ja ülekaalukas vastane kallale tuleb, ja sa ei tohi mitte midagi ette võtta.

Rindejoonel küll liikumisi ei toimu, aga lahingutegevus käib.

Rindel on lahingutegevust üksjagu, sest Putin on ju nõudnud Donetski oblasti administratiivpiirile jõudmist, kuna ta on juba kuulutanud need alad enda omaks. Tõsiseid lahinguid on peetud ka Zaporižžja kandis, kusjuures Putin on juba teatanud, venelased on valmis ehitanud Donbassist lõunasse kulgeva raudtee. Kolmas koht on muidugi Dnepri-äärne. Venelased kardavad, et kui ukrainlastel õnnestub seal nende käes olevaid platsdarme laiendada, on see väga kiire otsetee Krimmi.

Ka Venemaa on paljudes kohtades kaitsepositsioonidel, sest kõigis rindelõikudes jõudu rünnata ei ole. Uus rünnakulaine tuleb ilmselt Donbassis siis, kui maa taheneb. Jõudude seis on praegu Ukraina kahjuks ja selline olukord kestab ilmselt sügiseni. Nii et vaevalt ukrainlastel praegu väga palju pealetungivõimalusi on. Venelastel paraku ühel suunal veel võib olla, ja see on Donbassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles