OTSE POSTIMEHEST Urmas Reinsalu: inimeste ülejooksmine Tallinna volikogus toimub väga kiiresti (10)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Isamaa esimees Urmas Reinsalu rääkis Postimehe otsesaates, et inimeste ülejooksmine on Tallinna volikogus toimunud üht trajektoori pidi väga kiiresti, aga see võib sama ruttu hakata toimuma ka teises suunas. Ta lausus kui homme hommikul võimalus tekib, tuleb Tallinnas pöörata täiesti uus lehekülg.

Homme hommikul umbusaldatakse Tallinna volikogus Mihhail Kõlvartit. Kas umbusalduseks vajalike häälte arv tuleb kokku?

Ma tahaks loota. Selge on see, et otsusepall on sotsiaaldemokraatide käes, neil on see kaalumise koht. Ma arvan, et nad tegid 2021. aasta sügisel vea. Siis tegin ma ettepaneku, koondada teised jõud, et Keskerakonna ainuvõimu Tallinnas lõpetada, aga toona see neile ei sobinud. Usun, et nad on saanud selle kahe aasta jooksul piisavalt õppetunde ja mõistavad, et tegid vale valiku. 

Olete Lauri Läänemetsaga viimastel tundidel rääkinud. Mis see põhjus on, miks sotsid tahavad koos Keskerakonnaga Tallinna linnavalitsuses edasi olla?

Ei, ma ei ole viimastel tundidel temaga rääkinud, aga eks need ole pragmaatilised põhjused. Kui me vaatame Tallinna inimeste seisukohalt või Eesti seisukohalt, siis on see kindlasti kehv linnavalitsus, sest mul ei ole põrmugi veenvat arusaama selles, et see linnavalitsus tahab eestikeelsele haridusele üle minna. Teiseks tahab riigi valitsus kehtestada lademetes nii uusi riiklikke, aga ka kohalikke makse ja ma kardan, et nendega hakatakse lajatama ka Tallinnas. Näiteks maamaksu tõus, praegune linnavalitsus võiks sellega kaasa minna.

Kas neil erakondadel, kes praegu on otsustanud umbusalduse poole hääletada, on ka mingi nägemus, kuidas edasi minna. Kes saab endale linnapea koha?

Eks see on siis läbirääkimiste koht. Kui tekib võimalus moodustada koalitsioon, kuhu Keskerakond ei kuulu, võib seda teha nii nelja kui viie osapoolega. Ega neid kombinatsioone väga palju ole. Kindlasti on seis väga napp, sest inimeste üleliikumised on toimunud sellel trajektooril väga kiiresti. Samas võivad need liikumised teises suunas toimuda samal kiirusel. Minu meelest on nende igasugu kohtade asemel hoopis olulisem käsitleda seda, et kui võimalus võimupöördeks homme hommikul tekib, tuleb Tallinnas pöörata täiesti uus lehekülg. See uus lehekülg peab sisaldama selliseid märksõnu nagu aus linnajuhtimine, eestimeelne linnajuhtimine ja oluline on seegi, kuidas võidavad linlased elukvaliteedis.

Praegu pole ju keegi rahul Reformierakonnaga. Kas te ei karda, et kui lasta nad võimu juurde ka Tallinnas, tulevad siingi kärped, mis teevad inimeste elu hoopis halvemaks?

Ma arvan, et Reformierakond ajab riigi tasemel kehva poliitikat ja Keskerakond on ajanud Tallinnas kehva poliitikat. Tallinna linn ei ole lihtsalt üks omavalitsus, vaid siin luuakse pool kogu meie SKTst. Nii et Eesti inimeste toimetuleku seisukohalt on hästi oluline, et Tallinn oleks siin regioonis võimeline vähese bürokraatia ja kiirete planeeringutega uut majanduskasvu esile kutsuma. See, millised on need poliitikad, kujuneb väga tõsiseks ja põhimõtteliseks arutelukohaks nende jõudude vahel, kes hakkavad linnavalitsust moodustama. 

Olite eelmistel valimistel Isamaa Tallinna linnapea kandidaat, kui nüüd tekib uus võimalus, kas olete valmis Tallinna linnapeaks asuma?

Ei, minu tähelepanu on siiski riigi tasemel küsimustel, aga Isamaa kindlasti ei põikle vastutusest kõrvale. Mulle just meenus, et kui 2021. aastal panid Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid Tallinna linnapeaks Mihhail Kõlvarti, siis mina olin tõesti opositsiooni kandidaat sellele kohale.

Kohe seisavad ees europarlamendi valimised. Kas lähetegi sinna sõnumiga, et kui toetate Isamaad, siis näitate, et te ei toeta praegust valitsust?

Isamaa käsitlus on terviklik ja need valimised on tõesti väga olulise kaaluga. Meie loosung on «Õigele teele». Kahtlemata on meil terviklik vaade kõiges selles, mis puudutab Euroopa poliitikat – suuremat panustamist julgeolekusse, Euroopa majanduskasvu ja vähese bürokraatia eest seismist. Aga ma arvan, et need valimised on tõesti võimalus anda oma hinnang kohtuotsusena Kaja Kallase valitsuse valetavale poliitikale ja maksutõusudele. Isamaa annab inimestele võimaluse hääletada maha valitsusparteide kandidaadid ja toetada positiivse alternatiivina Isamaad. Hääled on poliitikute kapital ja kui nad saavad sellise tagasiside, siis on nad paratamatult sunnitud ka oma poliitikat korrigeerima. Kui aga läheb vastupidi ja nende saadikud saavad palju hääli, siis ma olen kindel, et juba samal õhtul ütlevad nad, et see on ühtlasi mandaat nende sisepoliitilise agenda jõustamise jätkamiseks ja minu meelest seda võimalust ei tohi neile anda.

Olete ilmselt Eesti kõige populaarsem poliitika ja suure tõenäosusega osutute valituks ka europarlamenti. Kas te tõesti hakkate siis juhtima erakonda Brüsselist?

Valik on kindlasti inimeste kätes, aga jah, ma kavatsen jätkata erakonna juhtimist. Selles ei ole midagi tavatut. Ka teiste Euroopa parteide juhid on ridamisi olnud Euroopa Parlamendis.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles