OTSE POSTIMEHEST Jaan Toots: miljonit Keskerakonnal võtta pole, isegi valimisteks polnud raha (3)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Narva linnapea Jaan Toots (KE) rääkis Postimehe otsestuudios, et kui Keskerakond peaks kohtus süüdi jääma, pole neil kusagilt võtta miljonit, sest isegi eelmisteks valimisteks ei jätkunud raha. 

Narvas on lühikese aja jooksul esile kerkinud nii probleemid haiglaga kui muuseumiskandaal, kas te ise saate aru, mis Narvas toimub?

Eks nende juttudega pingutatakse natuke ka üle ja tehakse igast väikesest asjast selline üle-eestiline väike skandaal või sõu. Tegelikult ei ole suurt skandaali ju olnud, igal asjal on omad põhjused.

Kui te linnapeana pooli valite, siis kellel oli õigus selles Narva haigla loos?

Esiteks, ma pooli kindlasti ei vali ja teiseks, oli kogu Narva haigla lugu ka kommunikatsiooni viga, seda ma tunnistan. See oli haigla nõukogu tehtud kommunikatsiooni viga. Tegelikult põhjustasid kogu selle loo siiski finantsrikkumised. Ma tunnen doktor Kõrgeveed isiklikult ja ta ongi väga tubli arst, aga kui sa oled ikkagi haigla juht ja juhatuse liige, siis sa vastutad eelkõige kogu haigla majanduse, personali ja distsipliinide eest ning finantsdistsipliini rikkumised olid seal päris räiged.

Kas nõukogu ei oleks võinud juba varem nendele finantsdistsipliini rikkumistele tähelepanu pöörata?

Ma ei taha kõikidest asjadest ette rutata, aga osa finantsdistsipliini rikkumisi oli juba möödunud aastal, kui haigla nõukogu esinaine oli linnapea proua Raik. Ma ei tea, miks siis nendega rikkumistega edasi ei mindud. Nüüd lähevad need asjad kompetentsete organite kätte. Meil on praegu võetud advokaat, kes sellega tegeleb. Just seetõttu on seda raske edasi kommenteerida, laseme asjaosalistel seda asja edasi menetleda.

Nii et need rikkumised olid siiski nii rasked, et vaatamata töötajate poolehoiule haigla juht neid töökorras parandada ei saanud?

See poolehoid oli temale kui arstile ja just selle pärast tulebki alati otsustada, kas sa tahad olla hea tohter või tahad sa haiglat juhtida. Ma olen seda mitmes väljaandes ka välja öelnud, et enamikus suurtes haiglates ei ole haigla juhid teps mitte tohtrid. Ka meie haiglal on olemas peaarst, väga tubli peaarst ja tema on tohter, kes tegeleb otseselt meditsiinipersonaliga. Haigla juht on näiteks Tartu kliinikumis endine finantstegelane, kes on juhtinud panka. PERHis Tallinnas on haigla juht jurist ja ettevõtja. Tegelikult on need haiglad ilusti juhitud. Rõhutan veel, et meil oli doktor Kõrgevee arstina väga tubli, teda hinnati, aga haigla juhtimine oli üle kivide ja kändude. Ja kui te küsite, et kas eksimused olid nii rasked, siis kui on finantsdistsipliini rikkumine, on see alati raske. Ka siis, kui ta on väike. Meil praegu astus üks minister tagasi, aga sisuliselt ju rikkumist vaata et ei olnudki. Küsimus oli ju ainult osapooltega tehtud tehingutes, kusjuures rahaliselt ju midagi rikutud pole. Meil olid seal aga väga suured rahalised rikkumised. Toon siin ühe näite. Hankeid tehti ilma konkursita ja selle eest on tulnud juba kaks trahvi 10 000 eest. Nägin juba paberit, et veel üks 14 000 suurune trahv on veel tulemas. No kuidas võtta 24 000 ja see on ainult üks näide. On ka muid asju, aga ma ei hakkaks neid rohkem kommenteerima, sest sellega tegelevad praegu juba advokaadid ja pärast kompetentsed organid.

Uue juhi puhul öelda algul, et tuleb konkurss, siis selgus, et reeglid seda ei nõua. Kas teil sai lihtsalt poliitikute kemplemisest kõrini ja otsisite ise juhi?

Ma tõesti soovitasin nõukogul tegeleda sellega kiiresti, oli mitu kandidaati ja ma ütlesin, et konkursiks lihtsalt ei ole aega. Kui sa juba konkursi teed, siis teatavasti on seal omad reeglid ja see oleks võtnud miinimum poolteist kuud. Emotsioonid olid üles köetud ja see oleks ainult süvendanud seda niinimetatud haiglakriisi. Haigla peab toimima, peab toimima päeva pealt. Nüüd on haigla personal uue juhi hästi vastu võtnud, ta hakkas kohe järgmisel päeval tööle. Oli õnnelik juhus, et inimene oli nõus uues kohas kohe alustama ja laseme nüüd tal tegutseda.

Räägime siis nüüd muuseumiskandaalist ka. Mida teevad muuseumi nõukogus inimesed, kes ei saa aru, et Narva maani maha pommitamine märtsis 1944 oli kuritegu?

See on nii pealiskaudselt vaadates. See olukord tekkis sellest, et muuseumi nõukogu liikmed nägid neid lendlehti ja kuna muuseumil on küllaltki raske finantsolukord, siis olid nad olid ärritunud selle pärast, trükiti suur hulk lendlehti. Küsiti, mis raha eest. Muidugi tõstsid inimesed asja uurimata sellise küsimuse liiga kõvasti üles, tekkis vastuolu muuseumi direktoriga, kes omakorda hakkas läbi ajakirjanduse vastulauseid esitama. Väga inetu muidugi. On tõesti õige, et kui meil Narvas hakkab üks läbi saama, siis tuleb kohe teine. Esmaspäeval oli meil nõukogu, mind kutsuti sinna külalisena ka. Seal kuulati mõlemad osapooled. Kohal oli ka muuseumi nõukogu esinaine, kes on kultuuriministeeriumi asekantsler, väga kogenud juht. Mul oli huvitav vaadata, kui nad neid asju seal klaarisid. Tegelikul jõuti sellise kompromissini, et nõukogu liikmed ei nõua juhatuse liikme tagasi astumist ja juhatuse liige ütles, et ta jätkab nõukogu liikmetega koostööd. Seega lepiti omavahel ära. Ka peres on vahest tüli, lepitamine üks variantidest, kuidas ilusti edasi minna.

Need kaks nõukogu liiget, kes kõvasti protesteerisid nende flaierite vastu, olid Vadim Orlov ja Aleksei Mägi, kes on ka Narva haigla nõukogu liikmed. Kas tegemist on nii väärtuslike inimestega, et nad peavad olema nii muuseumi nõukogus kui haigla nõukogus?

Paraku see ongi poliitika, see ei ole äritegevus. Nii nagu ka riigikogus, jaotatakse ka volikogudes tegelikult ju ametikohad poliitikute vahel. Kahjuks jah, spetsialiste iga eriala peale ei jätku. Linnavalitsus on küll see, kes nad nimetab, aga see on poliitiline kokkulepe. Nii ta praegu paraku on.

Kui keeruline on hakkama saada linnas, mille inimesed osalevad Venemaa presidendivalimistel?

Narvas oli seekord valimisaktiivsus küllalt väike. Saan seda öelda seetõttu, et minu kabineti akendest on piir näha. Reedel küll tekkis sinna korraks järjekord, aga laupäev ja pühapäevad olid väga rahulikud. Piirivalve andmetel käidi valimas ikka tunduvalt vähem, kui käidi eelmine kord. Võib-olla ka seetõttu, et seekord pidi üle piiri minema. Narva on tegelikult väga rahulik linn, ma arvan, et kuritegevuses üks kõige turvalisemaid paiku Eestis. Meil ju praktiliselt puudub tänavakuritegevus, meil ei ole ei autorööve, ega huligaanitsemisi. Põhiasi, mis Narvas probleeme tekitab, on koduvägivald. Kui me läheme ka rahvusküsimuse peale tagasi, siis meil on väga rahumeelne rahvas, ei ole sellist protestivaimu.

Olete ka Keskerakonna aseesimees, esmaspäeval tuli teade, et ringkonnakohus tegi Porto Franco kohtuasjas siiski süüdimõistava otsuse, kui see jõusse jääb, siis kas Keskerakonnal on see miljon, mis tuleb ära maksta?

Ei ole muidugi. Keskerakonnal ei olnud ka viimastel valimistel juba raha. Keskerakonnal oli eelmine trahv 800 0000, see sai pika peale makstud. Aga me kaebame selle otsuse kindlasti edasi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles