OTSE POSTIMEHEST Lauri Läänemets: mina võtaksin Kalle Laaneti asemel prokuratuuri uurimise hoopis laiemalt ette

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Siseminister Lauri Läänemets ütles Postimehe otsesaates, et tema võtaks justiitsminister Kalle Laaneti asemel prokuratuuri uurimise hoopis laiemalt ette, sest ministri ülesanne ongi teha selgeks, mis prokuratuuris tegelikult toimub.

Valitsuskoalitsioon tuleb välja järjest uute maksudega, kas tõesti mitte keegi koalitsioonipartneritest ei leia, et nende maksutõusudega minnakse juba liiale?

Kui nüüd väga aus olla, siis meie ütlesime koalitsiooni tehes vähemalt kümme korda, kui maksuküüru kaotamise tõttu tuleb teha nii palju erinevaid maksumuudatusi, siis kas see on ikka mõistlik, olete te kindlad. Kuna aga Eesti rahvas valis parlamenti kaks erakonda, kellel on kokku 51 kohta, siis tähendab see, et Eesti rahva enamus on valinud maksuküüru kaotamise ja seda on meil sotsiaaldemokraatidena olnud väga raske vaidlustada. Koalitsiooni tehes tuli sellega arvestada. Pakkusime juba siis välja, et teeme riigikaitsemaksu, kuna väga palju sellest miinusest riigieelarves on ka seetõttu, et juurde tuli uusi kohustusi, mis on läinud meie turvalisuse tagamiseks.

Peaministri sõnul arutataksegi praegu võimuliidus korra kuus eelarvestrateegiat, kas see tähendab, et te tulete iga kuu välja uute maksuideedega?

Need asjad, millest me praegu räägime ehk magustatud joogid ja muu, need on sügisel kokku lepitud asjad. Seal pole mitte ühtegi uut asja, kõik see on eelarvestrateegias kirjas. Vastab tõele, et me teatud ajaperioodil käime koos, kuigi mina seda niimoodi ei teeks. Mina oleksin püüdnud kõik küsimused ära lahendada juba siis, kui me esimesel korral eelarvestrateegiat vaatasime. Pealegi käime me koos peamiselt selle pärast, et rahandusminister ütles eelmise aasta lõpus, et tema ei ole nõus tegema seda, milles me varem kokku leppisime ehk riigikaitsemaksus. No me oleme nüüd paar korda koos käinud ja ühtegi lahendust, mis selle asemele võiks panna, ei ole. 

Kui riigikaitsemaksu ei tule, mis siis tuleb, praegu välja käidud maksudest ju ei piisa?

See auk on nii suur ja kui keegi arvab, et väikeste asjadega saab midagi lahendada, siis ei saa, ja tulemus on see, et me saame järgmisel aastal kuulda, kuidas Euroopa Liit algatab Eesti suhtes menetluse, sest me oleme rikkunud eelarvereegleid. Nii et see on tõsine asi ja see on ka põhjus, miks meie vaatenurgast tuleks see eelarveküsimus ühe korraga kiiresti ära lahendada, et me ei peaks rohkem rääkima mingitest uutest maksudest. Aga me räägime, sest nägemused on erinevad ja eks me peame siis seda ühisosa otsima. Ma ei ole kindel, et me aprillis taas maha istudes lahenduse leiame. 

Kas rahandusminister on koalitsioonipartneritele oma variante tutvustanud?

Jaa, aga mina ei saaks öelda, et need kõik variandid on, kuna seal on palju asju, millega nõus olla ei saa. Juba varem on välja käidud, et teadusrahastust võiks vähemaks tõmmata. Sotsiaaldemokraadid sellega kindlasti nõus ei ole, isegi kui see uuesti ja uuesti arutusele võetakse. Ütlen veel kord, et väikesed kärped meid ei aita. Meil on legend, et tuleks kärpida ametnikke, aga kui me räägime suurusjärkudest, siis isegi juhul, kui me kõik ministeeriumide töötajad lahti laseksime, annaks see kokkuhoidu vaid 130 miljonit eurot, aga miinus on 500 kuni 600. Me küll vaatame protsesse üle, aga sellised kärpimised siit-sealt ei anna lahendust sellele suurele probleemile.

Avalikkus ei saa enam üldse aru, mis toimub riigi peaprokuröri ja justiitsministri vahel, kas valitsus saab sellest aru?

Fakt on see, et ükski minister ühessegi uurimistoimingusse sekkuda ei tohi. Seda ei tohi teha siseminister, kellele allub politsei ja kaitsepolitsei, ja seda ei tohi teha ka justiitsminister, kellele allub prokuratuur. Samas küsida ta tohib ja küsima peab, sest kui minister ei küsi, mis tema alluvuses toimub, siis ma küsiksin vastu, mida see minister üldse teeb. Näiteks on nii minult kui Kalle Laanetilt riigikogus väga palju küsitud, miks Slava Ukraini uurimine nii kaua võtab ja miks ei ole üle kuulatud neid isikuid, kes on Ukrainas. Aga kuidas sa vastad parlamendile, parlamendil on tegelikult õigus seda ülevaadet saada, nii et sa pead ikka küsima selle kohta. Seega küsimises mina midagi halba ei näe.

Kas keegi tahab kedagi kangutada või mitte, seal on sõna sõna vastu ja siin on ka minul väga raske seisukohta võtta. Ma tooks siiski välja kaks nüanssi. Peaprokurör on öelnud, et ta vist kõnesid justiitsministriga päris lindistanud ei ole, aga on teinud väga detailseid märkmeid. See aga tekitab küsimuse, kas Eesti riigis julgeb keegi rääkida ametnikuga, kes kõik detailselt üles kirjutab ja pärast selle avaldab.

Mis puudutab teenistuslikku järelevalvet, siis minister võib ja mõnikord ka peab seda tegema, see on ka ministri poliitiline vastutus. Mina olen siseministrina algatanud politsei- ja piirivalveametis teenistusliku järelevalve, et selgusele jõuda, kas seal on mingi probleem või mitte. Mõnel puhul on selgunud, et on probleeme, mõnel puhul, et ei ole. Aga ma arvan, et prokuratuuri tasub tõesti vaadata. Kas või seetõttu, et näiteks Kajar Lemberi kohtuasja puhul tühistati viiest jälitusloast kolm, kuna prokuratuur ei esitanud luba taotledes õigeid andmeid. Just selliseid asju tuleks vaadata. Mina võtaks Kalle Laaneti asemel selle teenistusliku järelevalve ette palju laiemalt. 

Kuigi meie ei nimeta pühapäevaseid Venemaa presidendivalimisi valimisteks, saavad siin elavad Vene kodanikud siiski hääletada nii saatkonnas kui Venemaal asuvates valimisjaoskondades, mis pühapäeval juhtub?

Usun, et läheb päris rahulikult. Arvan, et kõik saavad aru, kui nad lähevad üle piiri Venemaale valima, siis nad registreerivad andmebaasis, et käisid Putinit toetamas. Muidugi võib olla, et nad käisid ka kedagi teist toetamas, aga kuna tegelikult ei ole tegemist valimistega, siis pole seda mõtet teha. Ehk siis kõik, kes lähevad üle piiri, tuleb registreerida ja see tähendab, et nad jäävad meie andmebaasidesse. Arvan, et inimesed mõistavad seda ja usun, et seda päeva võetakse suhteliselt rahulikult. Mis puudutab saatkonda, siis ega sinna väga palju inimesi mahu ja kõik teavad, et saatkonna ees käivad ajakirjanikud ja kõik teised pildistamas. Mina tahaks loota, et inimesed on mõistlikud ja ei toeta seda Putini propagandasündmust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles