OTSE POSTIMEHEST Lauri Laats: Keskerakonnas on nüüd plats puhtam (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Keskerakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Lauri Laats ütles, et pärast lahkumisi on Keskerakonnas plats puhtam, sest tülid on lõppenud. Ta lausus, et ei välista, et mõni endistest erakonnakaaslastest tuleb Keskerakonda tagasi.

Kas nüüd on tuntud poliitikute lahkumine Keskerakonnast lõppenud?

Kui vaadata praegust olukorda fraktsioonis, siis osad fraktsiooni liikmed küll lahkusid, aga meil on jäänud kuus tublit töökat liiget ning ma arvan, et praegu on olukord väga stabiilne, meeleolud on positiivsed, võitlustahe on olemas ja töötame edasi.

Mis saab Kadri Simsonist, kui ta Eestisse tagasi tuleb? Olete kindel, et tema jääb erakonda?

Me ei ole vastupidiseid signaale saanud. Kadri Simson on väga tugev poliitik, kes teostab praegu poliitikat energeetikavaldkonnas Euroopas, ja need küsimused on hetkel kindlasti ennatlikud. Kadri Simson on Keskerakonna liige ja on ka edaspidi Keskerakonna liige.

Kuueliikmelise fraktsiooniga läheb riigikogus ilmselt keerulisemaks, praegu pole teil oma esindajat riigikaitsekomisjonis, välikomisjonis ega mitmeski teises komisjonis.

Poliitika on ju dünaamiline, täna on olukord ühtemoodi, homme on teistmoodi. Riigikogu liikmetel on tulnud uus komme liikuda ühest erakonnast teise. Vaatame, mis tulevik toob, Keskerakonna fraktsioon võib järgneva kolme aasta sees ka suureneda. Praegu tuleb meil kuue inimesega rohkem tööd teha, kuna mitmed meie erakonnakaaslased leidsid endale uue erakonna. Oleme omavahel ära jaotanud, milliseid komisjone me lisaks oma põhikomisjonile katma hakkame. Tööd tuleb küll tunduvalt rohkem teha, aga me oleme selleks valmis.

Kas loodate, et mõned lahkunud Keskerakonna liikmed tulevad tagasi või et teile tullakse mõnest teisest erakonnast?

Vaadates, mis on esimese aasta jooksul toimunud, siis sellist liikuvust ei ole varem kunagi olnud. See on selline mitte kõige parem tendents, sest kui riigikogu liige on valitud ühe või teise erakonna valija poolt, siis ta peab seda mandaati kandma ja peab esindama seda erakonda. Paraku on poliitikas uued tuuled ja loomulikult ei saa välistada, et kolme aasta jooksul võib veel midagi juhtuda. Poliitikas ei tea me tihtipeale, mis homne päev toob. Eile saime teada, et Reformierakond soovib ka pensionäre maksustada, üleeile veel sellest juttu ei olnud. Nii et üllatusi võib tulla veel päris palju.

Olete oma endiste erakonnakaaslastega rääkinud, on nad oma otsusega rahul?

Seda peate nendelt küsima, aga meeleolud ongi erinevad.

Lisaks sellele, et fraktsioon riigikogus on väike, on ka erakonna toetus madal. Oli seda omavahelist tüli ikka vaja?

Iga tüli on halb, aga keegi ju seda vähemalt meie poolt esile ei kutsunud. Paraku langeb tüli ajal ka erakonna populaarsus. Me oleme seda näinud ka teiste erakondade puhul. Nüüd on aga plats puhtam ja meeleolud positiivsemad, sest tülid on läbi. Ka meie populaarsus on taas tõusma hakanud.

Kui palju on võimalusi koostööks riigikogu opositsioonis, kui EKRE-l on selline skandalisti kuulsus, Isamaa on ülipopulaarne ja teie olete lihtsalt väikesed?

Kui vaatame ajalukku, siis on neid väiksemaid ja suuremaid fraktsioone olnud läbi ajaloo. Enne 2023. aasta riigikogu valimisi oli ju väga suur oht, et Isamaa ei saagi sisse, nad olid hästi viie protsendi juures. Nüüd on neil populaarsust rohkem. Mis te arvate, mis oli 2012. aastal sotside populaarsusreiting?

Te teate hästi, olite siis ju sotsides.

Olin küll. Sotside toetus oli siis 30 protsenti, ta oli reitingu järgi number üks Eestis. Paraku 2013. aasta valimistel sellist tulemust ei saadud realiseerida ja ma arvan, et Isamaaga läheb samamoodi. Vaheetapid, mis näitavad ühe või teise erakonna populaarsust, ongi vaheetapid. Oluline on see, mis hakkab toimuma valimiste ajal. Kuidas siis realiseeritakse oma poliitiline panus ja kui paljud inimesed hääletavad ühe või teise erakonna poolt.

See on nagu spordis, sa pead ajastama ennast võistlusteks. Poliitikas on võistlusteks valimised. Me oleme siiski suutnud viimased kaks kuud olla oma arvamustega pildis ja oleme suutnud mitte ainult kritiseerida, nagu mõned opositsioonierakonnad teevad, vaid oleme suutnud ka oma alternatiive välja pakkuda.

Kohe tulevad europarlamendi valimised, kas te ise kandideerite?

Meil on valimisnimekiri koostamisel, meil on palju kandidaate ja ainult üheksa neist pääseb nimekirja. Olen hetkel selle 20 kandidaadi seas, aga milline saab olema lõplik nimekiri ja kes hakkab esindama Keskerakonda Euroopa Parlamendi valimistel, selgub Keskerakonna volikogu istungil, kus nimekiri kinnitatakse.

Kui tõenäoline on, et erakond paneb esinumbriks Jana Toomi?

Eks ma jõuan jälle jutuga sinna, kust alustasin. Me ei ole veel lõplikult otsustanud ja seda peavadki tegelikult otsustama piirkonnad, kes praegu osaliselt ka kandidaate esitavad, ning volikogu peab ära kinnitama nii koosseisu kui ka järjestuse. Ehk siis see on tegelikult volikogu töö.

Tallinnas olete praegu võimul koos sotsidega ning kindlasti olete kursis nende juttudega, et Keskerakond tuleks võimult kõrvaldada?

Et võtame näiteks Kõlvartil pea maha. Eile ju ütles üks Reformierakonna liige, et tema tahab lausa Kõlvarti pead.

Kui kindel on teil siiski Tallinnas võimuliit sotsidega? Olete veendunud, et sotsid teid ei reeda?

Vaadates Tallinna valitsemise ajalugu, siis on siin olnud ju igasuguseid reetmisi. Ma arvan, et Tallinna inimeste jaoks on kõige olulisem, et oleks stabiilne linnavalitsus ja et ei tehtaks selliseid rumalusi, nagu tehakse riigis. Tallinna inimene kindlasti ei soovi, et Reformierakonna valitsus tuleks ka Tallinnasse, sest kui ei saada riigis hakkama, kuidas siis saadakse Tallinnas hakkama.

Mis puudutab praegust koalitsiooni, siis ma arvan, et meil on väga hea koostöö oma partneri sotsiaaldemokraatidega. Meil on valdavalt ühised vaated ja ka sotsiaaldemokraadid on kinnitanud, et koostöö Keskerakonnaga sobib neile. Ega ma ei näe praegusele koalitsioonile ka alternatiive. Koalitsioonide lagunemiseks on ju mitmeid võimalusi, Tallinna puhul võivad nii Keskerakond kui sotsid öelda, et meil ei klapi, aga praegu on see klapp olemas. Ma arvan, et kui Reformierakond nii jätkab, tuleb riigis väga varsti olukord, kus kõik poliitilised jõud riigikogus koonduvad ja saadavad Reformierakonna varumeeste pingile.

Kas te tõesti usute, et riigikogus suudetakse koos EKREga moodustada koalitsioon ja visata välja Reformierakond?

Jah, sest ma küsin vastu, et sama juttu ju räägitakse kogu aeg Tallinna kohta. Tallinna puhul millegipärast usutakse, et kõik jõud koonduvad Keskerakonna vastu ja suudavad neljakesi moodustada koalitsiooni. Teoorias jah, ja ka riigikogus on see teoreetiliselt võimalik. Kas see praktikas realiseerub? Pigem mitte. Teoorias on need võimalused alati olemas, aga kõik oleneb juhtivast jõust. Riigis on näha, et see juhtiv jõud Reformierakond ei ole käitunud kõige mõistlikumalt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles