SÕJASTUUDIO Peeter Tali: Ukraina väed on silmnähtavalt väsinud ja neil pole piisavalt laskemoona (2)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Strateegilise kommunikatsiooni ekspert ja riigikogu liiga Peeter Tali (Eesti 200) rääkis Postimehe «Sõjastuudios», et taktikaline initsiatiiv on praegu venelaste käes ka seetõttu, et Ukraina väed on väsinud ja neil pole laskemoona. Ta lausus, et võtmekohaks on Donetsk ehk see, kui hästi suutsid ukrainlased Avdijivkast lahkudes positsioone ette valmistada. 

Kuigi ukrainlased uskusid, et suurte kaotuste tõttu tekib pärast Avdijivka langemist venelaste rünnakutesse paus, siis seda ei juhtunud. Venelased ründavad edasi. 

Paraku seda ei juhtunud. Taktikaline initsiatiiv on Vene vägede käes, Vene väed ründavad. Kindlasti on see seotud asjaoluga, et neil on vaja raporteerida edust, kuna Venemaal tulevad niinimetatud presidendivalimised. Tegelikult valimisi ju ei ole, vaid on ikkagi Putini järgmise ametiaja vormistamine.

Rindel on venelastel hoog sees, et suruda nii palju kui võimalik. Üks põhjusi, miks venelased seda teha saavad, on asjaolu, et Ukraina väed on silmnähtavalt väsinud ja neil ei ole piisavalt suurtükiväe moona. Kui kolm või viis kuud tagasi oli suhe üks neljale, ehk venelased lasid neli korda ja ukrainlased üks kord, siis nüüd see suhe on üks kümnele või üks kaheksale.

Venemaa sõjatööstus tõstab järjest tempot, nad toodavad miljoneid mürske, panevad vana tehnika lahingukorda, ostavad Põhja-Koreast ja mujalt maailmast ka veel mürske kokku. NATO liitlased paraku ei ole oma mürsutööstust käima saanud, kuna puudub poliitiline tahe. Samas on ka venelaste kaotused väga suured.

Olukord on praegu selline, et Avdijivka ümber on langenud venelaste kätte veel 4–5 küla ja ka Bahmuti juures suruvad venelased peale. Venelased ründavad ka Robotõne ümbruses ja lõhuvad ukrainlaste sillapead Dnipro idakaldal.

Venemaa on siiski hakanud kaotama lennukeid, viimase nädalaga seitse. 

Taktikat ju kogu aeg kohandatakse. Venelased moderniseerisid oma lennukipomme ja tegid nad planeerivateks ning juhitavateks. Kusagil pooletonnine lennukipomm on võimalik teele saata mitmeotstarbelise Su-34 pealt 50 kilomeetri kauguselt tabamispunktist ja sellega nad neid ukrainlaste hästi ette valmistatud kaitsepositsioone Avdijivkas uhmerdasidki. Nad ründavad nendega ka Ukraina merejalaväge Dnipro vasakkaldal.

Ukrainlased aga korraldavad õhukaitse varitsusi. See käib nii, et ette nihutatakse mitte väga moodne raketisüsteem, millel on õhukaitse süsteem, millel on oma radar. Radar ei ole aga sees. Pilti vaadatakse teiste radaritega, määratakse sihtmärk, radar lukustatakse, rakett läheb ja hävitab. Hea on, et hävitatud on üks moodne hävitaja Su-35. Ülejäänud olid Su-34 lennukid, mis on ka täitsa moodsad.

Lisaks sellele on lühikese aja jooksul maha võetud kaks õhujuhtimiskeskust A-50, mis suudab juhtida kümmet ja enamat hävituslennukit ründama nii õhu kui ka maa sihtmärke. Nende A-50 lennukite kaotus on Venemaale suur probleem. Juba varem lõhuti ju ära ka üks Valgevenes lennuväljal seisnud A-50, mida teadupärast ei ole taastatud. Enne kahe aasta taguse massiivse sissetungi algust oli erinevatel andmetel Venemaal selliseid lennukeid vaid 9 või 10. Nende puudumisel ei suuda venelased aga õhusõda juhtida.

Nädalavahetusel ründasid ukrainlased Krimmi.

Nad ründasid Feodossija sadamat ja hoiavad venelasi pinge all ka ähvardusega, et võivad hävitada Kertši silla. Ukrainlased on võtnud ära manöövervabaduse Vene Musta mere laevastikult ja surunud ta Novorossiiskisse. Sevastopolit venelased enam väga kasutada ei saa, nad peavad kasutama Aasovi mere sadamaid või muid sadamaid. Seega on Musta mere laevastiku tegutsemisvabadus väiksem.

Nüüd üritatakse teha sama Vene õhuväega. Sõda tuleb kanda üle vastase territooriumile, et mõjutada Vene tööstust ja ka Vene varusid, näiteks nafta- ja kütusevarusid. Pole ju mingi saladus, et Venemaa piiras kütuse müüki väljapoole Venemaad, et enne presidendivalimisi ei tekiks defitsiiti. See on jällegi märk, et kütusetöötlemise tehased on saanud ukrainlaste käest pihta.

Kas lähitulevikus ongi kõige paremaks tulemuseks, kui ukrainlased suudavad hoida neid positsioone, mis neil käes on. Me ei saa loota, et nad teevad kusagil mingeid märkimisväärseid edusamme?

Jah. Ukrainlastel on kõigepealt vaja, et nad saaksid Lääne abi, kuna nende sõjatööstus on suures osas purustatud. Midagi nad küll taastavad, näiteks droonide tootmise on nad hästi käima saanud, elektroonilise sõjatööstuse ka.

Paraku sõltuvad droonid väga palju ilmast, sest droonid peavad nägema sihtmärke. Aga eks see võti ju Donetskis ole, et kui head on need positsioonid, mida ukrainlased suutsid ette valmistada Avdijivka alt taandudes. Ukrainlased olid neid Avdijivka ja Marjinka positsioone hoidnud 10 ja need olid sisse tulistatud, kõik teadsid. Nüüd on uus olukord ja on vaja see Vene taktikaline edu seisma saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles