MIS UUDIST? Liina Vahtras: hiljuti võtsime e-residentsuse ära neilt, kes avaldasid toetust Hamasile

Copy

Paaril korral nädalas kell 11 algavas otsesaates kohtume tuntud Eesti inimestega, kellega arutleme suurimate klikimagnetite ja tähtsamate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagab täna e-residentsuse programmi juht Liina Vahtras. 

Eestis elab 1,3 miljonit inimest. Kui palju on e-residente? «E-residentsust on ligi 10 aasta jooksul väljastatud 111 000 inimesele,» vastas Vahtras. Päris kõik nad ei ole e-residendid, sest seda väljastatakse viieks aastaks. Praegu on kehtivaid e-residente ca 60 000. 

Seda saab siis taotleda iga inimene, kes ei ole Eesti riigi kodanik? «Saab taotleda online'is. Politsei teeb taustakontrolli. Üldiselt on ei ütlemise protsent 8,» selgitas Vahtras. 

Kas igast riigist saab e-residendiks hakata? «Mitte päris igast riigist. Täna ei saa Venemaa ja Valgevene kodanikud, Põhja-Korea ka ei saa,» vastas Vahtras. 

Mis on see väärtuspakkumine? «Me avame neile Eesti digiühiskonna ja ettevõtluskeskkonna. Ta on võti Eesti digiühiskonda ja siin majandusruumis toimetamiseks,» vastas Vahtras. Nad teevad Eestis oma ettevõtte.

Kuidas see siis välja näeb, kas nad peavad ennast sisse registreerima? «See kaart on sama turvaline nagu meie ID-kaardid. See allkiri, mida nad annavad, on sama turvaline ning juriidiliselt kehtiv,» rääkis Vahtras. 

Pangakontode puhul otsustavad pangad aga ise, ent neile on oluline, et e-resident oleks seotud Eestiga. 

Kas e-residentidega on olnud probleeme? Vahtrase sõnul on seda juhtunud. «E-residentsuse puhul on see hüve. Eesti riik otsustab selle anda ja võib ka ära võtta. Kohe, kui me avastame kellegi, kes kasutab seda halvasti ära, saame selle ära võtta,» lausus Vahtras. Ta lisas, et e-residentsuse äravõtmine käib väga kiirelt. 

«Kõige hiljutisem, mida me teame, kui järelkontrolli käigus avastati mõned isikud, kes avaldasid sotsiaalmeedias toetust Hamasile. See on selge poliitiline seisukohavõtt. Me võtsime neilt e-residentsuse ära,» rääkis Vahtras. 

Päris paljud ei uuenda e-residentsust. Kas nad leidsid mingi parema koha? «Kohe kindlasti mitte! E-residentide hulgas on ka neid, kes on tehnoloogiahuvilised, nad tahavad järele proovida, kuid see võib raugeda või tekib mõni muu mõte. E-residentsus on kasulik ainult neile, kes loovad ettevõtte,» selgitas Vahtras. 

Millistest riikidest on kõige rohkem e-residente? Esikohal on hispaanlased. «Ettevõtte alustamine on lihtne, odav ja kiire. Seda saab ise teha. Selle ülalpidamine on bürokraatiavaba,» selgitas Vahtras. 

Venemaa on ajalooliselt olnud e-residentsuses kõrgel kohal. «Sõja alguses Eesti riik otsustas, et me Venemaa ja Valgevene kodanikele e-residentsust ei väljasta. Nad kokku moodustasid enne sõda umbes 12 protsenti kõikidest e-residentidest,» selgitas Vahtras. 

Mida e-residendid siia loovad? «Kõige suurem hulk sellest on info- ja sidevaldkonnas. Eelmisel aastal oli maksutulu kokku üle 67 miljoni euro, sellest 20 miljonit moodustab info- ja sidevaldkonna maksutulu,» vastas Vahtras. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles