MIS UUDIST? Olga Temnikova abieluvõrdsuse sokke võib üsna pea Kumust leida

Copy

Paaril korral nädalas kell 11 algavas otsesaates kohtume tuntud Eesti inimestega, kellega arutleme suurimate klikimagnetite ja tähtsamate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagab täna kunstikoguja, Temnikova & Kasela galerii juht Olga Temnikova. 

Kunstimaailmas on palju uudiseid, eriti kui on enda galerii ning on 15 kunstnikku. «Praegu on Ukraina kunstniku näitus. Ta on naiivkunstnik. Ta lahkus meie seast 2011,» rääkis Temnikova, et mida tema galeriis praegu näha saab. 

Varsti leiab Kumu poest Temnikova abieluvõrdsuse sokid. «Kumuga on meil koostöö, sest meil on galeriis väga head kunstnikud ja Kumu tahab ka neid näidata,» vastas Temnikova.

«Hea uhke tunne on! Olen uhke meie riigi üle, vahepeal olid segased ajad... Kohe, kui see uudis tuli, siis panime sokid töösse,» meenutas Temnikova. Talle väga meeldib merch ja näiteks kannab ta ka Tommy Cashi fännidele loodud asju.

Milline näeb Temnikova töö välja? «Galerii, nagu meie, saame sisse võtta värskeid asju. Kumus on näiteks kahe aasta plaan. Tegelikult kunstimaailm on üks suur infra. Seal on väga palju tegureid ning meie pakume tuge neile,» vastas Temnikova. 

Kas Kumuga konkurentsi ei ole? «Päris ausalt?» naeris Temnikova. «Kunagi Eestis oli EKKM ja Kumu, kui meie tekkisime, siis vaadati meie poole teisiti,» meenutas Temnikova. 

Sel nädalal tõi suure arutelu Tallinna linnaruumi üle kunstinäitus «Hetk». «Meil oli sõpradega vestlus. Üks terapeut, kes elab Saksamaal, ütles, et see ei pääse mõjule neile inimestele, kellele see määratud on. Aga ma ei usu, et see mõjutab neid,» rääkis Temnikova. «Hästi paljud on ühel lehel, kuid ma saan aru, et keegi ei taha näha koledat kunsti ja keegi ei taha seda enda magamistoa seinale. Samas, te peaksite nägema minu magamistoa seina...» rääkis Temnikova. 

Näiteks «Hetke» kunstnikud peavad nüüd ka oma järgmisi teoseid teatud tasemel hoidma. «Kui kunst või visuaalne projekt ületab uudistekünnise, siis see on õnnestunud,» rääkis Temnikova. Tema sõnul on see pigem sotsiaalne projekt. Kus on kunst? «Üldiselt räägitakse, et kunst on vaba. Siin ta täidab nagu funktsiooni, kuid see ei ole full frontal tekstiga, et Putin on loll,» kirjeldas Temnikova. «Praegu ei ole kunstis piirid nii selged ja mulle see meeldib,» rääkis ta. 

24. veebruaril näitab Banksy teoseid Ukrainas. «Banksy lõi lisaväärtust varemetele? Tegelikult varemed kõnelevad ikka enda eest,» rääkis Temnikova. 

Kas Banksy on juba vana asi? «Graffiti-kunst on tänavakunst. Ta asju müüakse oksjonitel. I think he is a nice guy. Ta on suur kunstnik ja nähtus,» vastas Temnikova. Kas teda on liiga palju – kas kunstnikul on parem, kui üks suur teos aastas või tuleb palju toota? «Ma arvan, et tuleb palju tuleb. Nüüd on meil linn varemeid lihtsalt täis,» vastas Temnikova. Ta lisas, et talle meeldib ebamugav kunst. «Ükskõik, mida sa seina ei pane, siis paari nädala pärast on see tapeet,» rääkis ta. 

Temnikova jagab näpunäiteid, millisesse kunsti investeerida ning kuidas näha, kas noore kunstniku teose hind tõuseb tulevikus. Vaata täpsemalt saatest! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles