MIS UUDIST? Urmas Vadi: saadame punamonumendid Venemaale tagasi, et nad ei kiusaks meie Kaja enam

Copy

Paaril korral nädalas kell 11 algavas otsesaates kohtume tuntud Eesti inimestega, kellega arutleme suurimate klikimagnetite ja tähtsamate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagab täna kirjanik, näitekirjanik ja lavastaja Urmas Vadi. 

Urmas Vadi on raamatumüügi edetabelites oma uue raamatuga «Kuu teine pool». «Mulle meeldib kirjutada igasugu asju, novelle, romaane ja näidendeid. Anna aga ette!» lausus Vadi. 

«Peab ainest koguma ja elama. Kui sa niisama istud ja kellegagi kokku ei saa ega midagi ei loe, nii ei saa. Kirjutamisrutiin mulle meeldib, et saaks kohe hommikul tööle asuda, et kellega kokku ka ei juhtuks,» kirjeldas Vadi ja lisas, et lastega on nüüd veidi keerulisem. 

«Mul oli ühes loomemajas juhtum, kus oli üks Hispaania mees ja teisi hispaanlasi ei olnud. Ta tahtis kogu aeg rääkida. Seal oli ühisköök ja ta pidi terve öö üksi olema ning talle oli see täielik piin. Mulle oli aga hommikul oluline, et ma saaks kiirelt kohvi ja võileiva kätte enne, kui hispaanlane tuleb,» rääkis Vadi ja lisas, et sellest algas võidujooks. Sellest sündis ka raamat «Neverland». 

Kas praegused uudised annavad inspiratsiooni? «Kindlasti annavad! See, et Kaja Kallast otsib Venemaa taga, saab ka kindlasti loo, novelli või sketši. Aga see raamat («Kuu teine pool») on ajalooline romaan, kuid ma olen seda kirjutanud koroonaajal ning ajal, kui Venemaa tungis Ukrainasse. See on oluline, et see hetk, mil kirjutad, peegeldub ka kirjutatud tekstis,» vastas ta. 

Kui palju erineb näidendi kirjutamine romaanist? «Kui näidendi kirjutad, siis tõstad kolmekilose hantli üles. Kui aga romaani kirjutad, siis see on korralik sangpomm, selline 32-kilone,» võrdles Vadi. 

Venemaa siseministeerium algatas kriminaalasja Eesti peaministri Kaja Kallase (RE) ja riigisekretär Taimar Peterkopi vastu, kirjutab Rus.Postimees. «Esimest korda ajaloos on Venemaal tagaotsitav teise riigi peaminister, Eesti peaminister Kaja Kallas, kes on seisnud selle eest, et eemaldada avalikust ruumist Nõukogude monumendid. Lisaks temale otsivad Vene võimud taga Eesti riigisekretäri Taimar Peterkopi,» kirjutas Mediazona.

«Mida võiks teha? Äkki võiks kõik need punamonumendid ja viisnurgad kokku koguda ja Venemaale tagasi saata, äkki nad siis rahunevad maha ja ei kiusa meie Kaja enam. Teda nagunii kõik kiusavad taga, eestlased ja nüüd venelased ka,» pakkus Vadi lahenduse. 

Vadi kuulub ka kirjanike liitu. Hiljuti kirjutas Postimees, et Smuuli bareljeef sai juurde kommenteeriva tahvli. «Sellega on nüüd hästi! Ta on parem kui kunagi varem on olnud,» leidis Vadi. Tema sõnul on väga hea lahendus, et nüüd on lisatahvel juures. «Võikski edasi arendada seda ja teha küüditajatest kunstnikest, kirjanikest ja lavastajetst seina, kes on omal alal väga head olnud, kuid kel on ka pahupool. Võikski olla sein, kus on nende teosed kirjas ja nende teod kõrval,» selgitas Vadi. 

Kas Vadi suudab lugeda teost kirjanikust lahus? «Smuuli puhul on see keeruline, samas ta on väga hea autor. Ta on naljakas! «Jäine raamat» on väga hea ja sünge. Ta ikkagi on hea kirjanik,» vastas Vadi. «Ma arvan, et sa pead inimesena normaalne tüüp olema, et sind ühiskonnas aktsepteeritakse,» lausus Vadi. «Meil liidus olid pikad diskussioonid, siselist kihas ja see lekkis ka... See lekib alati,» naeris ta. 

Kas saadeti üksteist pikalt ka? «Kindlalt kohe!» vastas Vadi. «Mõned panevad kohe emotsiooni pealt, teised tahavad analüüsida ja rahulikult olukorda lahti seletada. Igasuguseid kirju oli seal,» rääkis Vadi. Ta ise kirjutas ühe kirja, aga ei ütle, mida ta täpsemalt kirjutas. 

Haridus- ja teadusminis­teerium on võtnud nõuks vähem kui saja õpilasega gümnaasiumidest lahti saada. Vadi hinnangul on see regioonidele ränk. 

«Ma ise tulin täna Tartust. Tihti, kui mõni tallinlane helistab, siis küsib, et millal ma Tallinna tulen. Tule ise Tartu, kui soovid kohtuda! Tegelt võiks nüüd kõik gümnaasiumid viia Narva, Rakverre või Setumaale. See, kes päriselt tahab õppida, läheb sinna. Vaat kui lihtne on Tallinnas õppida gümnaasiumis, kuid proovi seal õppida,» selgitas Vadi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles