OTSE POSTIMEHEST Erkki Keldo: Reformierakonna siseelu on saanud liiga palju avalikku tähelepanu (9)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Erkki Keldo rääkis Postimehe otsesaates, et kahetsusväärselt on liiga palju avalikku tähelepanu saanud erakonna sisearutelud, mida tuleks hoida erakonna sees. Ta lisas, et ka see, kuidas pannakse paika europarlamendi valimiste nimekiri, on erakonna siseasi. 

Peaminister Kaja Kallas ning europarlamendi liige ja endine peaminister Andrus Ansip kaklevad avalikult. Mis Reformierakonnas toimub?

Reformierakonnas ei toimu midagi enneolematut. Tõesti, see meie sisemine arutelu on vahest liiga palju avalikku tähelepanu saanud. Valija pigem ootab, et me arutleksime selle üle, millist poliitikat ajab erakond riigikogus ja millised on meie seisukohad Euroopa Parlamendi valimistel ning mida me teeme valitsuses. 

Julgen arvata, et erakonna sisetegevus minu valijaid kindlasti ei huvita, nad ei valinud mind riigikogusse sellepärast, et tegeleda avalikkuses erakonna siseküsimustega. Seda, kuidas meil saab kokku europarlamendi nimekiri, tuleb erakonna sees arutada, aga avalikkuses tuleks meil rohkem tegeleda oma poliitika selgitamisega.

Nii et tegemist on pigem isikutevahelise emotsionaalse konfliktiga? 

Ma seda laiapindsemaks küll ei julgeks tõmmata.

Ma ei tahaks hästi uskuda, et Reformierakonnas ütleb peaminister ainuisikuliselt, kes võib ja kes ei või europarlamenti kandideerida?

Nii ei olegi ja kui seda kirja lugeda, siis peaminister ju selgitab. Esiteks on meil väga demokraatlik erakond, meil toimuvad europarlamendi kandidaatide leidmiseks erakonnas sisevalimised ja üheksa enim hääli kogunud inimest osutuvad kandidaatideks. Meil on see protseduur juba aastaid paigas olnud. See kiri oli selgelt mõeldud sissepoole, paraku on ta nüüd liiga palju tekitanud arutelu just väljaspool.

Kui tihe rebimine võiks Reformierakonnas europarlamendi kohtadele tulla? Ilmselt soovivad nii Andrus Ansip kui ka Urmas Paet uuesti kandideerida?

Eks me seda näe, kandidaatide ülesseadmiseks on veel aega. Ma tean, et mitmed inimesed on juba soovi avaldanud.

Kas te olete Andrus Ansipi ja Urmas Paeti tööga europarlamendis rahul?

Väga raske on seda kommenteerida, kuna minu igapäevane energia läheb suuresti ikkagi sellele, et fraktsioon oleks riigikogus hästi juhitud. Usun, et Euroopa Parlamendi saadikud saavad oma tööst ise rääkida.

Kui palju tekitavad avalikud vastuolud Reformierakonnas segadust koalitsioonipartnerites – juhtiva jõuna võimuliidus annate te ju välja üsna segaseid signaale?

Meil oli just eile koalitsiooninõukogu ja mina neid segaseid signaale ei näinud. Jaanuari lõpus vaatasime üle, mis on eelarvestrateegias kokku lepitud ja kuidas nende asjadega edasi liikuda. Nii et ma arvan, et koalitsioonis on töine õhkkond, mingeid probleeme ja muresid ma küll ei näe.

Homme tuleb riigikogus esimesele lugemisele automaksu eelnõu. Olete ikka kindel, et koalitsioonipartnerid teid automaksuga toetavad?

Nagu ma ütlesin, eile me kohtusime ja homme esimesel lugemisel minu teada kõik toetavad esimese lugemise lõpetamist. Eks siis tuleb ära oodata muudatusettepanekud. Opositsioon on juba ähvardanud, et nad teevad neid sadu, võib-olla isegi tuhandeid, et nemad seda menetleda ei lase. Paraku on see ülimalt küüniline, sest just Isamaa, EKRE ja Keskerakonna valitsus elas miljardi jagu võlgu. Nii et seda jama, mida nemad riigieelarves korraldasid, peame meie nüüd katma.

Kui automaksule tuleb tuhandeid muudatusettepanekuid, siis ilmselt lähete te taas usaldushääletuse teed, aga siis võib president jätta seaduse välja kuulutamata, sest ta on juba varem olnud automaksu suhtes kriitiline?

Ma ei ruttaks sündmustest ette. Teeme kõigepealt esimese lugemise ära, siis on kõigil võimalik teha muudatusettepanekuid. Vaatame, kui palju neid tuleb ja kui neid tuleb meeletu arv, eks me siis proovime ka opositsiooniga kompromissi otsida. Kui neile see ettepanek ei meeldi, saavad nad pakkuda ka omi alternatiive, aga alternatiiv ei saa olla see, et elame rohkem võlgu.

Ühel hetkel tuleb teil siiski otsustada, millega kaetakse see 400 miljonit, mida praegu ei ole. Ilmselt palju variante ei ole, tuleb tõsta makse või võtta laenu. Kummale poole praegu kaldutakse?

Me leppisime kokku, et kõik kolm koalitsioonipartnerit saavad rahulikult arutada, milliseid variante nemad eelistavad, nii et ma kindlasti meedia vahendusel arutelusid pidama ei hakkaks. Aga põhimõtteliselt on kolm varianti, kas tõsta mingeid makse, hoida kokku kulutusi või tuleb natuke rohkem laenu võtta.

Meie esimene eelistus on, et kõigepealt peab avalik sektor näitama eeskuju ehk kui on võimalik muuta avalikku sektorit kusagilt efektiivsemaks, on võimalik kokku hoida, siis tuleb seda teha. Me loomulikult saame aru, et nii suurt summat tervikuna kokku ei ole võimalik hoida.

Te tegite juba selle aasta eelarve puhul ministeeriumitele ettepaneku hoida kokku, aga elu näitas, et neid kokkuhoiukohti väga ei leitud, ilmselt ei leita neid ka edaspidi.  

Selleks on meil ministrid ametisse nimetatud. Iga minister peab vastutama oma valdkonna eest ja kui on üldine kokkulepe, et hoitakse kokku, tuleb seda teha. Meil on käimas eelarve revisjon, et teha selgeks, kuhu ministeeriumid kulutavad ja kas kuskil on võimalik midagi efektiivsemalt teha. Esimesena viiakse see revisjon läbi rahandusministeeriumis, sotsiaalministeeriumis ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis. Ma kindlasti ootan seda tulemust.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles