OTSE POSTIMEHEST Madle Lippus: ma ei näe põhjust loobuda Tallinnas koalitsioonist Keskerakonnaga (4)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Tallinna abilinnapea ja pealinna sotsiaaldemokraatide juhi Madle Lippuse sõnul ei näe ta põhjust, miks peaks kukutama Tallinnas Keskerakonna ja tegema uue koalitsiooni. Lippus lausus, et praegune koalitsioon toimib ja uus nelja osapoolega võimuliit ei pruugi parem olla. 

Pärast Keskerakonna lagunemist on hakatud rääkima võimalusest kukutada Tallinnas Keskerakond. Kas uus võimuliit veel enne kohalikke valimisi võiks üldse kõne alla tulla?

Koalitsioone tehakse ikkagi heas usus, et koostöö toimib. Praegu tõesti Tallinnas koalitsioon püsib. Meil on hääleline ülekaal volikogus ja nii kaua kui see koalitsioon toimib, nii kaua ta ka püsib. 

Võimuliidu muutmise võti Tallinnas on sotside käes, kas sotsid tahavad midagi muuta?

Viimase kahe aasta jooksul, kui sotsid on olnud Tallinnas koalitsioonis, on tegelikult äärmiselt palju muutunud. Kui ma vaatan ka opositsiooni etteheiteid, siis tavaliselt on need etteheited jätkuvalt kunagisele Keskerakonna ainuvõimule. Siis oli võim tõesti väga konsolideerunud ja ühe partei keskne. Me oleme olnud Keskerakonnaga koalitsioonis juba kaks aastat ja see koalitsioon on toonud kaasa äärmiselt palju muutusi nii linna juhtimises, kui ka konkreetsetes otsustes. Linnavalitsus on selle kahe aasta jooksul väga palju muutunud ja olukord on praegu hoopis midagi muud.

Keskerakonnale ju heidetakse ette korruptiivset toiduahelat, kas Keskerakond laseb teid kõigile asjadele lähedale või tundub mõnede otsuste puhul, et need on küsimärgiga ja pole aru saada, miks nii tehakse?

Ma võin küll täie kindlusega väita, et otsused, mis on tehtud selle linnavalitsuse ajal, ei tekita minu jaoks küsimärke. Nad kõik on põhjalikult läbi kaalutud, põhjalikult läbi arutatud. Viimase kahe aasta jooksul on ka suur hulk ametite juhtkondadest uuenenud. See suund, millega sotsiaaldemokraadid linnavalitsusse läksid, oligi tuua uut verd. Seda mitte ainult linnavalitsuse tasandil, vaid tegelikult kogu ametkondliku ja juhtimiskultuuri kontekstis. Ma arvan, et see oli kindlasti üks asi, mis oli hädavajalik selleks, et protsessid teistmoodi liikuma saada. See on meile toonud juba väga konkreetseid tulemusi. Näiteks on ehitus- ja planeerimislubade menetlusaeg lühenenud poole võrra. Nii et muutused muudkui järjest toimuvad.

Samas kurdavad need uued juhid, et nende ametkond on mehitatud mingite keskerakondlastega, kellel on korralik palk, aga samas ei saa aru, mis asju nad seal ajavad.

Enda ameti koha pealt võin küll öelda, et me vaatame jätkuvalt üle kogu ameti struktuuri ja juhtimismudel on meil üles ehitatud ikkagi tulemustele. Oluline on, et iga ameti aasta alguses seatud tulemuseesmärgid ka aasta lõpuks saavutatud saaksid. Inimesi valitakse oma ametikohtadele lähtuvalt nende kompetentsusest. See mehitamine on olnud varasematel aastatel küll väga ambivalentne, aga praegu on selge suund, et inimeste valimine positsioonidele toimub siiski lähtuvalt nende teadmistest ja kogemustest. Vaadates nii enda kui teiste ametite viimase aja värbamisi, võin ma öelda, et kõik värvatud on väga kompetentsed.

Miks salastati aasta lõpus osa preemiate maksmise otsuseid nii, et isegi volikogu liikmed ei pääsenud neile ligi, kas linnavolinik ei peaks siiski teadma, kuidas linna raha kasutatakse?

Ka preemiate maksmine on meil viimasel ajal oluliselt muutunud, preemiaid saabki maksta konkreetsete tulemuste eest. Meil on sõlmitud ametite juhtidega konkreetne tulemuskokkulepe ja aasta lõpus me vaatame, kas need tulemused on saavutatud ja lähtuvalt sellest kujuneb ka tulemuspalk. Olen täiesti nõus, et on mõistlik, et see info, kuidas preemiaid makstakse, oleks kõigile kättesaadav. Kui volikogu liikmetel on olnud probleeme selle info kättesaamisega, siis loomulikult me saame selle üle vaadata.

Teine probleem on selles, et kardetakse, et Keskerakonna juhtimisel Tallinnas eestikeelsele haridusele üle ei minda. 

Mul on kindlus, et Tallinna linnavalitsus tõesti töötab selle nimel, et me läheksime üle eestikeelsele haridusele selliselt, nagu seadus ette näeb. Selleni jõudmiseks on koostatud ka konkreetne tegevuskava. Seda on arutatud volikogus ja see on seotud ka eelarvega. Me teeme tõesti kõik selleks, et 1. septembril on võimalik minna üle eestikeelsele haridusele. Loomulikult on see ajaraam äärmiselt lühike ja venekeelsete koolide hulk Tallinnas on märkimisväärne, aga selle ülemineku vajalikkust keegi kahtluse alla ei sea.

Nii et sotsid on oma koalitsioonipartneriga rahul ja te ei soovi, et Tallinnas võimuliit muutuks?

Ma arvan, et koalitsiooni tegemise loogika on selles, et kui koalitsioon töötab, siis on mõistlik selle koalitsiooniga edasi minna. Meil on eesmärgid seatud, me teame, mille nimel me töötame ja selle aasta eelarve toetab väga hästi meie strateegilisi eesmärke. Nii et väga mõistlik on selle toimiva koostööga edasi minna.

Seega jääb sotside ja Keskerakonna koalitsioon jääb valimisteni püsima?

Ma küsiksin vastu, et mis need alternatiivid oleksid. Alternatiiv oleks nelja liikmega koalitsioon. Ma arvan, et ei pea olema igapäevaselt suur poliitikahuviline, et aru saada, et nelja liikmega koalitsioon hakkab sisaldama endas väga palju rohkem maailmavaatelisi erinevusi. Erinevaid arusaamu ja erinevaid vaateid, mille osas tuleb saavutada kokkulepe. Meil on praegu olemasolevas koalitsioonis siht silme ees, uue koalitsiooni puhul tuleb alles hakata seda sihti silme ette sättima. Praegu on meil aga kohalike omavalitsuste valimiseni vaid poolteist aastat aega. Kindlasti on kõigil uutel koalitsioonipartneritel oma ettepanekud ja vaated, millega nad sellesse koalitsiooni sisenevad. Samal ajal ei ole ma näinud praeguselt opositsioonilt suuri ettepanekuid, mis siis võiks olla teistmoodi. Minu küsimus ongi, mis siis oleks selle uue koalitsiooni puhul teisiti. Nende ettepanekutest ei peegeldu, kuidas nad teeksid linnaelu paremaks. Viimati soovisid nad õhutrammi RB terminali ja lennujaama vahele. Kas see on ikka tõesti kõige olulisem asi, mida Tallinnas teha tuleb. Mina julgen jääda eriarvamusele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles