OTSE Postimehest Riina Sikkut valitsuse tulevikust: praegu ei ole mõtet paati raputada (7)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy

Kuigi sotsid võidavad Keskerakonna lagunemisest kõvasti, siis oma edu võimuambitsioonidesse kohe valama ei hakata, vaid tegutsetakse tasa ja targu, andis SDE aseesimees, terviseminister Riina Sikkut mõista. Samuti selgitas ta lähemalt sotsiaalministeeriumi algatust kehtestada meditsiinis elulõpu tahteavaldus - kellele ja milleks seda vaja on.

Sotsiaaldemokraadid tõmbavad praegu eestimeelseid keskerakondlasi kui kärbsepaber kärbseid. Erakonna juht Mihhail Kõlvart kaotas täna kuus riigikogu liiget oma erakonna fraktsioonist, lahkujaid on aga rohkemgi. Mida sotsid sellest võidavad?

Poliitikaasta on väga dünaamiliselt peale hakanud, aga mina ei tea Keskerakonna siseelu. Lahkujate pressikonverentsi jälgides olid nende selgitused siirad ja arusaadavad, sest kui oma maailmavaadet ei ole võimalik realiseerida ühes erakonnas, siis Keskerakonna liikmetele on maailmavaateliselt kõige lähemal sotsiaaldemokraadid. Mina tervitan kõiki liitujaid ja ma arvan, et me saame väga ilusti tulevikus koos poliitikat teha.

Mis te arvate, kui kõrgele sotside reiting kevadeks tõuseb?

Vaatamata sellele, et reitingud iganädalaselt suurt huvi pakuvad, on riigikogu valimised alles kolme ja poole aasta pärast. Meie jaoks ei ole see reitingu püüdmise üritus, vaid probleem on ebavõrdsuse kasv ühiskonnas, kui ei astuta selgelt samme, et seda vähendada. Oma poliitikat saame aga ellu viia siis, kui me oleme erakonnana tugevad ja meil on palju võimekaid liitujaid. Näiteks Tanel Kiigega (teatas samuti täna, et lahkub Keskerakonnast ja ühineb sotsidega - toim) korraldaksime me tervishoiusüsteemi ilmselt täpselt ühtemoodi. Kui reiting tõuseb, siis on see ka väga meeldiv.

Aasta alguses ikka ennustatakse tulevikku või milline on teie eesmärk – kui suur saab olema erakonna reiting?

Ma ei oska tõesti ühtegi numbrit öelda ja meie erakonnas ei ole ka numbrilist sihti seatud, aga eks kõiki tõus rõõmustab ja langus kurvastab. Arvestades, kui dünaamiline see esimene nädal on olnud, siis vaatame, mis järgmiste kuude jooksul juhtuma hakkab. Ma arvan, et on veel väga palju asju, mis võib mõjutada valimistulemusi. Nagu eelmistel aastatel olid seda Ukraina sõda või koroona.

Milliseid lubadusi on uutele tulijatele antud? Kas Tanel Kiik saab ehk ministri portfelli ja teie lähete europarlamenti?

Vot sellist plaani ei ole pidanud. Meil on väga head europarlamendi saadikud juba praegu. Ma arvan, et Marina Kaljuranna juhtimisel saame uue nimekirja moodustada, et valimistele vastu minna.

Aga ei, meil sellist vahetust kokku lepitud ei ole, aga Tanel Kiik oli suurepärane terviseminister, ma arvan, et ta oleks suurepärane terviseminister ka tulevikus ja ma ei näe sisulist muret, miks ta ei võiks seda portfelli kanda.

Kas te mõtlete siis ikka midagi muud teha?

Ei-ei. Kui te küsite teoreetiliselt, siis jah. Aga ei, meil ei ole mingisugust ringmängu plaanitud.

Europarlamendi nimekiri on väga lühike – üheksa nime. Ma isegi ei tea, kes sotsiaaldemokraatide ridadest europarlamenti kandideerivad ja kas mina ka olen üks neist.

Sotside mõjukus igal juhul riigikogus kasvab. Mida teie eelistate, kas jääda valitsusse oravatega kahekesi ja saada niimoodi juurde ministrikohti või jätkata samamoodi?

Ma arvan, et valija ootab stabiilsust. Keegi ei soovi sellise möllu jätkumist näha, nii et ootus on jätkata nagu praegu, et viia ellu ambitsioonikad plaanid, mis eelmisel kevadel koalitsioonileppes kokku lepiti. Status quo hoidmine tundub loogiline.

Aga seda, mida Reformierakond arutab või otsustab, mina ei tea. Siin jääb meil ainult aktsepteerida teiste otsuseid, aga praegu tundub, et jätkame samamoodi.

Kas siis enne kui reformierakond teie juurde ei tule, enne teie ühtegi sammu ei astu, et kahekesi valitsema hakata?

Jah, ma arvan, et praegu ei ole vaja paati raputama hakata.

Te ütlesite, et tahate valitsuses ellu viia ambitsioonikad otsused. Kas tõesti on sotside jaoks selleks ka maksuküüru kaotamine, mille järel rikkamad elavad paremini, samal ajal kui vaesemaid kostitatakse maksutõusudega?

Ei , aga koalitsioonilepet tuleb vaadata tervikuna. Ükski erakond mitte kunagi ei ole saanud oma programmi täies mahus ellu viia. See on poliitiline kompromiss.

Rõõmustame alampalga tõusu üle, ja selle üle, et alampalga kasvutrajektoor on neljaks aastaks paika pandud. See muudab väga palju sissetulekute ebavõrdsuses, ükskõik kas see on palgalõhe või piirkondlik palkade erinevus.

Samamoodi, kui me räägime kliimaeesmärkidest või vaimse tervisest. Esimest korda on koalitsioonileppes elu lõpu teema nagu ka abieluvõrdsus – mõlemad väärtuspõhised otsused.

Tallinna sotsid valivad juba homme, laupäeval, uue juhatuse. Kes on favoriit Tallinna piirkonna juhi kohale?

Piirkonna juht on enamasti ka linnapea kandidaat ja mina toetan sellel kohal Madle Lippust, praegust abilinnapead. Linnaruumi planeerimine, milles tema on ekspert, on kõige tähtsam teema Tallinna elanike jaoks. Ta on saanud linnajuhtimise kogemuse ja ta oleks suurepärane linnapea.

Ent ometi pigistab Tallinnas king veel rohkem eestikeelsele õppele ülemineku pärast. Mida teie Raimond Kajulaidi mõttest arvate, et seoses Keskerakonna lagunemisega on saabunud aeg nad Tallinnas võimult tõugata? Kui ülejooksikuid linnavolikogus tuleb juurde, siis pole teil selleks varsti enam isegi EKREt vaja.

Kui üks kivi juba liikuma hakkab, siis nagu see doominoefekt on, et tulemust ei pruugi keegi ette teada. Aga jättes kõrvale need võimumängud, siis kahtlemata eestikeelsele haridusele üleminek on terve Eesti jaoks väga oluline. Aastaid poliitiliste jõujoonte tõttu viibinud otsus. Tallinnas see väljakutse saabki olema kõige raskem, isegi Ida-Virumaal tundub üleminek kulgema kergemalt. Sotsid kahjuks hariduse valdkonna eest ei vastuta, aga see ei tähenda, et me ei mõtleks kaasa.

Kas poleks selleks vaja muuta ka linnavõimu?

Linnavolikogu liikmed seda üleminekut iseenesest ei tee. Seal on väga paljude spetsialistide, koolijuhtide koostööd vaja, et see üleminek toimuks. Praegu koalitsioonis keskerakondlastega koostöö toimib. Ma ei kujuta ette, kas riigikogu tasandil toimuvad muutused mingeid järellainetusi Tallinnas omavad, aga praegu küll öelda ei saa, et muutus toimub.

Kas koostöö Tallinnas läheb edasi ka siis, kui Keskerakonnas pole enam kriitikuid, kes ütleksid, et kremlimeelsed avaldused avalikus meediaruumis ei ole vastuvõetavad?

Siis oleme uues olukorras ja tuleb otsuseid teha, ka väliskeskkond võib väga palju muutuda. Nagu ma ütlesin, peabki olema praegu kohanemisvõimeline ja uue info põhjal ümber otsustama.

Järelekuulata saab ka seda, mida arvas Sikkut eutanaasia seadustamisest, mida täpsemalt võimaldab elulõpu tahteavaldus ehk patsiendi testament ja millal viimane reaalselt kasutusse võetakse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles