SÕJASTUUDIO Peeter Tali: venelastel on juba keeruline vedada varustust Krimmi (2)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Strateegilise kommunikatsiooni eksperdi ja riigikogu liikme Peeter Tali (Eesti 200) hinnangul näitab venelaste dessantlaeva hävitamine, et ukrainlasetel on väga täpsed luureandmed. Tali sõnul on Musta mere laevastik sellises olukorras, kus venelastel on juba raske vedada Krimmi relvastust ja laskemoona. 

Öösel toimus taas droonirünnak. Kui palju tekitas see koormust Ukraina õhukaitsele?

Koormus Ukraina õhukaitsele on suur. Venemaa ju ründab kriitilist energiataristut, et jätta ukrainlased pimedasse ja külma, terroriseerib rünnakutega suuri linnu ja üritab tekitada hirmu. Tegelikult ei ole Ukrainal ega Venemaal kummalgi piisavalt mitmekihilist õhukaitset, et kaitsta droonide, tiibrakettide, ballistiliste rakettide ja lennukipommide vastu kogu oma territooriumi. Ukrainlased ründavad venelasi oma droonidega ka vastu.

Eelmisel nädalal kaotasid venelased vähemalt viis hävitajat, kas see paneb neid oma taktikat muutma?

Venelased peavad oma taktika ümber tegema ja eks nad teevadki. Suve keskpaigast alates on venelased üsna edukalt kasutanud juhitavaid lennukipomme, kus lennuk päästab pooletonnised või tonnised pommid lahti lähemal kui 50 kilomeetrit sihtmärgist ja siis on võimalik seda pommi juhtida.

Ukrainlased on ilmselgelt saanud juurde keskmaa ja pikamaa õhutõrjet. Nad on liigutanud seda lähemale ja saanud kätte neli venelaste hävitajat Su-34 ja ühe hävitaja Su-30, mis võib rünnata ka maasihtmärke. See on muidugi venelastele nii pilootide kui ka lennukite kaotus.

Ukrainlased ootavad väga F-16 hävituslennukeid, mille väljaõpe käib juba tükk aega. Kui need Ukraina taevasse jõuavad, siis on võimalik Vene lennuvahendeid eemale suruda, sest F-16 näeb kaugemale, laseb täpsemalt ja tekitab mitte ainult peavalu, vaid tõsist muret Vene õhuväele.

Vene merevägi sai paar päeva tagasi taas kaotuse osaliseks, kui ukrainlased ründasid nende dessantlaeva.

Venelased kaotasid Feodossija sadamas dessantlaeva Novotšerkassk. Sellest oleme juba rääkinud, et ukrainlased on rünnates Sevastopoli peakorterit surunud sealsest mereväebaasist välja laevad, mis suudavad kanda Kalibr-rakette. Sevastopolis oli olemas kogu taristu nende tiibrakettide laadimiseks, mida teistes Musta mere laevastiku baasides ei ole.

Feodossija sadama pihta antud löögi järel saab Venemaa laveerida suhteliselt rahulikumalt Novorossiiski mereväebaasist, Taganrogist ja Tuapsest. Teine asi on see, et suuri dessantlaevu Musta mere laevastikus ülemäära palju ei ole. Neid oli seal seitse, kaks olid vanemad ja viis uuemat laeva. Kaks neist on nüüd sellises olukorras, et nad ei sõida ja see tähendab, et varustust ning relvastust Krimmi juurde vedada on keeruline. See muutub üha raskemaks.

Ukrainlaste taktika on see, et nad üritavad rünnata Vene lennukeid lennuväljadel ja logistikabaasides. Väidetavalt vedas Novotšerkassk Krimmi droone. Nii et ukrainlased lähtuvad põhimõttest, et odavam on droone ja lennukeid hävitada maa peal, et nad ei saaks kurja teha.

Novotšerkasski hävitamine näitab, et ukrainlased on ikka väga täpsed?

See näitab, et nad suudavad hästi juhtida tuld ja et neil on suurepärased luureandmed. Nad pidid teadma, et Novotšerkassk ei ole tühi, et seal on peal droonid ja muu lahinguvarustus ning laskemoon. Plahvatus, mis seal toimus, oli nii võimas, et praegu tundub, et see laev enam merele mitte kunagi ei lähe. Selles mõttes on see Musta mere laevastik üsna kurvas olukorras.

Kas rindel käivad kõige ägedamad lahingud jätkuvalt Avdijivka juures?

Avdijivka kandis Donetski oblastis. Marjinkast ei ole muidugi midagi järele jäänud, on ainult varemete väli ja selle on venelased nüüd enam-vähem oma kontrolli alla võtnud. Kremlil ja Vene kindralstaabil on ikkagi eesmärk vallutada täielikult Donetski ja Luhanski oblast ja võtta tagasi ka need alad, mis Zaporižžjas on ukrainlaste poolt tagasi võetud.

Venelaste kaotused on muidugi tohutud, 800 kuni 1000 võitlejat päevas ning ka soomustehnika kaotused on suured. Aga venelased on kogu aeg massiga läbi murdnud ja neile tundub, et ukrainalsed hakkavad väsima ja nad tahavad uuesti seda teha.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles