MIS UUDIST? Kirke Karja: kultuuriinimeste streik võiks olla midagi fantaasiarikkamat kui lihtsalt loosungid

Copy

Paaril korral nädalas kell 11 algavas «Mis uudist?» otsesaates kohtume tuntud Eesti nägudega, kellega arutleme selle hetke suurimate klikimagnetite ja tähtsaimate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagas neljapäevases saates pianist ja helilooja Kirke Karja. 

Äsja Eestisse saabunud Karja rääkis, et ta käis Pariisis oma trioga Karja/Renard/Wandinger esinemas Prantsuse džässivõrgustiku üritusel ning Saksamaa ja Prantsusmaa suund on hästi käima läinud. «Kohas, kus me mängisime, olime teist korda. Oleme mõlemal korral esinenud nii, et meid on broneeritud läbi mõne teise riigi korraldaja. Prantslastel on sinna väga raske saada,» kirjeldas ta. 

Ühtlasi toimub 21. detsembril muusika- ja balletikoolis (MUBA) Tõnu Naissoo auks kontsert. «Eesti Jazzliit ja Jazzkaar annavad aprillikuus välja džässiauhindu. Sel aastal esmakordselt saime auhinna välja anda kellelegi, kellel on džässmuusikas väga suured teened. Tõnu Naissoo on pianist ja annab jätkuvalt välja väga suurtes kogustes muusikat,» selgitas Karja.

Päevakajalistest teemadest tuli juttu nii Ukraina toetusest, kultuuri rahastamisest kui ka näiteks õpetajate streigist.

Miks peaks kultuurirahastus olema kuidagi olulisem kui mõni teine valdkond, eriti, kui raha pole pealtnäha kellelgi? «Ma tegelikult ei mäletagi aega, mil kultuurirahastusega oleks kõik olnud hästi,» nentis Karja, lisades, et ehkki see võib kõlada klišeena, on meie põhiseaduses sõnastatud eesmärk kaitsta kultuuri ja keelt. «Mida rohkem ma siin planeedil elan, seda rohkem mulle ka tundub, et selles on tõetera sees. Meil pole suuri maavarasid. Mis meid rahvusena suureks saab teha - me oleme targad. Just tulid ju ka PISA testi tulemused,» arutles pianist, lisades, et oleks lihtsalt rumal otsustada, et kultuuri me näiteks enam ei vaja. 

Ajal, kui teistes valdkondades käiakse usinalt lobitööd tegemas ja aeg-ajalt välguvad Toompeal ka protestiloosungid, on kultuuriinimesed pigem vaiksemad. Karja sõnul võib põhjus olla selles, et kultuuriinimestel on palju töökohti ning aega jagub vähe. Pealegi võiks kultuurivaldkonna protest olla midagi teistsugust: «Ma ise mõtlen, et kui kultuuriinimesed streigivad, võiks see olla midagi fantaasiarikkamat kui see, et kirjutame midagi suurele paberile ja lähme. Et see ongi meie eriala mõelda uusi, lahedamaid asju.»

Karja töötab muu hulgas ka õpetajana ja annab Paldiski gümnaasiumis muusikaajaloo tunde. «Ma ei streikinud, mul polnud sel päeval aega, pidin muude asjadega tegelema,» nentis ta. Ehkki kõrgharidusega õpetajad väärivad Karja sõnul suuremat palka, sõnas ta, et teda pole rahanumbrid jällegi huvitanud. «Mis mul igasuguse motivatsiooni alla tõmbab on see, kui õpilasi ei huvita. Või kui vanematel on suhtumine, et miks tema sai sellise hinde, ta on ju mu silmaterake,» selgitas ta. 

Mida arvati peaministri eralendudest ja kas see teeb nõutuks või on pigem elementaarne, vaata saatest!

Saadet juhtisid Mart Normet ja Brita-Maria Alas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles