SÕJASTUUDIO Peeter Tali: ukrainlaste olukord on raske, kuna initsiatiiv rindel on venelaste käes (4)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Strateegilise kommunikatsiooni ekspert ja riigikogu liige Peeter Tali rääkis Postimehe «Sõjastuudios», et ukrainlaste olukord on raske, kuna kaotustest hoolimata on initsiatiiv rindel pigem venelaste käes. Venelased on toonud Avdijivka lähistele juurde tanke ja paremaid üksusi. 

Kui kehv on ukrainlaste olukord Avdijivkas ja kui palju suudavad venelased sinna tuua juurde täiendavaid jõude, et seal midagi siiski saavutada?

Donetski eeslinna Avdijivkat on ukrainlased suutnud 2014. aastast hoida, kuna seal on ettevalmistatud kaitse ja positsioonid. Venelased on seda kogu aeg rünnanud. Viimaste päevade jooksul on venelased saavutanud seal ka teatavat edu, aga muidugi tohutute kaotuste hinnaga. Avdijivka on selline kott, mis ulatub sisse, ja venelased suruvad mõlemalt tiivalt, et sundida ukrainlasi sealt ära minema või võtta nende üksus kotti. Avdijivka all on põhimõtteliselt samasugune olukord nagu Bahmutis. Venelased on juurde toonud tanke ja ka pisut paremaid üksusi. Seal sõdivad õhuründe- ja õhudessantväed ning intensiivselt kasutatakse ka vangide üksusi. Ukrainlaste olukord on raske. Praegu ongi rinnetel initsiatiiv pigem venelaste käes, kes üritavad leida nõrka kohta, et näidata mingisugust edu ja murda ukrainlaste kaitsest läbi.

Kust venelased Avdijivka juurde lisajõude toovad?

Nad saavad neid juurde tuua Venemaalt. Peale Avdijivka on surve all Bahmut ja Kreminna. Ukrainlased on üritanud jõuda Tokmakini, aga pole suutnud läbi murda. Ukrainlased omakorda on Dnepri jõe vasakkaldal ja seal pole jälle venelastel eriti head rohtu nende vastu, sest pärast Kahhovka tammi üleujutust pole venelastel seal kaitserajatisi. Venelased ei ehitanud sinna isegi tugevaid tõkkeid, kuna nende kaitse oli rajatud sellele, et Dnepr loodusliku tõkkena ongi kaitserajatis, sest jõgi on selles kohas väga lai. Ukrainlased on oma aktiivse tegevusega vasakkaldale jalaväge juurde toonud ning sunnivad sellega venelasi tooma oma vägesid ära Donetski ja Luhanski oblastist. See ongi ukrainlaste lootus. Paraku rõhuvad venelased Avdijivka all ikkagi kogu jõuga, mis neil on. Samuti käib Venemaal varjatud mobilisatsioon või juurdevärbamine. Kui venelased peaksid kavandama uut mobilisatsiooni, jääb see ilmselt presidendivalimistejärgsesse aega.

Dnepri idakaldal ei ole ukrainlased ilmselt siiski eriti palju edasi liikuda suutnud ja nad ei ole seal ka väga suurte jõududega?

Seal on pigem kergjalavägi, aga selleks, et arendada hoogsat rünnakut, tuleb tuua juurde suurtükiväge ja rasketehnikat. Paraku on selleks vaja rajada püsiühendus üle Dnepri ehk pontoonsild. See oleks aga suurepärane sihtmärk Vene vägedele, kellel on ülekaal õhus. Hoolimata õhukaitsest hävitataks sild ikkagi lõpuks õhulöökidega ära. Nii et see on risk. Ukrainlased peavad ilmselt midagi tegema, sest ilmaolud lähevad järjest halvemaks. Soomustehnikat saab küll kasutada, aga väga piiratult. Praegu on see jalaväesõda.

Tokmakile, mis võimaldaks ära lõigata olulisi ühendusteid, ei ole ukrainlased lähemale jõudnud.

Neil on seal mingisugune tulekontroll liiklussõlmede üle, aga selleks, et tuld juhtida, peavad olema droonid. Nüüd on ilm halb ja droonidega tulejuhtimine on raskendatud. Vene väed on rajanud sinna uusi positsioone ja mineerinud need uuesti. Läbi murda on sealt mõlemat pidi raske, sest ka ukrainlased on oma positsioonid mineerinud. 

Rääkides Palestiina ja Iisraeli sõjast, siis täna algas Gazas vaherahu, mida sellelt oodatakse?

Ootused on erinevad. Iisraeli valitsusel on surve pantvangid kätte saada. Pantvangi võetud 240 inimesest peaks Iisrael täna kätte saama 13. Juudid ise on lubanud anda tagasi 39 pantvangi, nii et kolm korda rohkem. Hamasi ootused on saada humanitaarabi ja hingetõmbepausi, et ennast reorganiseerida. Paus kulub ära ka Iisraeli armeele, aga ega nad kogu vastutegevust ka jäta. Nad ütlesid, et mis puudutab Hamasi sõjalist tippjuhtkonda, siis neid nad kütivad endiselt üle terve maailma edasi. Neile vaherahu ei kehti. Vaherahu tekkis surve tõttu, et inimeste olukord Gaza sektoris on halb. See ongi halb, sest Hamas kasutab inimkilpi. Piltlikult öeldes on nii, et kui juudid panevad naised ja lapsed pommirünnaku ajaks keldrisse, siis Hamas on ise keldris ning naisi ja lapsi näidatakse kui ohvreid, et rõhuda vaba maailma kaastundele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles