MIS UUDIST? Sandra Vabarna enam uudiseid ei loe: mul ei ole telefonis e-posti ega ka Messengeri äppi (1)

Copy

Uudiseid enda maailmast jagas kolmapäevases saates muusik, arengutreener ja ettevõtja Sandra Vabarna. Saatejuht oli Mart Normet ja uudiseid tõi stuudiosse Loora-Elisabet Lomp. 

«Mis uudist? Käisin kuu tagasi, enne sõja algust, Iisraelis ja tegin väikese tatoveeringu. Mis veel? Väga tihe kuu oli oktoober ja viisin läbi väga palju kursuseid,» rääkis Vabarna ja lisas, et Asi On Minus toob uue koolituse naistele järgmisest aastast. «Et inimesed saaksid aru, kui palju on nende kätes: füüsiline, vaimne, suhted. Me saame ise otsustada, et kas me loeme uudiseid või ei,» rääkis Vabarna. 

Ta ise ei loe uudiseid. «Täna Postimehes number 1 uudis on see, et stuudios on inimene, kes ei loe uudiseid! Temaks on.... Sandra Vabarna,» ütles saatejuht Mart Normet. «Tõsi ta on!» vastas Vabarna. 

Otsesaade «Mis uudist?» stuudios on muusik Sandra Vabarna.
Otsesaade «Mis uudist?» stuudios on muusik Sandra Vabarna. Foto: Konstantin Sednev

Aga see ei ole alati nii olnud. «Ma olin kunagi sari-scrollija. Aga ma scrollisin lihtsalt pealkirju, aga ega aju saab sellest kätte juba dopamiinilaksu ning ei peagi väga süvenema,» rääkis Vabarna. «Eelmise aasta 1. jaanuaril otsustasin, et ma enam ei loe uudiseid. See hakkab ikka pihta otsusest ja keskkonnast, mis sa endale ise lood. Mul ei ole telefonis e-posti äppi ega ka Messengeri,» selgitas Vabarna. Tema sõnul on see enda inforuumi kaitsmine. «Uudiseid saab ka mujalt kätte. Näiteks, kui ma sõidan autoga ja kuulan raadiot. Kui on väga oluline uudis, siis ma kuulen seda ka kiirelt näiteks sõpradelt või perekonnast,» lisas Vabarna. 

Liiklejate silmad olgu liikluses

Kolmapäeva hommikul veidi peale poolt kaheksat juhtus liiklusõnnetus Rakvere vallas Karivärava külas Pärnu–Rakvere–Sõmeru maantee 137. kilomeetril, kus toimus laupkokkupõrge kahe sõiduauto vahel. Esialgsetel andmetel põhjustas avarii Rakvere poolt Tapa suunas liikunud Toyotat juhtinud 23-aastane naine, kes asus möödasõitu tegema. Juht tunnistas ise oma süüd ning selgitas, et asus möödasõitu tegema, kuid ei pannud tähele vastu liikunud Audit, mida juhtis 32-aastane naisterahvas, ning toimus kokkupõrge. 

Liiklusohtlikke olukordi on ka Vabarna kogenud, eriti just lastega ning Tartus. «Ülekäigurajal ja autod lihtsalt sõidavad... Mul oleks vanem poeg alla aetud, ja just ülekäigurajal.

Vabarna elab Tartus, kuid koolituste ja kontsertide tõttu reisib ta tihti ühest linnast teise. «Ma eile õhtul sõitsin Tallinnasse ja tohutult sadas vihma. Ma sõitsin väga aeglaselt ja jäin hiljaks tunni,» märkis ta.

«Olen tähele pannud, et inimesed istuvad rooli taga telefonis. Fookus kaob ära ja arvatakse, et kiirelt vastatakse sõnumile, kuid sellega kaob keskendumine. Päris mitu sellist õudsat olukorda on mul olnud viimasel ajal,» rääkis Vabarna. «Ega ma ole ka süüst puhas. Eile sõitsin ja hakkasin otsima podcasti. No mida ma teen? Vihma sajab ja suured rekkad sõidavad vastu, siis ma pidasin Tikupoisis kinni ja otsisin podcasti üles. Ei, mina tahan ikka elusana kohale jõuda!» rääkis Vabarna. 

Otsesaade «Mis uudist?» stuudios on muusik Sandra Vabarna. Saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet.
Otsesaade «Mis uudist?» stuudios on muusik Sandra Vabarna. Saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet. Foto: Konstantin Sednev

Läti valitsus viis ellu Eestis ära põlatud plaani

Kolme aastaga on elu Eestis läinud ligi 40 protsenti kallimaks. Samad tuuled puhuvad ka naaberriikides, kuid Läti valitsus otsustas, et uuest aastast hakkab puu- ja juurviljadele kehtima 12- protsendiline käibemaks. Viis aastat tagasi langes Lätis nende kaupade käibemaks viiele protsendile, tänavu sügisel pidi eksperiment läbi saama ja maksumäär uuest aastast kerkima 21 protsendile, kuid ministrid leppisid kokku, et jääb 12 protsendi peale.

«Mina hakkasin hästi teadlikult kaks aastat tagasi rahaasjadel silma peal hoidma: mida ja kuhu läheb. Ja nii on seda hinnatõusu näha ka,» kommenteeris Vabarna. 

Kuidas kommenteeriti teadusuudist pealkirjaga «Šimpansite menopaus süvendab naiste viljatuna elatud aastate mõistatust». Seda saab näha ja kuulda video-podcastis

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles