SÕJASTUUDIO Leo Kunnas: Iisraeli armee ei ole loodud võitlemiseks sellistes tingimustes, nagu on Gazas

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Sõjandusekspert ja riigikogu liige Leo Kunnas rääkis Postimehe «Sõjastuudios», et kuigi Iisraeli armee on suur, ei ole ta loodud võitlemiseks sellistes tingimustes, nagu on Gazas. Kunnas lisas, et samas on Iisraeli relvajõud paistnud silma kõrge kohanemisvõime poolest ja loodetavasti saavad nad hakkama. 

Kas Iisraeli maaväed on praegu tunginud peamiselt Gaza sektori põhjaossa?

Avalikke allikaid analüüsides tundub, et maavägede sissetung on tõesti alanud. Iisraeli vägede eesmärk võib olla eraldada põhjasektor lõunasektorist ja püüda saada järkjärgulise süsteemse edasitungi käigus Hamasist jagu nende tugipunktides – punkrites ja tunnelites. 

Millisel moel saab Iisraeli armee võidelda Gazas, mis on väga tihedasti asustatud?

See ala on tõesti suhteliselt unikaalne, see ongi praktiliselt üks suur linnastu. Sõjapidamise teeb veel keerukamaks asjaolu, et piirkond on muust maailmast eraldatud ja tsiviilelanikkond ei saa sealt lahkuda. Paratamatult jääb ta nii Iisraeli õhurünnakutele kui maavägede pealetungile jalgu.

Selle kohta, kui kaugele Iisraeli maaväed Gazas jõudnud on, mingit usaldusväärset pilti ei ole. Me ei tea, milline on Iisraeli vägede planeeritud pealetungitempo ja ajagraafik, milles nad püüavad seatud ülesandeid lahendada.

Oma olemuselt on see piirkond, kus on väga keeruline sõda pidada. Selleks, et Hamasi võitlejad tunnelitest kätte saada, peab need kas õhku laskma või füüsiliselt sinna sisenema ja võitlema põhimõtteliselt iga tugipunkti pärast, mis Hamasil seal on.

Kuna asustustihedus on väga suur, on ka tsiviilelanikkonnale kaasnevad kahjud väga suured. Nii nagu õhurünnakutegi puhul, mis kutsus esile kriitika Iisraeli tegevuse suhtes. Aga on selge, et Iisraelil on õigus ennast kaitsta.

Kui palju võiks olla Iisraeli luurel informatsiooni selle kohta, kust Hamasi võitlejaid otsida?

Me ju nägime, et Iisraeli luureteenistustel oli selge probleem, kui nad ei suutnud hinnata olukorda adekvaatselt ja näha ette terrorirünnakute esimest lainet. Seetõttu on meil kõigil küsimus, kui head luureandmed neil on.

Kuna Hamasi võitlejad mingeid eraldusmärke ei kanna, ei ole neid võimalik tsiviilelanike hulgast mitte kuidagi eristada. Probleem ongi selles, et nad lihtsalt haihtuvad tsiviilelanike hulka ja neid on sealt väga raske kätte saada.

Milliste relvadega Iisraeli maavägi Gazas sõdib?

Eks Iisrael kasutab siin üht osa oma sõjaaja kaitsejõududest. Iisrael on mobiliseerinud 360 000 inimest oma relvajõududest, mille kogu suurus on umbes 470 000. Iisraelil on aga kolm rinnet. Neil on samuti Läänekallas ja Põhja-Iisrael ehk Liibanoni lõunaosa, kus paikneb Hezbollah. Seetõttu ei saa Iisrael kasutada kõiki oma vägesid Gazas.

Iisraeli põhiline maavägede jõud on mehhaniseeritud ja tankiüksused. Iisraeli vägedel on korralik väljaõpe, aga saame näha, kuidas neil selle suure linnastu tingimustes lahingupidamine õnnestub. See ei ole päris see, milleks Iisraeli mehhaniseeritud üksused, nende mehhaniseeritud jalaväebrigaadid ja tankibrigaadid loodud on. Need on ikkagi loodud tasakaalustamaks araabia riikide sõjalist jõudu.

Iisrael on oma eksistentsi algusest peale loonud relvajõud, mis suudaksid võidelda ka juhul, kui kõik Iisraeli naabrid riigile korraga kallale tungiksid, ja seda ongi ajaloo jooksul mitu korda juhtunud. Aga nüüd on tegu asümmeetrilise vastasega, kellega on vaja teistsuguseid võitlusmeetodeid või teistsugust taktikat.

Samas on Iisraeli relvajõud paistnud silma kõrge kohanemise poolest. Loodan, et nad suudavad kohaneda ka selle olukorraga ja võidelda nii, et tsiviilelanikkonna kaotused Gaza sektoris ei paisuks liiga suureks. Aga see oht siin on.

Ilmselt on oht ka Iisraeli armeele endale?

Iisraeli viimase kahe aastakümne poliitika on olnud vältida võimalikult palju inimkaotusi. Nad peavad inimelu hinda kõrgeks. Näiteks on ühe vangi langenud Iisraeli sõduri vabastamiseks vabastatud vanglast terve hulk terroriste.

Ilmselt on see suur terrorirünnakute laine pannud ka Iisraeli ümber hindama suhtumist oma kaotustesse. Kui ikka 1400 tsiviilelanikku, kaasa arvatud väikesed lapsed, on lihtsalt tapetud, siis ei ole muud võimalust, kui püüda viia olukord selleni, et see enam ei korduks.

Millised on võimalused saada kätte pantvangid?

Seda on raske hinnata. Olen kindel, et Hamas tapab pantvange, kui see on vajalik nende eesmärkide saavutamiseks. Ma ei pea seda väga tõenäoliseks, et pantvangid kätte saadakse, kui just Hamas ise neid ei vabasta või ei saavutata mingit kokkulepet. Paraku kahtlen sügavalt, et see oleks praegu võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles