MIS UUDIST? Evelyn Sepp: loomulikult tuleb Kaja Kallasel minna selle looga hauda (3)

Copy

Kolmapäevast reedeni kell 11 kohtume Postimehe veebisaates «Mis uudist?» tuntud inimestega, kellega arutleme klikimagnetite ja hetke tähtsamate uudiste üle. Saatejuht on Mart Normet, uudistetoimetust esindab Loora-Elisabet Lomp ja uudiseid enda maailmast jagas roheliste kaasjuht ja poliitveteran Evelyn Sepp. 

Eesti 200 fraktsiooni liige Juku-Kalle Raidi juhtumit kommenteerides rääkis Normet, et Raid testib pidevalt piire. 

Varro Vooglaiu postituse pilt.
Varro Vooglaiu postituse pilt. Foto: Kuvatõmmis

«Siin ei ole selle loo puhul mõtet isiklikku dimensiooni otsida. See on lihtsalt erakordselt jabur asendustegevus ja asendusteema. Kuulge, inimesed, teid ei valitud sinna, et kellegi lipsu värvi kommenteerida. Kui sul, Varro, ei ole midagi muud öelda, siis mine ja tee oma Poola doonorite raha eest pikette tänavatel. See ei ole lihtsalt teema,» rääkis Sepp.

Aga napsitamine riigikogus? «Ma arvan, et keskmine Eesti inimene saab aru, et riigikogu istungit ei ole isegi telekast võimalik kaine peaga vaadata. Ma ei kujuta ette, mida seal oleks võimalik teha vaimselt vägivaldses ja halvatud töökeskkonnas,» vastas Sepp. 

«See tööõhkkond on ebaterve. Kui selline tööõhkkond oleks ükskõik millises asutuses, siis seal töötaksid pidevalt tervishoiuarstid ja tööohutuse eksperdid. Miks me arvame, et me kuidagi peaksime läbi sõrmede ja irvitades selle jama peale vaatama? See raiskab Eesti võimalused ära. Me oleme nii tumedal kursil oma arengutega ja peaksime ammu juba muuga tegelema. Mitte aga üksteise nööpe keerama ja nõmetsema,» leiab Sepp. 

Ta tunnistas, et töö on tellija materjalist. «Need, kes tellisid, siis palun andke häälekalt teada, et see ei ole teie vajaduste ja ootuste teenindamine, nagu põhiseadus ette seda näeb,» lisas Sepp. 

Sellist süsteemset jama ei ole varem riigikogus olnud, leidis Sepp. «Luban endale mitte valida poolt, sest ikka on natuke ka nii, et tugev valitsus vajab tugevat opositsiooni,» ütles ta. «Seni, kui pooled ei austa kirjutatud ja kirjutamata reegleid, siis see ongi nii düsfunktsionaalne.» 

Kallasega koos läheb idavedude skandaal hauda

Ungari valitsusele mõjus torkena peaminister Kaja Kallase (RE) avaldus, et talle valmistas sügavat pettumust Ungari peaministri Viktor Orbani ning Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumine. Kas see jutt seoses Kallasega üldse kunagi ära kaob? «Me räägime n-ö sellest, kuidas Mart Laar lasi põllumajanduse põhja, me räägime Robert Lepiksoni pildiskandaalist ja Siim Kallase n-ö 10 miljonist. Loomulikult tuleb Kaja Kallasel minna selle looga hauda,» arvas Sepp. 

Kas Kallase tagasiastumine ei oleks midagi ära hoidnud? «Poliitiline hea kultuur oleks olnud see, et nüüd sa astud tagasi. Me oleme sisenenud EP valimiskampaaniasse. Kas Kaja Kallas selles kandideerib, on eraldi küsimus, kuid kahtlemata on ta üks tõsisemalt võetavaid järgmisi Euroopa komisjoni voliniku kandidaate,» rääkis Sepp ja lisas, et eks ka siis saab idavedude skandaali kuulda. 

Kas tegelikult peaks peaminister Kallase asemel kommenteerima Ungari peaministri kohtumisi hoopis välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200)? «Ma siiski eelistaksin olukorda, kus Eesti välisminister ja peaminister on Kaja Kallas, mitte Margus Tsahkna. Midagi ei ole teha, aga Margus Tsahkna ei ole väga tõsiseltvõetav välispoliitik. Me ei otsi tõde kuskilt marginaaliast. Osadel sõnadel ei ole mõju ja kaalu. Kaja Kallase karjääri lõpuni jäävad need teda saatma, kuid see ei vähenda kuidagi tema andekust ja panust ning võimalusi. See on sisepoliitiliselt palju suurema kaaluga kui välispoliitiliselt,» vastas Sepp. 

Kas Tsahkna tegi vea, kui läks kuu pärast skandaali riigikogu ette välispoliitilise avaldusega? «See on poliittehnoloogiline võte, nagu näidata kohta kätte. Aga kana ei tõuse lendu ja kotkatiib ei puutu maad. Need kategooriad jäävad väga erinevaks, ükskõik mis sõnu keegi kasutab,» arvas Sepp. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles