SÕJASTUUDIO Rainer Saks: ukrainlaste rünnak uute rakettidega võis olla veel edukam, kui meediast paistab

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Gaza sektori haiglarünnakus süüdistatakse Iisraeli. Ukraina kasutas esimest korda ameeriklastelt saadud kaugmaarakette. Postimehe «Sõjastuudios» rääkisime nii olukorrast Iisraelis kui ka Ukraina sõja viimastest sündmustest julgeolekuekspert Rainer Saksaga. 

Kui palju muutis Gaza sektori haigla rünnak suhtumist kogu Lähis-Ida konflikti?

Praegu on Gaza haigla rünnaku ulatus ebaselge. Nüüd on hakanud sealt imbuma infot, et rünnak ei olnud ikkagi nii suur ja on küsitav, kas selle korraldas Iisrael. Paraku ei ole Iisraelil võimalik araabia tänavaarvamust enam muuta. On tekkinud olukord, kus piirkonnas viibiv USA välisminister Antony Blinken tegi tohutuid pingutusi, et ehitada üles mingi diplomaatiline kontroll, mis võimaldaks Iisraelil Hamasi-vastase tegevusega edasi minna, aga see sündmus on kogu pingutuse tühistanud. USA president pidi Jordaanias kohtuma mitme araabia riigi juhiga, nüüd jääb kohtumine ära. See on esimene märk, et see sündmus võib eskaleeruda Gazast suuremaks.

Nii et hoolimata sellest, kes Gaza haigla rünnaku korraldas, on Iisraeli ümbritsevad riigid otsustanud, et Iisrael on süüdi?

Nad on seda juba ka väljendanud ja seda ei võta keegi enam tagasi. Kui selgub, et Iisrael ei korraldanud seda, siis pigem vaikitakse sündmus maha, mitte ei öelda, kes selle taga siis tegelikult oli. Seda süüd Iisraeli kaelast enam keegi ära ei võta.

Juba mitu päeva on ennustatud, et Iisrael tungib maavägedega Gazasse, võib see lähiajal juhtuda?

See võimalus on olemas. Iisraeli väed on sellisesse valmidusse viidud ja Gaza ümber koondatud, aga ilmselt on tänu USA tegevusele seda maavägede kiiret ja võib-olla natuke emotsioonidest kantud rünnakut edasi lükatud, et tagada araabia riikide neutraalne suhtumine. Teha selgeks, et rünnaku eesmärk ei ole mitte Gaza sektori likvideerimine, vaid Hamasi likvideerimine. Egiptus, Jordaania ja mõned teised riigid, kus juba on Palestiina põgenikke, on öelnud, et nad ei taha neid rohkem vastu võtta. See näitab ühtepidi nende riikide tegelikku suhtumist palestiinlastesse, aga teistpidi võib sellest ka aru saada, sest kardetakse, et kui Iisrael sunnib rahulikud elanikud Palestiinast lahkuma, ei pöördu nad enam kunagi tagasi. Siis on Iisraelil võimalus, et isegi kui ta ei asusta seda territooriumi juutidega, ei lase ta tekkida Gazas uuesti Palestiina riigil.

Kui rääkida Ukrainast, siis nemad üllatasid sellega, et on saanud ilma suurema meediakärata ameeriklastelt uued kaugmaaraketid, millega on tehtud ka esimesed edukad rünnakud.

Rünnakud on olnud väga edukad ja kipun arvama, et need on olnud veel edukamad, kui praegu meediast paistab. USA ei ole ju kuni tänase päevani avalikult öelnud, et ta on need relvad Ukrainale üle andnud. Kui Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi käis Washingtonis, siis nad teatasid, et rakettide üleandmist ei ole otsustatud. Takkajärele selgub, et ameeriklased leppisid Zelenskõiga siiski kokku, et raketid antakse üle. Pole teada, millal täpselt üleandmine toimus, aga venelastele tuli see täieliku üllatusena. Tundub, et see rünnak on olnud väga hästi planeeritud, nii et kahju Vene armeele on väga suur. On üllatav, et Vene luure ei suutnud tuvastada, et uued raketid on Ukrainas kohal ja valmis kasutamiseks.

Kui suurt edu võiksid need raketid ukrainlastele tuua, kui nad neid tihedamini kasutama hakkavad?

Ma arvan, et neid ei kasutata tihti, sest selliste rakettide hulk ei saa olla väga suur. USA-l ei ole neid ülearu palju ja USA ka ei taha eriti, et neid hakataks ulatuslikult kasutama. Ta kardab, et rakette võidakse kasutada rünnakutes Vene territooriumi pihta. Saab näha, kas neid Krimmi peale kasutatakse, aga arvan, et USA ei näe ilmselt hea meelega, et nendega rünnatakse Krimmi silda.

Küll on aga võimalik rünnata okupeeritud aladel paiknevaid venelastele väga väärtuslikke objekte, nagu õhuväe komponente või mõningaid side- ja logistikasüsteeme, mis jäävad praegu Ukraina relvade efektiivsest laskeulatusest välja. Nende rakettide puhul piisab juba ka ähvarduse loomisest, et Venemaa reageerimisvõime rindel toimuvale muutuks palju kohmakamaks ja logistika sama moodi.

Nii et venelased peavad kiiresti oma logistikakeskused rindest kaugemale kolima?

Teoreetiliselt peaksid nad seda tegema ja Ukrainal peaks olema võimalus oma pealetungi eskaleerida, kaotuste oht on praegu väiksem, kui oli enne seda rünnakut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles