MIS UUDIST? Filmikriitik Tristan Priimägi: kui väikelinna teatri seriaalinäitleja võtab sõjas seisukoha, siis mille pinnalt?

Copy

Postimehe video-podcast «Mis uudist?» alustas taas! Kolmapäevast reedeni kohtume otsesaadetes tuntud Eesti nägudega, kellega arutleme selle hetke suurimate klikimagnetite ja tähtsaimate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagas sel korral filmikriitik Tristan Priimägi. 

Saates arutleti nii neljapäevase pommiähvarduste laine kui ka püsivalt lugemisedetabeli tipus olevate Iisraeli-Palesiina konflikti ning Ukrainas toimuva sõja üle. Kes võiks avalikult neil teemadel tugevat seisukohta jagada ja mis juhtudel jätab see hoopis ütlejast kentsaka maigu? 

«Võib-olla on poliitik mingites küsimustes pädevam arvamust avaldama, kuid neutraalsem ta kindlasti ei ole,» nentis Priimägi.

«Küsimus on selles, kui palju mina pean kõiki maailma hädasid enda kanda võtma? Loomulikult mind uudishimuliku inimesena kõik toimuv huvitab ja teeb murelikuks,» sõnas Priimägi ja lisas, et kui lapsena oli tal õigus end toimuvast distantseerida, on tänasel ajal kõigil pealtnäha kohustus pool valida. «Tunnen, et mul pole inimesena enam õigust neutraalseks jääda isegi siis, kui need asjad toimuvad kusagil mujal. Kõik polariseerub ja ma pean võtma poole,» rääkis filmikriitik. 

Kas kultuuriinimesed ei võiks seega puutumatuks jääda? Olgu üheks näiteks Eesti virtuoos, kes märtsi lõpus Venemaal esinemas käis ja seda hiljem meediale teistest kõrgemalt lendamisega põhjendas. Kas me teeme neile liiga? 

«Ma arvan, et kõik kultuuriinimesed on ka selle riigi kodanikud ja selle riigi väärtushinnangud ja tõekspidamised peaks kehtima ka neile kodanikele,» arutles Priimägi. Tema hinnangul ei tohiks kedagi vaikima sundida, kuid samas olukorras, kus väikelinna teatri populaarne seriaalinäitleja võtab Iisraeli-Palestiina konfliktis tugevalt sõna, tekiks tal küsimus, et mille pinnalt see jutt tuleb.

Samas usub Priimägi, et näitleja renomee rikuks tema sõnavõttudest enamgi ära valesti valitud seriaal või tükk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles