MIS UUDIST? Sander Õigus: pea on olulist riigi-isandust täis ja paned kuluhüvitistest vale kütet - juhtub! (4)

Copy

Postimehe video-podcast «Mis uudist?» alustab taas! Kolmapäevast reedeni kohtume otsesaadetes tuntud Eesti nägudega, kellega arutleme selle hetke suurimate klikimagnetite ja tähtsaimate uudiste üle. Uudiseid enda maailmast jagas sel korral koomik Sander Õigus.

Kolmapäevast saadet juhtis Mart Normet, uudised tõi vaatajateni Eesti uudiste päevatoimetaja Brita-Maria Alas.

«Vertikaalse lõpmatusega» üle Eesti tuuritav Õigus jagas saates oma arvamust nii vastukaja tekitanud automaksu kui ka poliitikute PR-i ja sotsiaalmeedia harjumuste kohta. 

Kas Õigus on automaksu-kalkulaatorid läbi proovinud? «Mitte midagi kohutavat. Kuna mul on 2005 aasta diiselront, siis ma olen üks neist inimestest, et kui see maks tuleb, siis mu vana sõiduki väärtus põhimõtteliselt tõuseb. Järsku on mul rariteetne vana Rootsi raud,» rääkis koomik. Samas toonitas ta, et automaksu mõte ise on normaalne, kuid juhul, kui maksurahaga midagi mõistlikku tehtaks. 

Õigus lisas, et arutelu automaksu üle on jäänud parem-vasak ideoloogilise tüli tasandile ning argumetne loobitakse emotsioonilt. Siinkohal võiks tema silmis astuda sisulisse diskussiooni. «See on tegelikult normaalne asi, sest ma tahan, et maantee oleks korras, kiirabiauto oleks ilus, et tuletõrjeauto oleks ilus. See kõik peab kuskilt tulema.»

«Praegu me emotsionaalselt lõugame lihtsalt mitte millegi üle,» ütles ta kokkuvõtteks. 

Küsimusele, kas poliitikat ja majanduslikult raskemaid aegu puudutav huumor läheb rahvale peale ja kui palju koomik neil teemadel oma sõudel sõna võtab, sõnas Õigus, et tema jutus ununeb parem-vasak. «Meil on inimesi, kes ütlevad, et mind ei huvita poliitika. Kuidas sa saad sellist asja öelda? See on kogu su elu, kogu kraanivesi, elekter, soe ja toit. Kõik on poliitika. Minu seisukoht on pigem see, et me tegeleme hästi palju sümptomiga ja mitte juurprobleemiga. Asi ei ole selles, et millest me räägime, vaid üleüldse - sõbrad, palun räägime ja küsime: mis mõttes on meil samad vennad puldis suppi keerutamas?»

Seoses poliitikutega räägiti saates ka riigikogu aseesimehe Jüri Ratase (KE) teispäeval

Selline näeks Jüri Ratas välja Ameerika kolledžiõpilasena.
Selline näeks Jüri Ratas välja Ameerika kolledžiõpilasena. Foto: Kuvatõmmis Instagramist / Jüri Ratas

sotsiaalmeediasse postitatud AI-piltidest: Ratas nahkriietuses, korvpalliga, kass õlal. 

«See on praegu ikkagi populaarsusvõistlus ja see asi teeb tema imagole ehk palju rohkem kasu kui mingisugune sisuline välja ütlemine,» pakkus Õigus. 

«Ta on täpselt nagu meie! Mulle ka kohe tead meeldib selle AI-ga, ma võib-olla unustasin ära, et ta siin vahepeal valetanud on!» imiteeris koomik. 

Sarnaselt Ratasele on aktiivsem ka riigikogulaste üldine sotsiaalmeediakasutaja. Lihtsat ja lõbusat sisu näeb nii sotsidest kui ka EKRE fraktsioonist. «Nad on kuskilt kellegi endale appi võtnud - te peate rahvast kaasama,» viitas Õigus turundusinimestele. «Aga jou, tee midagi sisukat! Äkki ma tahan siis sind valida?»

Muu hulgas tuli saates juttu Kalle Grünthali (EKRE) kuluhüvitistest, millest Äripäev kirjutas, et poliitik tankis diislit ja bensiini viieminutilise vahega. Õigus loetles, et põhjuseid võib olla erisuguseid: «Miks mitte? Lähen diiselautot tankima ja kanister on kaasas, et muruniidukile on bensiini vaja. Või paned kogemata vale kütet - juhtub! Sul on pea olulist riigi-isandust täis. Ja lased-lased ja ohsaa kurat!»

Seda, et meelelahutusveergudel kirjutati hiljem Grünthali parkimisest, Õigus õigeks ei pea: «Ma olen nõus, et kuluhüvitistest tsirkust teha, aga see, et me hakkame kõike otsima. Et oi, kui me saame teada, et Kalle tulekustuti on eelmise aasta kleepsuga,» rääkis ta. «Keda huvitab see, et ta ei oska parkida? Praegu jõuame me sinna, et tema nimi käib läbi ja läbi,» lisas Õigus ja märkis, et sisulisest murest seilatakse sedamoodi lihtsalt kaugemale. «Selles mõttes olen ma Kalle poolt - pargi kuhu iganes, see viib inimesi kaugemale...»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles