MIS UUDIST? Andreas Melts: praegu ma maksan ka Instagrami eest kuutasu

Postimehe video-podcast «Mis uudist?» alustab taas! Paaril korral nädalas kell 11 algavas otsesaates kohtume tuntud Eesti nägudega, kellega arutleme selle hetke suurimate klikimagnetite ja tähtsaimate uudiste üle. Tähtsamaid uudiseid jagas sel korral sisulooja Andreas Melts. 

Tuleb Tallinn Fashion Week ja täna oli lugu ehtekunstnikust Julia Maria Künnapist. Ta on andekas looja, kes kuulub Tallinn Fashion Weekil üleantava Hõbenõela moeauhinna nominentide hulka. 

«Ma ütlen ausalt, ma ei tea, et see üldse toimub. Olen väga moekauge inimene, seda võivad kinnitada kõik minu klassikaaslased ja perekond. Ma ei ole mitte kunagi aru saanud, et mis sobib mulle selga ja mis mitte,» rääkis Melts. Ta käib küll ise poes kohal ja proovib riideid, kuid lõpliku otsuse teeb tema noorem õde, kes siis annab tagasisidet, kas tasub osta. 

Mis uudist? Andreas Melts.
Mis uudist? Andreas Melts. Foto: Taavi Sepp

Ukraina uudiseid iga päev Melts ei loe, kuid kõik seal toimuv läheb talle väga korda. «Ma olin kaitseväes tol hetkel, kui sõda algas. See tekitas minu meeletut kaitsetahet,» meenutas Melts. «Mina tundsin, et sõja alguse tõttu tekkis mul tahe meeletult kaitsta riiki,» rääkis ta. «Ma olin Vabaduse väljaku külje all paraadi julgestamas. Oli sürreaalne, et ühel hetkel lendavad üle Briti hävitajad ja teisel hetkel loed uudiseid, kuidas Venemaa ründab Ukrainat,» lisas ta. 

Kas see tekitas ka tunde, et kui midagi Eestiga juhtub, siis kohe oleksid nõus piirile, relv käes, minema? «Ei. Ma valetaks, kui ma ütleks, et ma kinnisilmi läheksin igale poole. Tegelikult oli hirm. Me oleme kõik koos seal, siis tegelikult oli see tunne, et ma ei tea, mis saama hakkab ja kas meid saadetakse Ukrainasse välja,» vastas Melts. Normet lisas, et hirm ja kaitsetahe olid siis koos. 

Normet meenutas, et tema tol hetkel läks perega lipuheiskamisele. «Saime lapsed voodist välja, ruttu riidesse ja lipud kätte. Ja tuli Jüri Ratas, kes ütles oma kõnes, et alustati täiemahulist sõda Ukrainas. Tõmbas sees ikka külmaks,» rääkis Normet. 

Meltsil sõpru Venemaal ei ole. «See tundub täitsa teine planeet ja teised inimesed, kes seal toimetavad. Sinu vanemate põlvkonnal võivad seal veel sõbrad olla ning see teeb eriti keeruliseks selle, et kellega on harjutud lävida,» rääkis Normet. 

Meltsi sõnul on see huvitav. Ta tõi välja, et neil on perekonnatuttavad Venemaalt. «Pere ema on sündinud Venemaal, tal on sõbrad seal ja sõbrad muutuvad ka ajas. Sõda on kõige julmem kontekst, kuidas aru saada, et kes on su sõbrad. Aga oma sõnumitega hakkas ta toetama ühte Venemaad. Siis tekkis arusaam, et meie väärtusruumid ei lähe üldse enam kokku,» kirjeldas Melts. 

Mis uudist? Andreas Melts.
Mis uudist? Andreas Melts. Foto: Taavi Sepp

Ei saanud mööda rallisõitjast Ott Tänakust, kes siis sellel nädalavahetusel võitis oma karjääri 19. ralli. Nimelt oli nädalavahetusel Tänak kidakeelne, et mis tiimiga ta liitub. Nüüd on aga ametlik, et ta liitub taas Hyundaiga. 

«Ma vaatan rallit! Kaitseväe ajal tuli minu juurde Tiktok ja ka ralli,» tõdes Melts. Kui ta oli koos teiste rühmaliikmetega gripis ja eraldi ühes toas nädala, siis kõik teised vaatasid rallit. «Ma proovisin ka. Tollal oli Horvaatia ralli ja nii põnev, täitsa lõpp! Muutusin fänniks,» rääkis ta ja lisas, et Tänakule on ta alati pöialt hoidnud. 

«Mul ei ole vahet, kas on Kalev Kruus või ingliskeelne kommentaator, aga Kalev Kruus on legendaarne spordikommentaator ja ta ei ole kohe kindlasti suu peale kukkunud. Kui ta poetab sisse mõne nalja või laheda kommentaari, siis see teeb palju mõnusamaks vaatamise,» rääkis Melts. 

Mis uudist? Andreas Melts.
Mis uudist? Andreas Melts. Foto: Taavi Sepp

Kas sul on fännina oluline, millises tiimis Tänak sõidab? «Ei ole! Ma olen selline fänn, et tahaks näha sporti ennast. Näha seda, et sportlane saaks oma ande 100protsendiliselt välja tuua. Praegu M-spordis olles Tänak seda ei saanud,» vastas Melts. «Negatiivne on aga see, et nüüd M-sport langeb ära ja võib-olla kukub üldse ära maailmasarjast,» nentis ta. 

Uudis, et Facebook võib minna tasuliseks, küttis kirgi. Nimelt Meta võtaks arvutikasutajalt umbes 10 eurot (ehk 10,50 dollarit) kuus, pluss 6 eurot iga lingitud konto eest, ütlesid allikad. Telefonides tõuseks tasu umbes 13 euroni kuus, kuna Meta arvestaks sisse Apple’i ja Google’i poodide äpisiseste maksete lõivud, kirjutab WSJ. Meta pressiesindaja ütles, et ettevõte usub «isikupärastatud reklaamidega toetatud tasuta teenusesse», kuid uurib «muutuvate reeglitega arvestamise võimalusi». Iiri andekaitsekomisjonil – kes tegeleb kõnealuse kaasusega seetõttu, et Meta piirkondlik peakorter asub Iirimaal – polnud WSJ reporterile kohe kommentaari pakkuda. Küsimust ei soovinud selle artikli tarvis kommenteerida ka Euroopa Komisjon.

«Ütleme nii, et praegu ma maksan ka Instagrami eest kuutasu. Seal on sinine mumm, mis tagab, et klienditugi on lähedal. Näiteks bot'idega on probleeme ja selle sinise check-märgiga olen märganud, et need bot'id kaovad kiiremini ära, lisaks annab kaitset juurde,» rääkis Melts ja lisas, et tema maksab selle eest 17 eurot kuus. Normet lisas, et kuna see on Meltsi töö, siis selline kindlus peab suunamudijal olema. 

Kas see ei ole siis enam «kuulsuse märgiga»? «Ta oligi. Mina kunagi proovisin, arvates, et olen megastaar (naerab). See protseduur on selline, et teed avalduse, täidad mingi tabeli ning saadad kaks või kolm artikli linki, et sinust on kirjutatud ja kajastatud,» vastas Melts. 

«Ma arvan, et see kuutasu on kasulik ka Metale endale – kust saada tulu?» mõtiskles Melts. Ta ise tegutseb Youtube'is, Instagramis ja Tiktokis. Twitteris ta aktiivne ei ole. 

Hiinaga seotud noormees 

Oma bakalaureusekraadi sai Melts Saksamaal erialal China study's. Lisaks on ta elanud terve aasta Hiinas ühes väikeses linnas, kus siis elas 10 miljonit inimest. Saates vaadati Hiina ajalehte China Today. 

Hiinas olevat Tiktoki sisu vaid hariduslik, mitte tants-ja-trall. «Hiinas on see, et asjad muutuvad meeletu kiirusega, eriti just internetis. Praegu ma jään vastuse võlgu. Aga 2019. aastal, kui ma olin seal vahetult enne koroonaviirust, siis oli sisu peamiselt haridusteemaline ja käsitöö,» rääkis Melts. Ta lisas, et videod olid tihti kahekordse kiirusega ning mingi muusika oli taga. 

«Noortel on keskendumisvõime kadunud ja sul on paar sekundit alguses, et saada tähelepanu,» lausus Melts. 

Normet tunnustas Meltsi, et ta videod sotsiaalmeedias on normaalkiirusel ja väga naljakad. «Ma panen puusalt videoid üles. Kõige paremad videod on need, mis tulevad spontaanselt,» rääkis ta. 

Tagasi üles