OTSE POSTIMEHEST Lauri Hussar: riigieelarve kärpekohad on leitud, rahandusministri laual on päris ulatuslik pakett (4)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Esimene töönädal Toompeal näitas, et riigikogus jätkub kevadel alanud sõnasõda. Kuidas parlamendi töö tagada ja kui kaugel ollakse riigieelarve kokkulepetega, sellest räägime Postimehe otsesaates riigikogu esimehe Lauri Hussariga(Eesti 200). 

Kuigi parlamendi esimene töönädal tõi Toomapea lossi saali taas värvikaid ülesastumisi, ei ole riigikogu töö ometi täielikult häiritud.

Riigikogu juhatus koostas juba eelmiseks nädalaks päevakorra, mis oleks riigikogule jõukohane ja mille riigikogu jõuaks ettenähtud tööaja jooksul ära menetleda. Riigikogu juhatus arvestas päevakorra koostamisel ka opositsiooni õigusi, nii et valdavalt olidki seal opositsiooni arupärimised ja eelnõud. Selleks et ka koalitsiooni õigused oleksid tagatud, arutasime kahte valitsuse eelnõud, tegime otsuse riigikohtuniku ametisse nimetamise kohta ja lisaks oli ka üks väga oluline arutelu välispoliitika teemal. Nii et arvestades obstruktsiooni ja seda, millises olukorras täna riigikogu on, siis just sellistest põhimõtetest lähtuvalt riigikogu juhatus päevakordi koostabki.

Nii et päevakorrad ongi koostatud arvestusega, et paljud asjad võtavad rohkem aega, et opositsioon end näidata saaks?

Meid on aidanud riigikohtu otsus, mille järgi opositsiooni võimalus anda üle eelnõusid ja arupärimisi ei saa troonida kõigi teiste riigikogu põhiseaduslike ülesannete üle. Riigikogul on väga suur enesekorralduse õigus, mille alusel saab riigikogu juhatus korraldada riigikogu tööd.

Kas see tähendab, et kuna kõik võtab kauem aega, tuleb teha ka järjest rohkem täiendavaid istungeid?

Jah, oleme kavandanud ka täiendavaid istungeid. Sellel nädalal me neid veel korraldama ei hakka, aga mida aeg edasi, seda rohkem tekib nende järele vajadus, sest see töömaht, üle 300 arupärimise ja ligi 200 eelnõud, on väga suur. Seadus ütleb, et me peame need kõik kindlasti ära menetlema.

Olete otsustanud kaasata eksperte, et leida lahendusi, kuidas riigikogu töövõime taastada. Kas eksperdid tõesti võivad seadustest leida midagi, mis võimaldaks parlamendil taas normaalselt tööd teha?

Olen tõesti kutsunud 5. oktoobriks kokku laia ringi riigiõiguse ja põhiseaduse, aga ka riigikogu kodukorra valdkonna eksperte, samuti endisi riigikogu esimehi. Tahame arutada parlamendi töövõime küsimusi, et arvestataks küll opositsiooni õigusi, aga tagatud oleks ka koalitsiooni õigused, viia ellu oma poliitikaid. Laual võiks olla ka küsimus, kas mingisuguste tingimuste täitmisel saaks teha kokkuleppeid, et eelnõusid ei panda usaldushääletusele. Samuti see, kuidas tagada poliitiline kultuur viisil, et saaksime pidada parlamendis debatti lugupidavalt.

Sügisel on vaja vastu võtta riigieelarve, aga selle üle pole veel koalitsioonis kokkulepet. Kui kaugel sellest ollakse?

Loomulikult on olukord praegu väga keeruline. Aga me jätkame ka täna arutelusid ja ma tean, et päris mitu ettepanekut on laual. Otsused saavad olema rasked, aga need aitavad meil siiski nii järgmise aasta eelarves kui ka riigieelarve strateegias järgnevaks neljaks aastaks kokku leppida.

Avalikkuses paistab küll, et keegi ei taha oma prioriteetidest loobuda, aga kui kõik jäävad oma tahtmise juurde, siis kokkulepet ju ei sünni, kui palju on Eesti 200 nõus järele andma?

Eesti 200 juba on järele andnud, meie arutleme kogu selle laia pildi üle väga avatult. Meie oleme valmis partneritele paljudes küsimustes vastu tulema, aga mis puudutab meie prioriteete, siis oleme väga selgelt välja öelnud, et riigikaitse ja hariduskulude kärpimisel ei ole täna mitte mingit õigustust.

Aga kusagilt ju tuleb kärpida?

Kärpekohad on leitud, rahandusministri laual on päris ulatuslik pakett kärpekohtadega, aga kuna meie tulude miinus on nii suur, siis on arutelu all ka maksustruktuuri muudatused, lisaks räägime me riigi ülesannete ülevaatamisest. Nii et kõik need teemad on täna laual. Kuna läbirääkimised käivad, ei hakkaks ma mitte ühtegi teemat välja tooma.

Kui tõsiselt on laual uued maksud?

Vastab tõele, et me oleme väga laial rindel arutlenud kõikide lahenduste üle, aga kindlasti peame arvestama ka seda, millises seisus on täna Eesti ühiskond, millises seisus on Eesti majandus. Leida tuleb kõigi jaoks maksimaalselt parim lahendus.

Peaminister peaks eelarve riigikogule üle andma järgmisel nädalal, kas jõuate selleks ajaks kokkuleppele?

Neid olukordi, kus tähtaegadest ei ole päris täpselt kinni peetud, on olnud ka varem, aga meil on veel aega. Usun, et suudame esitada tähtajaks eelarve viisil, mis tagab riigi rahanduse jätkusuutlikuse, aga samas ka majanduse väljavaated ja Eesti inimeste toimetulek ei halvene.

Kas täna tehakse eelarve kokkuleppimise suunas samm edasi või saab äkki kokkulepe sõlmitud?

Nii optimistlik ma ei ole, et me täna lõpliku kokkuleppe sõlmime.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles