OTSE POSTIMEHEST Raimond Kaljulaid: ei ole võimalik takistada riigikogu tööd kolm ja pool aastat

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Riigikogu koguneb täna sügisistungjärgule. Kui palju on tahet alustada puhtalt lehelt ja kui palju jätkatakse suve hakul pooleli jäänud vaidlustega, sellest räägime Postimehe otsesaates riigikogu liikmete Priit Sibula (Isamaa) ja Raimond Kaljulaidiga (SDE). 

Kuidas riigikogu tööle hakkab, opositsioon ei ole kuuldavasti andnud mingeid lubadusi, et töö parlamendis kuidagi lihtsamaks läheks?

Priit Sibul: Ei ole põhjust olnud. Kõige olulisem võti on Kaja Kallase taskus ja ta ei ole tahtnud seda mingilgi kujul kasutada. Pigem on tekkinud uued probleemid ja see kõik nii öelda paisub. Mulle tundub küll, et kahjuks läheb kõik riigikogus senisel kujul edasi. Loomulikult ei ole see parlamendi opositsiooni eesmärk omaette, niiviisi toimetada, aga alguse sai see ju asjaolust, et valimistel räägiti ühtedel teemadel, aga koalitsioonilepingusse kirjatati sisse hulk selliseid teemasid, mida valimistel ei arutatud. Sügisel sügisel ootavad meid ees näiteks vihakõneseadus ja automaks ning need on asjad, mida opositsioon küll rahulikus tempos kellelgi menetleda ei lase.

Mida kavatseb teha koalitsioon, et vajalikud eelnõud saaks siiski vastu võtta?

Raimond Kaljulaid: Nii koalitsioonierakonnad, aga ma arvan, et ka opositsioonierakonnad, on mõnevõrra juba targemad, sest kevadel leiti siiski võimalusi riigikogu tööga jätkata, kuigi aeglasemas vormis, kui see on tavapäraselt olnud. Sellele on andnud oma hinnangu ka riigikohus. Arvan, et riigikohtu otsus ongi heaks aluseks ka sügisese istungjärgu töö korraldamisel. Mina küll tahaks teha riigikogus seda päris tööd. Minu meelest on meil riigis piisavalt neid pärisprobleeme, millega riigikogu tegelema peaks. Eesti majandusnäitajad ei ole hetkel head, meil on endiselt äärmiselt ärev julgeolekuolukord, meil on suured väljakutsed siseturvalisuses, tervishoius ja hariduses, nii et tegelikult, peaksime ühiselt panustama nende lahendamisse, sest paljud asjad siiski on seadusandluse taga. Ma küll tahaks loota, et selline töö takistamine, ei kesta kolm ja pool aastat.

Mis on peamine põhjus opositsiooni jaoks, et jätkata töö takistamist, on need maksud või pigem Kaja Kallas?

Neid teemasid ei ole võimalik omavahel lahutada. Kuna Kaja Kallas on seda valitsust juhtimas ja on selle kokku pannud, siis ei ole võimalik neid teemasid kuidagi kolmeks erinevaks osaks lahutada. Kui võtame Kaja Kallase enda persooni, siis näeme, kuidas moraalimajakast on saanud naerukajakas. Omal ajal riigikogusse tulles suutis ta luua eetikakoodeksi, aga nüüd räägib meediale ühel päeval üht juttu ja kui meedia selle ümber lükkab, siis teisel päeval teist. Paraku ei ole sellisel puhul võimalik ei parlamendisaadikutel ega ülejäänud ühiskonnal kuidagi tõsiselt sellisesse valitsemisse suhtuda.

Kuna opositsioon tavalist parlamentaarset arutelu ei võimalda, siis ilmselt minnakse taas seaduseelnõusid usaldushääletusega vastu võtma, võimuliidu saadikud ju peavad selle poolt hääletama, milles on kokku lepitud?

Raimond Kaljulaid: Kui koalitsioonis on midagi kokku lepitud, siis koalitsioonierakondade saadikud peavad alati nii hääletama ja vahetevahel tuleb hääletada ka asjade poolt, mida sa muidu ei toetaks, sest selline on kokkulepe. Parlamentarismi veendunud toetajana tuletan siiski meelde, et parlamendi liige on oma mandaadis vaba ja valitsusel ei ole kunagi täiesti vabad käed millegi kokkuleppimises. Kui mõni asi ongi selline, mis opositsioonile ei meeldi, siis see ei peaks tähendama, et kõik valitsuse algatused pidurdatakse. Praegusel hetkel on valitsusel menetluses kümmekond eelnõud, kindlasti tuleb neid sügisel veel ning kindlasti on nende seas asju, millele ka Isamaa liikmed kirjutaksid alla. Kogu parlamendi töö seiskamine ükskõik kui põhimõtteliste erimeelsuste pärast teatud eelnõude osas, ei ole minu meelest päris õige lähenemine. Arvan, et ühel või teisel viisil tuleb parlamendis leida lahendus, et töö saaks jätkuda. Ma usun, et kolm ja pool aastat kõik kolm opositsioonierakonda seda obstruktsiooni ei jätka. Pigem jätkab teeb seda EKRE üksinda, Isamaa ja Keskerakond kaugenevad sellest ja parlamendi töö taastub.

Priit Sibul: Opositsiooni eesmärk ei ole tegeleda iga hinna eest obstuktsiooniga. Küsimus on, kas on võimalik teha mingeid poliitilisi kokkuleppeid. Ma mäletan ka neid ühiseid arutelusid, mida peeti riigikogu esimehe juures ja siis teatasid erakonda Eesti 200 kuuluvad riigikogu esimees ja fraktsiooni juht, et neil pole meiega mitte midagi rääkida. Kui inimesed tulevad parlamenti ja ütlevad, et neil pole teiste fraktsioonidega midagi rääkida, siis ei olegi midagi rääkida. Ma loodan, et nad on suvel maha rahunenud. Vaatasin, et seal fraktsioonis on toimunud suured muudatused, Reinaas saadetakse partei siseküsimustega tegelema, nii et võib-olla nüüd on seal laua taga võimalik ka midagi päriselt arutada.

Kui palju muudab opositsioonis oleva Keskerakonna käitumist nende uus juht Mihhail Kõlvart?

Priit Sibul: Arvan, et Keskerakonna poliitiline kaart veidi muutub. Keskerakond on eilsest alates kindlasti venemeelsem ja ta hakkab selles suunas aktiivsemalt tegutsema ja toimetama. Kas ja millisel kujul see nende fraktsiooni tööd mõjutab, see on erakonna siseküsimus. Kui ma vaatan, kuidas Mihhail Kõlvart võitleb Tallinnas eestikeelsele haridusele ülemineku vastu, siis ma ei kujuta ette, et saaksime riigi tasandil ühist poliitikat ellu viia. Eks me lähinädalatel näeme, kuhu Keskerakond Mihhail Kõlvarti juhtimisel edasi läheb. Mingites sisulistes küsimustes on kindlasti meie ühisosa on väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles