OTSE Postimehest Kas Jaan Tammsalu senisel karjääril on kriips peal? Stuudios on peapiiskop Urmas Viilma (7)

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy

Kui kirikuõpetaja järjepanu samasse auku kukub, siis kui kaua lastakse sel sündida? Millal saab patustanud vaimulik taas endale oma koguduse? Miks puhas armastus ei või asendada juriidilist abielu? Külas on Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Jaan Tammsalu oli juba enne karistuse määramist ametist kõrvaldatud, miks seda vahepealset aega vaja oli, sest tegelikult oli teada, et tegu on tehtud ja asjaosalised olid selle juba ka üles tunnistanud?

Abielurikkumine ei ole kohane mitte kellelegi, mitte ainult selles ametis, vaid igasugune kokkulepete rikkumine ei ole hea toon. Jaan Tammsalu tegevus vaimulikuna oli tõepoolest suveperioodiks peatatud, mis tähendab, et ta ei tohtinud kusagil avalikkuses üles astuda kui kirikuõpetaja. Me võtsime aluseks kirikuseadustiku vastava paragrahvi, mis ütleb, et kirikuvalitsusel või ka peapiiskopil on mingiks ajaks võimalus peatada teatud ametikandja ülesanded. Tegemist oli ikkagi üsna üllatusliku olukorraga, mis paiskus avalikkuse ette ja puudutas väga paljusid inimesi. See ei puudutanud ainult neid kolme inimest, kelle vahel selline kolmnurk tekkis, vaid see puudutas ka Tallinna Jaani kogudust ja Jaani koguduse töö korraldamist. Selleks, et mitte teha rutukaid otsuseid, tuli võtta maharahunemiseks, et otsus ei põhineks emotsioonil, vaid oleks ikkagi läbi arutatud ja palvetatud.

Otsus oli, et Jaan Tammsalu võib edaspidi olla vikaarõpetaja, mida see tähendab?

Kirikuvalitsus vabastas Jaan Tammsalu Tallinna Jaani koguduse õpetaja ametikohalt ja määras ta Tallinna praostkonna vikaarõpetajaks praost Jaak Ausi alluvuses. Vikaar on vaimulik, kes täidab väga konkreetset või kitsast ülesannet, tal ei ole ühtegi kindlast kogudust teenida või juhtida. Tal on küll vaba tegutsemise õigus, aga ainult nii palju, kui teda kuhugi kutsutakse või kaasatakse. Antud juhul tähendab see, et Jaan Tammsalu ei saa omal initsiatiivil minna kuhugi jumalateenistusi pidama või ka matma ning ristima, ta peab selle alati kooskõlastama praost Jaak Ausiga. Praost lepib temaga kokku ka reeglid, kuidas Jaan Tammsalu tegutseb. Oktoobri alguseks peab praost esitama selle teenimiskorra kirikuvalitsusele ülevaatamiseks.

Kui Jaan Tamsalu võib ka edaspidi jutlusi pidada, kui teda kuhugi kutsutakse, mis siis on selle karistuse mõte?

Tal on õigus pidada jutlusi ja teenida edasi ka muul moel, nii nagu kirikuõpetaja seda teeb, aga tema tegutsemise ruumi määrab kindlaks ikkagi praost Jaak Aus või see lepitakse omavahel kokku. Antud juhul on kirikuvalitsus ka indikeerinud praostile soovi, et kuni Jaan Tamsalu ei ole oma isiklikku elu ära korraldatud, peaks ta pigem hoiduma aktiivsest tegevusest vaimulikuna

Mis on siiski selle karistuse mõju, see on ju tema neljas abielu ja tõenäoliselt on ees ootamas ka viies abielu?

Me püüamegi ju anda sõnumit, et see ei ole normaalne. Kui me ei oleks midagi teinud ja oleks pärast suvist aja maha võtmist ennistanud Jaan Tamsalu Jaani koguduse õpetajaks, siis võiks öelda, et midagi ei ole juhtunud. Jaani kogudus on ikkagi üks Eesti suurimaid kogudusi, Jaan Tammsalu ise on vaimulikuna üks enim avalikkuse tähelepanu all olevatest vaimulikest, paraku ei ole tal täna võimalik olla avalikkuse ees pildil sellisel kujul, nagu üks koguduse õpetaja saaks seda teha. Tal ei ole täna ametit, kus teda kutsutakse igale poole ja teda kasutatakse. Tõenäoliselt kõikidel vaimulikel on oma ring inimesi, kellega ollakse isiklikumat seotud ja need suhted jäävad ka endiselt toimima, aga praegu ei ole nõnda, et Jaan Tammsalu võib öelda lihtsalt, jah ma tulen.

Kas selline karistus ikka paneb inimest oma tegusid ümber hindama?

Me arutasime kirikuvalitsuses seda otsust neli tundi ja mul ei tule täna meelde mitte ühtegi juhtumit, kus oleks olnud tegemist nii korduva mustriga, kus vaimulikul tekib taoline olukord korduvalt ja korduvalt ning kirikuvalitsus peab seda menetlema. Samas peame ka jälgima, et me ei karistaks Jaan Tammsalu teisiti, kui me oleme karistanud teisi vaimulikke sarnase teo puhul.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles