OTSE POSTIMEHEST Tõnis Leht: võimalus peaminister välja vahetada võib Reformierakonnal tekkida seoses europarlamendi valimistega (6)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kaja Kallasega seotud skandaal on kestnud terve nädala ja siiani on peaminister suutnud oma ametikoha säilitada. Kas Kallas elab selle skandaali üle või saame lähiajal siiski uue valitsusjuhi, sellest räägime Postimehe otsestuudios politoloog Tõnis Lehega.

Kas me võime juba öelda, et peaminister on selle skandaali üle elanud?

Esimene kõige raskem nädal on Kaja Kallasel üle elatud ja praegu võib küll öelda, et see kõige kuumem hetk, kui skandaal lähenes keemistemperatuurile, on möödas. Eelmise nädala reedel oli ilmselt kõige raskem, aga kui Kaja Kallas teatas, et ta tagasi ei astu ning kui välja ei tule ka mingeid uusi infokilde, siis ilmselt võib küll öelda, et Kaja Kallase ja teda toetanud Reformierakonna kalkulatsioon, et peaminister suudab ametis püsida, pidas paika. Kriis küll jätkub, aga rahunevas rütmis.

Kui üllatav oli koalitsioonipartnerite vaoshoitus selle väga tõsise probleemi puhul?

Otseselt see mind ei üllatanud, sest nii sotsid kui Eesti 200 on ju korduvalt rõhutanud, et see skandaal ei ole seotud suhetega koalitsiooni sees, vaid see on ikkagi Reformierakonna juhi peaministri personaalskandaal ning neil ei ole Reformierakonnaga koostöö mõttes mingeid probleeme tekkinud. Kui nad vaatavad riigikogu kohtade matemaatikat, siis ilma Reformierakonnata on eeloleva nelja aasta jooksul ülikeeruline toimivat koalitsiooni moodustada ja siit tehti ka lihtne järeldus, et lastakse Kaja Kallasel ja Reformierakonnal nii öelda üksi praadida ning ülemäära sellesse ei sekkuta. Nad ei ole peaministrit küll väga tugevalt toetanud, aga ei ole teda ka tugevalt kritiseerinud.

Mis siiski toimub Reformierakonna sees, ilmselt oleks naiivne arvata, et seal on kõik inimesed väga rahulikud?

Kindlasti tabas see skandaal Reformierakonna tuumikut ja ka laiemaid masse väga ootamatult. Esimestel päevadel oli ju selgelt näha, et ka Reformierakonna juhtfiguurid ei olnud kõigist asjadest informeeritud. See oli tegelikult ikkagi Kaja Kallase personaalskandaal, kus ta tegi valikud ise. Aga kuna info ilmselt ei liikunud piisavalt kiiresti ja ammendavalt tema erakonnakaaslaste tuumikuni, siis oldi hädas ka Reformierakonna sees. Praeguseks võib küll öelda, et kommunikatsioon erakonna sees on taastatud ja ehkki kindlasti on rahulolematust, siis on hetkel siiski otsustatud, et ollakse Kaja Kallase selja taga ja paati jõuliselt ei kõigutata.

Ajakirjandus on pakkunud välja, et Reformierakond võib peaministri välja vahetada, see ei tundu praegu küll väga tõenäoline olevat?

Pärast Kaja Kallase otsust jätkata peaministrina, ei tundu enam olevat väga mõistlik sellist vahetust kiiresti teha. Kui võtame Kaja Kallase enda peaministripositsiooni, siis tohutu kriitikatulv on tulnud juba vastu võtta, mainekahju on tehtud ja kui nüüd hakata tagasi astuma, siis on osa sellest valust ja vaevast ju ilmaasjata kantud. Kui Kaja Kallasel on soov jätkata poliitikas pikemalt ja võib-olla ka rahvusvahelisel areenil läbi lüüa, siis praegune kiire poliitikast taandumine võiks vähendada ka tema võimalust, pääseda näiteks Euroopa Komisjoni voliniku positsioonile Reformierakonna esindajana. Nii et see loogiline erakonna juhi vahetuspunkt võiks olla järgmisel aastal seoses Euroopa Parlamendi valimistega.

Opositsioon on küll väga kuri, aga nemad ei saa peaministri välja vahetamise protsessi mitte kuidagi mõjutada?

Kindlasti on see skandaal opositsioonile nii öelda taeva kingitus, nad on kindlasti selle üle väga rõõmsad ja on seda seni ka ära kasutanud. Loomulikult ongi nende ülesanne, see võimalikult suureks mängida. Kriitikaks on ka mitme nurga alt põhjust, sest Kaja Kallas on tõepoolest olnud Eesti eestkõneleja Ukraina teemadel ning olnud väga kriitiline igasuguse majandusliku koostöö osas Venemaaga. Nüüd on aga tema abikaasa majandussidemete tõttu kerkinud täiesti õigustatult topeltmoraali küsimus. Opositsioonil on võimlik seda olukorda kasutada, aga kui nad kasutavad seda jõuliselt ja viivad selle umbusaldushääletuskatseni, siis transformeerub see selliseks klassikaliseks opositsioon versus Reformierakond ja versus kolalitsioon vastasseisuks, mida me oleme näinud juba kevadest alates. Ehk see fookus nihkub Kaja Kallase personaalskandaalilt kõrvale. Kui usaldushääletus läbi kukub, siis on tekibki mentaalne vahepunkt, mis võimaldab sellele skandaalile punkti panna.

Kas peaministriskandaal võiks mõjuda negatiivselt ka koalitsioonipartneritele, kuna nad ei reageerinud sellele piisavalt tugevalt?

Kui ei avaldu täiendavaid asjaolusid, mis paneksid Kaja Kallase veel halvemasse valgusesse, siis ma ei näe, et koalitsioonipartneritel oleks Kaja Kallase mõõdukast toetamisest midagi väga palju kaotada. Nad on ju oma sõnavõttudes kogu aeg rõhutanud, et see on ikkagi Kaja Kallase personaalskandaal ja Reformierakonna probleem, millega peavad tegelema eeskätt Reformierakond ja Kaja Kallas. Nii et seda palli on kogu aeg püütud lükata Reformierakonna poole, mis on ka õigustatud.

Kuigi ajakirjandus on kogu selle loo suhtes olnud ülikriitiline, ei näita viimased reitingud halbu tulemusi ei Reformierakonnale ega Kallasele, kas see võiks veel tulla?

Lõplikku kergendusohet ei ole mõtet Reformierakonnal veel teha, mingisugune negatiivne mõju kindlasti veel avaldub. Kui suur see on, saame näha. Ei pruugi olla väga järsk toetuse langus, aga mingi negatiivne mõju ikka tõenäoliselt tuleb

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles