OTSE POSTIMEHEST Janar Kärner: ka järgnevatel päevadel tuleb valmis olla nii elektrikatkestusteks kui teele kukkunud puudeks

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Eestimaalased olid valmis tormiks, mida seekord ei tulnudki. Kui oluline valmisolek siiski on, sellest räägime Postimehe otsesaates päästeameti vastutava ametniku Janar Kärneriga.

Eilne tormihoiatus on küll väga hirmutav, aga õnneks jäi suur osa Eestist sellest puutumata, kui palju päästjatel tööd oli?

Päästjatel oli väga töine päev, väljakutsete arv ööpäevaga oli ligi 200 ja täna on tormist põhjustatuna juurde tulnud veel 100 väljakutset. Nii et kui tavaliselt on meil 60 väljakutset, siis sedapuhku kasvas see kordades. Päästjad käisid koristamas murdunud puid nii elektriliinidelt kui teedelt. Kõige rohkem väljakutseid oli Lõuna-Eesti maakondades ja natuke vähem Lääne-Eesti piirkonnas.

Aga valdavalt oli see ikkagi selline saega töötamine?

Jah, päästjad on alati valmis reageerima nii suurematele kui väiksematele õnnetustele ja eilne ööpäev möödus tõesti mootorsaagide saatel.

Kartus tormi ees oli suur, ilmselt valmistusite ka teie enamaks?

Õnneks siiski see kolmanda taseme hoiatus, mis meil üle Eesti anti, ei realiseerunud, aga Sõrve sääre sai siiski selle hiidrahega pihta. Kui me vaatame, mis lõunanaabrite juures juhtus, siis seal oli siiski tegemist inimkannatanutega ja kahjud on päris suured. Arvan, et oli õige, et me selleks tormiks valmistusime, meil oli lihtsalt õnne, et ta seekord meist mööda läks.

Rahehirmus tekkis ka probleem, kuhu panna auto. Europark küll pakkus lahkesti oma parklaid, samas täitusid need tunniga.

Ega see hiidrahe meil Eestis väga sage külaline ole. Tuuled ning tormid toovad eelkõige kaasa elektrikatkestusi, ka täna hommikuse seisuga oli 15 000 majapidamist ilma elektrita. Väga tore, et inimesed võtsid hoiatust tõsiselt. Europargi parkimismajad said tõesti väga kiiresti täis. Oli näha, et inimesed parkisid autosid sildade alla, panid ära garaažidesse ja oli ka neid, kes pakkusid oma vabu garaažikohti teistelegi, osad inimesed olid ise leidlikud ja katsid oma autod tekkide ja madratsitega kinni.

Meil ju Tallinnas parkimiskohti on, ka kaubanduskeskustel on suletud parklad, aga nemad nii varmad neid kasutusse andma ei olnud. Ehk peaks tulevikus sääraste tormide hirmus keskustega läbi rääkima?

Me tõesti kedagi selleks sundida ei saa, aga sellisid koostöökohti erinevate osapoolte vahel kindlasti on. Kõigist sellistest suurtest sündmustest, nagu ka sellest tormist, teeme me oma järelmid, õppetunnid ja peale seda hakkame nendega tööle. Ka lätlased pole veel lõpuni jõudnud oma kahjusid kokku lüüa, neilgi on majanduslikud kahjud päris suured, seal on hävinud viljapõllud ja kahjustada on saanud nii sõidukid kui ka inimesed.

Kas lätlased vajavad meie abi, et kahjusid likvideerida?

Hetkel nad abipalvet esitanud ei ole. Meil on Läti ja Leeduga kahepoolsed lepingud, nii et kui on vaja päästesündmustele abi, siis me saame üksteise poole pöörduda. Praegu nad ei ole pöördunud. Sarnaselt meile on ka neil läänepoolsed alad need, mis said selle tormiga rohkem pihta.

Kui hullud need rahekamakad siiski olid, mis Lätis alla sadasid?

Nad purustasid nii hooneid kui autosid ja vigastasid inimesi. Sama me nägime ka Sõrves, need autod, mis pihta said, on täitsa katki, kasvuhooned on purustatud, nii et saame ikkagi öelda, et see torm puudutas ka Eestimaad.

Kas meie inimesed võtavad ohuhoiatusi tõsiselt või pigem tormatakse haruldasi ilmastikunähtusi pildistama?

Tahan kiita kõiki inimesi, kes tormihoiatust tõsiselt võtsid. Kes muretsesid oma lähedaste pärast ja omaenda vara pärast. Päästjatel on olemas spetsiaalne väljaõpe ja varustus selleks, et selles keskkonnas tööd teha, aga neid inimesi, kes lähevad ühe ilusa pildi nimel oma elu ja tervisega riskima, on raske mõista. Inimeste valmisolek kriisideks võiks alati parem olla. Uuringud näitavad, et ligi pooled inimesed Eestis ei tea, mida täpselt ohu korral teha või isegi kui teavad, siis nad ei käitu nii. See on kindlasti teema, millega tuleb tööd edasi teha.

Mis meid ilma poolset lähipäevil ees ootab, milleks peab valmis olema?

Ka meie jälgime erinevaid ilmaportaale, suhtleme Eesti sünoptikutega. Praegune prognoos näitab üsana tulevaid tuulehiile ka järgnvatel päevadel. Üle Eesti on antud madalama taseme hoiatus, nii et jätkuvalt peab olema valmis nii elektrikatkestusteks kui teele kukkunud puudeks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles