SÕJASTUUDIO Kalev Stoicescu: riigipöördekatse Venemaal ei pruugi veel läbi olla (2)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Kuigi nädalavahetusel oli tähelepanu keskpunktis Venemaal toimuv, jätkus Ukrainas aktiivne pealetungioperatsioon mitmes suunas. Kui suur on segadus Venemaal ja kas see võiks mõjutada olukorda rindel, sellest räägime Postimehe «Sõjastuudios» julgeolekueksperdi ja riigikogu riigikaitsekomisjoni juhi Kalev Stoicescuga (Eesti 200).

Mida Prigožin teha tahtis ja miks see mäss sellisel viisil lõppes?

Selge on, et see, mis Venemaal laupäeval toimus, on alles esimene vaatus ja me ei pruugi päriselt mõista, mis lähiajal juhtuda võib. Mina pakun, et see ei ole olnud Prigožin, kes ainuisikuliselt ja omaalgatuslikult ning täiesti iseseisvalt selle relvastatud mässu korraldas, vaid tema taga seisavad nähtavasti hoopis tugevamad jõud. Kui arvestada, et Prigožini valduses on ainult 25 000 võitlejat ja Putini taga peaks olema kogu ülejäänud Venemaa, siis Prigožin ei oleks ise iialgi mõelnud midagi sellist korraldada, see ei ole lihtsalt loogiline. Siin on mõned nüansid veel, juhin tähelepanu, et wagnerlased valgusid ju Venemaale üle Ukraina-Vene piiri, ilma et Venemaa piirivalve oleks neid takistanud, kuigi väidetavalt olid piirivalvurid sellise käsu saanud. Venemaa piirivalve on aga teatavasti FSB osa. Aga andeks seda Prigožinile ei anta, see, et ta korraks pagendati Valgevenesse, sellega see lugu veel läbi ei ole.

Milline võiks olla Prigožini edasine saatus?

Ilmselt teda füüsiliselt likvideerima ei hakata, temast ei hakata tegema praeguses olukorras märtrit. Küll aga on riigiduuma hakanud selles olukorras kibekiirelt töötama seadusandluse kallal, et erasõjafirmade staatus oleks selge. Venemaal on oht afrikaniseeruda, mis tähendab, et kuna olukord on ebastabiilne, võivad ohutunde tõttu kõik, kellel vähegi võimalik, luua endale eraarmee või relvastatud üksuse. Siis aga võib Venemaal juhtuda mis iganes.  Me ei saa kindlalt väita, et riigipöördekatse on nüüdseks läbi saanud. Samas on Putin saanud väga tugeva hoobi. Ta ei saa olla nii rumal, et peale sellist kõnet, nagu ta laupäeva hommikul pidas, lihtsalt niisama Prigožinile andeks anda ja suhelda temaga nagu võrdne võrdsega.

Mis Wagneri armeega peale hakatakse?

Ametlikult on teatatud, et wagnerlased on koju saadetud ja kinnitatud, et need, kes ei ole relvastatud mässus osalenud, saavad edasi teenida Venemaa relvajõududes. Venelased ise ütlevad, et oi kui kahju, see on suur lahingukogemuse ja karastusega armee, et neist ei saa niisama loobuda ja veel lisaks kulutada jõudu selleks, et neid kuidagi taltsutada. Paraku on nii, et kui nad koju saata, siis mida nad seal kodus teevad, nad on ju mässajad, nad hakkavad uuesti mässama. Nii et see on Putini jaoks väga ohtlik element. Ma arvan, et nüüd on ületatud mingisugune piir, kus Venemaal ebastabiilsus suureneb.

Mässukatse ajal räägiti ka palju sellest, et see annab võimaluse Ukraina armeele.

See oli ka üks põhjus, miks Kremlil oli vaja see kiiresti ära lõpetada, et mitte tekitada veel suuremat kaost. Ühtlasi annaks see Ukrainale võimaluse alustada suuremahulise pealetungiga. On üsna selge, et võimu üleminek Venemaal on alanud ja alanud on see just nimelt Putini diskrediteerimisega, et ta oleks rahva silmis nõrk juht, et just rahvas ütleks, et ongi hea, et ta ära läheb.

Kus Putin üldse olla võiks?

On teateid selle kohta, et ta lendas Peterburi, Moskvast kaugemale. Wagneri armee oli ju Moskvast 200 kilomeetri kaugusel. Täna hommikul räägiti sellest, et Šoigu külastas Vene vägesid lausa rindejoonel, samas on Venemaa blogerid võrrelnud pilte ja leidnud, et need on vanad pildid, tehtud hoopis Belgorodis, nii et see kõik on jälle mingi võltsuudis. Šoigu ilmselt ei läinudki sinna, aga avalikkusele anti sõnum, Putin kontrollib olukorda ja tema mingeid vangerdusi Prigožini mässu tõttu tegema ei hakka ning Šoigu ja Gerassimov jätkavad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles