MIS UUDIST Reinsalu moosis Reet Linnat poliitikasse

Copy

«Mis uudist?» on Postimehe video-podcast. Külas käis saatejuht Reet Linna, keda on erinevad erakonnad pidevalt kutsunud valimistel kandideerima. Esimese kutse sai ta Isamaa erakonnalt. «Hakkasin juba isegi mõtlema, et aga äkki,» meenutas Linna. 

Reet Linna kõige suurem uudis on, et ta nägemine taastati 80 protsenti. «50 aastat kandsin prille, mul on küll praegu ka need ees, kuid mul on väga nõrgad prillid. Kuna mu imidž on prillidega, siis ei saanud ilma ka teie ette tulla,» rõõmustas Linna, et nüüd ta näeb. 

Öösel kella poole kolme paiku, kui riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (RE) kuulutas ühe eelnõu läbirääkimised Aivar Koka (Isamaa) sõnavõttu katkestades lõppenuks, läks vaidlus taaskord sõnaõigusele. Reet Linna sõnul meenutab see lugu, mida on nähtud teiste riikide parlamendis. «See on tubateater ja lasteaiamängud – keegi alla ei anna,» rääkis Linna. 

Saade "Mis uudist?". Stuudios on Reet Linna, saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet
Saade "Mis uudist?". Stuudios on Reet Linna, saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet Foto: Konstantin Sednev

«Meil on jõudnud tippu inimesed, kellel on kadunud elementaarne kodune kasvatus. Seda on valus vaadata,» nentis Linna. Ent riigikogus mängib suurt rolli ka saadikute väsimus ja seda mõlemal poolel. «Ka valitsejatel jookseb juhe (obtstruktsiooni tõttu – toim) kokku ja siis ei ole ime, kui nende sõnakasutus muutub. Põrkuvad kokku ja lahendit ei tule. Aga see on meie arvelt. Kuidas me saame usaldada inimesi Toompeal, kui all-linnaga ei arvestata? Väga nukker on seda vaadata,» ohkas Linna. 

Rohenäpp Linna 

Uudis «Pärnu rohealalt leitu jahmatas kogenud loodusekspertigi» oli Linnale tore üllatus. «Minust on aastatega kujunenud rohenäpp. Mul on suur aed. Ma ei ole eriline Inglise muru pooldaja, mul ei ole robotit muru niitmas. Mul on roosid ja tohutult ilusad sirelid sel aastal. Minu klassikaaslased ei oleks kunagi uskunud, et minust saab rohenäpp, aga mulle meeldib aias toimetada,» kirjeldas Linna. Ta loodab, et inimesed oskavad hinnata seda, mis nüüd Pärnus leiti. 

«Mis uudist?» on uus Postimehe video-podcast, mis jõuab vaatajateni paaril korral nädalas kell 11.05. Millised on reaalajas suurimad klikimagnetid ja tähtsaimad uudised? Sellest stuudios räägimegi. Saates on saatejuht Mart Normet, Eesti uudiste päevatoimetaja Loora-Elisabet Lomp ja külaline Reet Linna.

Meediamajad ja valitsus 

Postimees Grupi juhatuse esimehe Toomas Tiiveli sõnul ei saa nõustuda ühegi peaminister Kaja Kallase väitega, millega ta õigustab meedia käibemaksu tõstmist, ühtlasi on koalitsioon Tiiveli väitel tõrjunud kõik meedia katsed alustada valitsusega dialoogi maksumuudatuste teemal. 

Saade "Mis uudist?". Stuudios on Reet Linna, saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet
Saade "Mis uudist?". Stuudios on Reet Linna, saatejuhid on Loora-Elisabet Lomp ja Mart Normet Foto: Konstantin Sednev

«Ajalehed lähevad kallimaks või teisest küljest lõpetavad töö, kui ei ole ostjat. Mina olen, lugupeetud Postimees, aastakümneid sinu lugeja. Sellest ajast peale, kui see oli Edasi. Kui see läheb niivõrd palju kallimaks, siis ma mõtlen sellele (tellimisele – toim),» rõhutas Linna. «Ma armastan paberkandjat, mulle meeldib hommikumantlis minna postkasti juurde ja võtta leht välja,» rääkis Linna. «Kojukanne kui niisugune, sellest on kahju, et see aina väheneb,» nentis Linna. «Tähtsad teated, kust need siis tulevad. Väga paljude jaoks on post ainus suhtlusvõimalus,» rääkis ta. 

Vene õhurünnakud tabasid taas Odessat

«Nad on jõudnud nüüd maailma kultuurilinnadesse,» lausus Linna. Ta on Odessas korduvalt käinud ja nautinud sealset kultuuri. «Nad (venelased – toim) on barbarid. Nende põhimõte on, et kui me ise kätte ei saa, hävitame kõik. Rääkimata sellest kohutavas katastroofist tammiga,» lausus Linna. «See on sõjakuritegu! Kõige suurem oht Euroopale on ikkagi Venemaa!» lausus Linna. 

Kui eelmisel aastal sõda algas, ei suutnud Linna uskuda, et see saab toimuda 21. sajandil ja veel meie lähedal. «Oli küll hirmus! ​Panin tähele, kuidas lastel oli ka hirmutunne. Me rääkisime sellest ja ei sulenud selle ees silmi. Muidugi lootsime, et see läheb kiiresti üle... » meenutas Linna eelmise aasta veebruarit. 

Kell 11.09 täienes 477. sõjapäeva blogi. Ukrainas Hersoni oblastis langeb jätkuvalt Dnepri jõe veetase, ütles oblasti sõjakuberner Oleksandr Prokudin. «Vesi on nüüd umbes kahe meetri kõrgusel. Võrreldes eilse õhtuga on vesi 45 sentimeetrit alanenud ja veetaseme languse suundumus jätkub,» ütles Prokudin eile õhtul tele-eetris. Teisipäeva hommiku seisuga oli veetase kaks meetrit ja 70 sentimeetrit. 

«Ta väga vaikselt taandub. Samas on kogu inimeste maine vara läinud. Neil on kõik vee all. Ukrainlaste vabastatud kohtade elanikelt nendelt on venelased ära võtnud passid ja kõik muu,» lisas Linna. 

Reinsalu kutsub Isamaasse 

«Mis sa arvad, et mind ei ole kutsutud? Isegi nüüd kutsuti,» lausus Linna. Aga kõik sai alguse erakonnast Isamaa. «Urmas Reinsalu ja nende kamp. Mul ei olnud toona teles ka jalad väga kindlalt maas. Hakkasin juba isegi mõtlema, et aga äkki. Kuid siis tuli meelde, et ma ju käin laulmas ka. Kuidas ma siis nüüd?» meenutas Linna. 

«Lapsed ütlesid mulle, et ema, kuule, võta mõistus pähe. Kui sa soovid sotsiaalsete teemadega edasi tegeleda, siis mine kuhugi sotsiaalosakonda tööle, aga palun, ära mine sinna,» rääkis Linna. Sellest ajast on Linna öelnud kutsujatele ei. «See oli toonane Isamaa. Reinsalu on küll tagasi, aga ma ikka ei taha,» lisas Linna. Teda on kutsutud kandideerima ka Reformierakonda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles