OTSE POSTIMEHEST Vandeadvokaat Paul Keres: miks ei ole valitsusel helikopterit? (9)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy

Vandeadvokaat Paul Keres rääkis Postimehe otsestuudios, kuidas Parvel Pruunsild sai enda suhtes läbi viidavast kriminaalmenetlusest teada seetõttu, et Apple saatis talle hoiatuse. Samuti pakkus Keres välja, et Vabariigi Valitsus võiks soetada endale 1-2 helikopterit, et ministrid ei peaks oma aega autosõidu peale raiskama. Pikemat intervjuud skandaalse vandeadvokaadiga saab kuulata Postimehe veebis.

Saatejuht on Tarvo Madsen.

Küsimusele, kas tema arvates jõuab Pruunsilla juhtum üldse kohtusse vastas Keres torkega usutavasti Lõuna ringkonnaprokuratuuri suunal. «Nendel kriminaalasjadel, mis tulevad lõunast ja mis on ääriti seotud poliitikaga, on kalduvus jõuda süüdistuse esitamiseni sõltumata sellest, kui imelik see asi välja näeb,» ütles ta.

Pruunsilla ja Humala juhtumist rääkides tõi Keres välja tähelepaneku, et tegelikult teadis Pruunsild juba ammu, et tema suhtes käib kriminaalmenetlus ning teostatakse varjatud jälgimist. Keres tõdes, et Kaitsepolitseiameti varjatud võtted inimeste suhtes kriminaalmenetluse läbi viimiseks on küll riigisaladus, kuid paistab, et ise nad sellest suurt saladust ei tee. Pruunsild sai nimelt teada enda suhtes läbi viidavast jälitustegevusest seetõttu, et tehnoloogiahiid Apple saatis talle meilile hoiatavaid teavitusi, et mingi riiklik organisatsioon üritab tema telefoni ja kontodesse sisse saada. «Seda nimetatakse varjatud jälgimiseks, aga sellisena ta aeg-ajalt välja kukub. Kusjuures Apple hoiatuskirju ma olen varem ka näinud,» sõnas Keres.

Mailis Repsi juhtumi valguses sõnas Keres, et on mitu korda tabanud end mõttelt, miks üleüldse peavad meie ministrid sõitma ametiautoga, sest näiteks maakonnavisiitide puhul kulutab minister päevas tunde lihtsalt autoga reisimise peale. «See tundub mulle täiesti absurdne ajakasutus arvestades seda, et riik vajab juhtimist ja selleks on vaja ministrit. Seda ministrit oleks tõenäoliselt vaja palju rohkem kuskil mujal, kui autos istumas,» sõnas ta. Sellest lähtuvalt käis Keres välja mõtte, et tegelikult võiks valitsusel olla 1-2 helikopterit, kuna siis oleks võimalik liikuda Eesti piires väga kiiresti ja minister saaks autosõidu asemel päriselt tööd teha.

Ideed jagas Keres enda sõnul eravestluses ka oma kliendi Mailis Repsiga. «Selle peale Mailis Reps ütles, et jah, see oleks tõepoolest ilmselt ratsionaalne, aga valijate õiglustunne ei võtaks seda vastu,» kirjeldas Keres. Samas viitas Keres aga sellele, kuidas näiteks peaminister Kaja Kallas käis päästehelikopteriga Narvas, et kohtuda Narva linnapeaga. Keres tõdes, et tema jaoks on arusaamatu, mida siis täpsemalt valija õiglustunne lubab ja mida mitte. «Seda valija võtab vastu, et võtta päästehelikopter teenistusest maha selleks, et sõidutada minister teise kohta, aga seda valija õiglustunne ei võta vastu, et tegelikult ka osta valitsusele 1-2 helikopterit. Need ei maksa tegelikult nii palju, kui võib arvata,» lisas ta.

Samuti oli saates juttu sellest, kuidas Mailis Repsi juhtumi puhul on kohtuistungeid kokku sadu ning nii prokuratuur kui ka kaitsjad on kohtupinki kutsunud suurel hulgal tunnistajaid. Keres tõdes, et selline istungite hulk kulutab tõepoolest riigi resurssi, kuid kui asi on liikunud kohtusse, pole enam maksumaksja huvid tema probleem. «Minu probleem on võimalikult täpselt ja ammendavalt esitada kaitseversioon ja varustada see kõikide tõenditega,» ütles ta. Keres tõdes ka seda, et praeguseks on juba ammu riik Repsi istungitele kulutanud rohkem raha, kui Reps väidetavalt kahju põhjustas. «Arvan, et Harju maakohtul ja riigiprokuratuuril oleks palju olulisemaid asju millega tegeleda selle Mailis Repsi kaasuse asemel,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles