OTSE POSTIMEHEST ⟩ Peeter Ernits: EKRE-l on lihtsam valitsusse saada, kui Helmed pole eesotsas (20)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Nädalavahetusel valitakse EKRE-le uut juhti, Martin Helme kõrval kandideerib ka Peeter Ernits. Millisena näeb erakonda Ernits ja kas tal on üldse mingi võimalus erakonna juhiks saada, sellest me saates räägimegi.

Miks te kandideerite erakonna juhiks?

Isiklikus plaanis ja arvestades kaunist kevadet, võtab see mult loomulikult palju aega, ma ei saa olla rabas, metsas või mere saartel, aga see on puhtalt altruistlik samm. Olen EKRE juhatuse liige ja vastutan ka reaalselt erakonna tuleviku ja tänapäeva eest. Kaasa arvatud lõppenud valimiskampaania eest ja võtan vastutuse, et tulemus selline tuli. Loomulikult ei olnud küsimus paljuski mitte meis, vaid meie stigmatiseerimises, nagu oleksime mingisugune hullude pooletoobiste seltskond, kes saab Kremlist või härra Pigožinilt isiklikult instruktsioone. Ma ei tunne sellist EKREt.

Miks oleksite teie erakonnale parem juht kui Martin Helme?

Mitmekesisus on alati hea ja meil on palju häid juhte, aga küsimus on, kes ühel või teisel ajal seab ennast üles, nii lihtne see ongi. Inimesed on mugavad. Ma tean, mida tähendab olla tippjuht ja et kollektiivi juhil ei ole kunagi rahu. Paljud inimesed on mugavustsoonis, neil on mõnusam lihtsalt pealt vaadata ja hääletada, mõeldes, et mis minust ikka oleneb. Selle sammuga ma näitan, et mul ei ole ükskõik.

Mida erakonnas teie kandideerimisest räägitakse ja mida Martin Helme arvab sellest, et kandideerite tema vastu?

Kandideerimine on ju igas erakonnas täiesti normaalne asi, selles ei ole midagi erakorralist. Ma ei ole Martiniga sel teemal rääkinud, aga minu kandideerimise taust on väga lihtne. Kuna kandideerida sai pühapäeval südaööni ja mina otsustasin kandideerida üsna viimasel minutil, vajutasin nuppu mõni minut enne südaööd. Siis tundus kuidagi kohatu hakata Martinile öösel helistama ja tema und segama. Kui ta hommikul ärkas, oli see tal juba niigi teada. Nii lihtne see oligi.

Milline on teie võimalus valituks saada?

Võimalus on olemas, aga kõik sõltub kongressi delegaatidest. Delegaate peaks tulema 500 ringis.

Kas jutud, et delegaatidele võidakse anda soovitusi, kelle poolt hääletada, vastavad tõele?

Ma ei tea seda, aga erakondade sees on see praktika tihti olemas. Aeg-ajalt sokutatakse mandaate komisjonist saadud ümbrikesse, paigutatakse sedelid nimedega, keda konkreetselt tuleks valida, ja nii ka juhtub. Mis puudutab selle laupäeva kongressi, siis mul puuduvad igasugused andmed. Ei tea.

Ütlesite, et erakonnal tuleb võtta vastutus valimistulemuste pärast, samas erakonnal ei läinud ju halvasti?

Loomulikult ei läinud. Mart ja Martin on teinud kolossaalse töö erakonna ülesehitamisel, aga praegu on loodud kuvand, et neid ei saa usaldada. Meid on mängitud auti, kuigi oleme väga populaarsed. Sellest blokaadist peab välja saama ja üks variant on, et erakonda asub juhtima keegi teine. See ei tähenda, et ideoloogiliselt oleks mul Martiniga mingeid vastuolusid.

Nii et kui teie saaksite erakonna juhiks, võiks erakonna kuvand muutuda, ilma et erakond oma põhieesmärgist taganeks?

Minu juhtimise puhul ei tule mitte kõige väiksematki taganemist meile olulistes teemades. Ma olen väga selgelt ja otse ütlev inimene ja mingit pehmostumist minu juhtimisel ei ole. Olen juhina olnud väga kõva käega.

Erakonnast on sel aastal lahkunud märkimisväärne arv inimesi, miks?

Meil on ametlikult üle 10 000 liikme, samas tegelikke liikmeid, kes maksavad liikmemaksu ja osalevad aktiivselt, on palju vähem. See on asjade loomulik käik, et mõni tuleb ja mõni läheb. Eriti kahju on, kui lahkuvad või visatakse kergekäeliselt välja aktiivsed liikmed, kes on panustanud ja kelle silmad säravad. Ma ei ole selle poolt. Erakonnast väljaviskamine peab olema erakorraline samm. Iga inimest tuleb hoida. Oma inimesi tuleb hoida. Punkt.

Eestis pole ühelgi erakonnal nii suurt toetust, et saaks üksi võimul olla, kõik peavad otsima partnereid. Kes võiksid olla EKRE partnerid?

Ma olen loodusteadlane ja võin mitmekesisusest rääkida tundide kaupa. See, et kõigil erakondadel on oma ideoloogia, on asjade loomulik käik. Minu arvamine on, et kõikidega on võimalik koalitsiooni teha, aga mõnega on see ideoloogiliselt lihtsam, ei pea liiga palju vaidlema. Ütlesin 2019. aasta riigikogu valimiste eel, et olen kindel, et me jõuame lähematel aastatel valitsusse, aga mitte keegi ei uskunud seda. Me jõudsime valitsusse ja ma arvan, et ka praegu on see täiesti reaalne. Paraku on juhivahetus selleks kõige lihtsam viis.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles