SÕJASTUUDIO ⟩ Peeter Tali: Belgorodi oblastis toimunu näitas, et mingit tugevusvaru venelastel ei ole (1)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Venelaste teatel tungisid Ukrainaga seotud üksused esmaspäeval Belgorodi oblastisse. Mis üksused need on, mis seal tegutsevad ja mis võiks nende eesmärk olla, sellest räägime strateegilise kommunikatsiooni eksperdi ja riigikogu liikme Peeter Taliga. 

Kas Ukrainaga seostatavate üksuste tungimine Belgorodi oblasti territooriumile tähendab, et sõda on kandunud Venemaa pinnale?

Partisanid ja diversioonigrupid on Venemaal ka varem pannud toime igasugu asju, häirides logistikat, hoiuruume ja logistikabaase, mäletatavasti vigastati Engelsis Venemaa strateegilisi pommituslennukeid. Nii et väga erakordne see, mis Belgorodi oblastis juhtus, ei ole.

Nüüd käisid Ukrainaga seotud Vene vabatahtlikud Vene territooriumil ja teatasid, et me võitleme siin Venemaa vabaduse eest. Ukraina on oma ametlikes avaldustes öelnud, et nemad ei tea midagi, see on Belgorodi oblasti siseasi. Selline suur sõda ja meemide mäng käib sotsiaalmeedias, kus venelased väidavad, et no kuidas, sissetungijatel on ju moodsad lääne relvad, ilmselt Ukrainast saadud, mille peale ukrainlased omakorda ütlevad, et küllap osteti need poest.

Siinkohal tasub meenutada aastat 2014, kui Venemaa okupeeris Krimmi ning Putin teatas, et Vene vägesid seal ei ole, need on lihtsalt mingid rohelised mehikesed, kes ise kuidagi formeerusid. Vastates pressikonverentsil küsimusele, et kust Krimmi okupeerijad Vene kõige moodsama sõjavarustuse said, ütles Putin, et selliseid relvi saab saab igast poest osta. Nii et sedapuhku paneb Ukraina täie mõõduga tagasi.

Tegelikult on asjaga seotud kaks organisatsiooni: Venemaa Vabaduse leegion ja Vene Vabatahtlike Korpus, mis mõlemad on Putini režiimi vastased. Nad on survestanud nii Belgorodi kui ka Kurski oblastit, aga ka ka Brjanski oblastit. Nende teatel on nad üle võtnud piiripunkte ja vabastanud külasid. See näeb siiski välja nagu reid, mis avaldab Venemaale psühholoogilist survet.

Droonid on nendesse piirkondadesse ka varem lennanud ja Venemaa sellest üleliia suurt numbrit teinud ei ole. Kas sedapuhku muutus olukord neile üleliia valusaks?

Seekord läks valusaks, kuna postitati videoid ja needsamad Vabaduse leegion ja Vabatahtlike Korpus ütlesid, et nad ikkagi erinevatest otsadest vabastavad piirkonda ning mingid asulad võeti nende poolt ka ajutiselt ära.

Kuna paremat mõtet kindralstaabil ja Kremlil ei olnud, siis nad käivitasid nii-öelda terroritõrje operatsiooni, mis Vene võtmes oli puhas propaganda, aga jättis Vene inimestele mulje, et kõik on kontrolli all.

Kui ma vaatasin seda videot, kus kindralpolkovnik Aleksander Lapin isiklikult juhtis terroritõrje operatsioonil ühte rühmasuurust üksust, kusjuures tal ei tundunud olevat eesliini operatsiooniks vajalikku sõdurivarustustki küljes, siis see on sõjalises mõttes täiesti naeruväärne. Aga ei saa välistada, et siseriiklikult see oma eesmärgi täidab.

Venelased muidugi teatasid, et ka USA on sekkunud, kuigi USA ütles, et ei ole. Nemad ei ole tulnud Vene territooriumile. Samas on selge, et löögiulatuses olevad Venemaa elanikud ei tunne ennast ülemäära mugavalt, nagu ka venelased Krimmis, kus võib iga hetk midagi juhtuda ja on ka juhtunud.

Venelased on pahased ka selle üle, et 100 miljonit rubla on küll kulutatud tankitõketele, aga nüüd selgus, et neist pole mingit kasu. Vene vabatahtlikud läksid sealt lihtsalt mööda. 

Tegelikult ei tehtud seal Belgorodi oblastis ju lihtsalt venelaste hirmutamiseks nalja, vaid seal on ka liikumisteed, kust midagi läheb rindele.

See paneb Venemaale pinge peale, sest näitas, et mingit tugevusvaru neil ei ole. Eks nüüd ole otsustamise koht, kui palju Venemaa võiks seda alandust veel taluda, et keegi ütleb, et me teeme Vene territooriumil mida tahame ja kukutame Putini.

See on ühest küljest provotseerimine, aga teisipidi seabki Ukraina juhtkond ja väejuhatus praegu nii-öelda teatrilava pealetungiks. Ta kujundab seda keskkonda, kus rünnata. Nii inimkeskkonda psühholoogiliselt, kui füüsilist keskkonda, kus on väed, laskeseaded ja ka asjad, mida Ukraina järjekindlalt hävitab.

See kõik peaks tekitama venelastes hirmu, eriti kui arvestada, et tänu kõrgtehnoloogilistele relvasüsteemidele on okupeeritud ala ukrainlaste tuleulatuses. Venemaa väejuhatusel on tõsine mure oma staapide, juurdeveoteede ja logistikakeskusega – kõik saavad heleda laksu.

Nii et see oli hea näide, kui suure segaduse võib venelastele tekitada selline suhteliselt väike intsident.

Üks eesmärke ongi tekitada segadust ja määramatust ning näidata, et venelastel on ka Brjanski, Kurski ja Belgorodi oblastisse mingeid vägesid vaja, sest äkki ukrainlased teevad seal midagi. Siiamaani on Venemaa püüdnud survestada Ukraina üksusi, tulistades piiriäärseid asulaid, nüüd käib mäng teistpidi ja Venemaa peab selle peale mõtlema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles